Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo a antibiotiká

    , Autor: Nataly186

    Dobrý deň, som v 10 tt., už dlhšiu dobu pociťujem pálenie v pošve. Pred tehotenstvom som s tým zvykla mať problém ale liečené to bolo skôr urologickým čajom a brusnicami. Na základe rozboru moču mi bola zistená infekcia v močových cestách. Lekárka mi predpísala lieky Amoksiklav 625.Beriem ešte aj Duphaston, ten mi bol už nasadený skôr. Chcem sa opýtať, nakoľko som v 1. trimestri na nežiaduce účinky užívania týchto antibiotík (Amoksiklav), teda na možné poškodenie plodu liekmi v tomto týždni teh., prípadne, či existujú nejaké bezpečnejšie, vhodnejšie lieky na tento problém. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Amoksiklav je v tehotenstve bezpečný. Vzhľadom k možnosti vzniku bakteriálnej vaginózy vplyvom užívania antibiotík, ktorá by sa mohla prejavovať pálením, svrbením, či vznikom kvasinkovej infekcie, odporúčam si realizovať počas užívania antibiotík, ako aj pár dní po skončení užívania kúru vaginálnymi probiotikami. Pri gynekologických ťažkostiach alebo nejasnostiach odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie v prípade potreby realizovať výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo a antibiotiká

    , Autor: martinka

    Dobrý deň. Som v 9 tom týždni tehotenstva a dostala som od syna covid. Okrem toho že má všetko bolí mám zápal dutín a bolesť uší. Lekárka mi predpísala Amoksiklav,ale mali v lekárni len náhradu Pencal. Sú vhodné antibiotiká v takomto prípade ochorenia a v tomto týždni tehotenstva? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s Penlacom nemám žiadne skúsenosti, podľa zloženia je to však generikum Amoksiklavu, takže má rovnaké zloženie. Na COVID-19 nie je nevyhnutné užívanie antibiotík. Záleží od viacerých okolností, výsledku vyšetrení, ako je napríklad hodnota CRP. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, a aj keď je to skôr otázka na ORL lekára, či všeobecného lekára, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Amoksiklav sa v tehotenstve užívať môže. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.