Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesť bruška

    , Autor: Luccinda2022

    Dobrý deň,
    pred týždňom alebo dvomi som tu písala o bolesti svalov na bruchu.
    Vraj to môže byť spôsobené rozťahovaním maternice.
    Táto bolesť však aj naďalej do 2 týždňoch pretrváva.
    Je lokalizovaná nad pupkom v pravej časti (asi ako začínajú priame brušné svaly).
    Bolesť začína pri námahe alebo pri schôdzi a keď si ľahnem tak bolesť ustúpi. Skôr je to cítiť ako pichanie alebo ťahanie.
    Ako pri natiahnutí svalu.
    Podľa výsledkov čo som bola na pohotovosti pred dvoma týždňami bolo s bábätkom všetko v poriadku.
    Ale začínam sa báť, či tá bolesť nemôže ovplyvniť vývoj bábätka. Alebo je to len môj problém a musím to proste vydržať.
    Na poradňu idem v stredu, tak sa chcem spýtať, či mi neviete odporúčiť nejaké vyšetrenie, ktoré by som mohla navrhnúť môjmu doktorovi.
    A chcem sa ešte spýtať, čo by ta bolesť mohla signalizovať.
    Pohyby bábätka cítim a žiadne ďalšie ťažkosti nemám.
    Iba som prekonala kovid.
    Asi 2 dni som mala teploty a potom už bolo dobre.
    Iba občas kašel a zapchatý nos.
    Je možné, že by sa mohol vírus preniesť aj na bábätko alebo ho negatívne ovplyvniť?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vás bolí skôr pod pravým rebrovým oblúkom, treba myslieť na žlčník, žlčové cesty a pečeň. Vhodné je potom vyšetrenie žlčových kyselín, či pečeňových testov. Takto sa Vám naozaj bližšie neviem vyjadriť. COVID-19 u niektorých ľudí zanecháva ťažkosti aj po prekonaní ochorenia. Aktuálne však nie sú dôkazy, ktoré by predpokladali zvýšené riziko spontánneho potratu alebo prenosu infekcie intrauterinne z matky na plod. Preto je nepravdepodobné, že vírus spôsobí abnormality u plodu. Je popísané riziko predčasného pôrodu alebo horšej popôrodnej adaptácie novorodenca, nemyslím si však, že je vyššie, ako riziko pri iných gynekologických ochoreniach, ktoré majú za následok predčasné narodenie novorodenca. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • bolest bruska

    , Autor: zuzkabm

    Dobry den, rada by som sa Vas opytala na nazor. Som v 20tt, v poslednych dnoch mam silne bolesti pod pupkom na pravej strane. Neda sa mi sediet, chodit. Len pri lezani na lavom boku to necitim. Zvycajne to trva 2-3 hod, ale dnes cely den. Navyse v celom podprusku tiez citim bolest. Moze mi babo uz teraz takto tlacit? Alebo nejake prechladnutie?
    Este jedno Vas poprosim, kovova chut v ustach na zaciatku tehotenstva je vraj normalna. Ja som ju zacala pocitovat az teraz, par dni. Je to v poriadku?
    Nechcem si nic nahovarat, ale ani podcenovat, dlho sme cakali. Preto Vam dakujem za odpoved. Pekny vecer, Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    určite by som šla na kontrolu k vášmu gynekológovi, časté tvrdnutie bruška a bolesti určite nie sú normálne , môže sa jednať o mnoho dôvodov, menej závažné i závažnejšie, čiže určite je na mieste vyšetrenie
    Kovová chuť môže tiež znamenať mnoho , určite by som to skonzultovala s vaším lekárom, hlavne ak uvádzate, že ste na dieťa čakali dlhšie
    s pozdravom

  • Bolesti (pod)bruška vždy ráno po zobudení

    , Autor: rebelka

    Dobry den, som približne v 12tt+3 a v počiatočnom štádiu tehotenstva ma niekedy, ale skôr tak s malými prestávkami bolievalo podbruško (podobná bolesť pred MS), čo som pripisovala rozťahovaniu maternice. Naposledy som bola na kontrole v 8tt+. Asi 4 dni po kontrole mi tieto bolesti prešli úplne a približne po týždni a viac som začala cítiť bolesti (pod)bruška vždy ráno pri zobudení. Preto to píšem takto, lebo som si nie istá, či to je bolesť bruška alebo podbruška. Tiež mám pocit, že neviem, či to je rovnaká bolesť, ako v tých počiatoč. štádiách alebo iná (akoby som zabudla, ako vyzerá bolesť pred MS). Nie je to však silná bolesť, ani kŕče. Radila by som ju medzi mierne bolesti. Cítim to asi v strede medzi pupkom a začiatkom ochlpenia. ..Čo by sa relatívne asi ako podbruško mohlo ešte počítať. Čo mi ale nejde do hlavy je to, že túto bolesť pociťujem vždy keď sa zobudím a potom keď vstanem, tak po niekoľkých hodinách, niekedy aj skôr zmizne. Keď sa zobudím za noc 2x, napr. neplánovane o 4h ráno a potom v normálnom čase vstávania, cítim tú bolesť pri oboch zobudeniach. Myslíte, že to môže byť znamenie niečoho zlého? Stretli ste sa s niečím takým? Čo to môže spôsobovať? Neviem presne, kedy to začalo, no môžu to byť tak 2 týždne, čo sa to deje. Mám kontaktovať dr., alebo to nemá zmysel, keď mám Najbližšiu poradňu o týždeň v stredu 11.6. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak nekrvácate a nie sú iné ťažkosti, a tieto bolesti sa nezintenzívňujú , myslím si, že môžte vyčkať do ďalšej poradne.Samozrejme ak by sa čokolvek zhoršilo, navštívte lekára iheď.
    Dajte si magnézium 500, 3x1 zatiaľ, nijakým spôsobom vám to neuškodí a môže to maternicu upokojiť ak by to pochádzalo z nej.Celkvoo má priaznivý vplyv na svalstvo.
    S pozdravom