Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • embryo

    , Autor: Hana_456

    Dobry den,

    Od ktorého týždňa tehotenstva je embryo napojené na krvný obeh matky? Teda od ktoreho tt cerpa ziviny z matkinej krvi..

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, približne od šiesteho týždňa tehotenstva začína zárodok dostávať živiny a kyslík z krvi matky a prechádza na tzv. hematotrofný typ výživy.

Podobné otázky

  • Sono v 6týždni

    , Autor: TaraHappy

    Dobrý deň, pán doktor. Bola som u pani doktorky na potvrdenie tehotenstva, tá mi ho potvrdila povedala, že sa nachádza v maternici a ukázala mi aj žltkový vačok. Chcela by som sa opýtať neukázala mi embryo ani o ňom nič nepovedala, nepočúvali sme ani srdiečko. Je možno, že ho ešte nevidela. O 2 týždne mám ísť na kontrolné sono. Tvrdila že týždne sedia aj mi dala domov fotku zo sona.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu, či poznania popisu USG vyšetrenia sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. V 6. týždni tehotenstva by už malo byť vidieť aj akciu srdca. Ak Vám bola daná fotka, predpokladám, že na nej je už vidieť aj embryo. Inak nemá zmysel pacientke dávať fotku. Štandardne sa ďalšie vyšetrenie robí s odstupom pár týždňov, kedy sa najčastejšie v 8. - 9. týždni tehotenstva zakladá tehotenský preukaz. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Annie2307

    Dobrý deň pán doktor, ja som vám pred pár dňami už pisala a rada by som bola ak by ste mi poradili ale aj par vecí ozrejmili. V piatok som bola u gyn. kde mi potvrdil ranne štádium tehotenstva kde velkost GS je 10mm pritomny YS ale zatiaľ bez EZ. Dostala som Duphaston 2x1.Pár dni po vyšetrení sa mi ojavila hnedastá krv, nie veľa ale bola tam. Navštívila som pohotovosť kde mi po 5 dňoch povedali že GS ma veľkosť 11mm ale zatial žiaden EZ a že nález je identický s predchádzajúcim. Zvýšili mi Duphaston na 3x1 a zaver znel, Hroziaci potrat. Nemám žiadne bolesti brucha, špinenie zmizlo a skoro žiadne príznaky tehotenstva a mam obavu ci sa môže jednať o zamlknuty potrat. Ďalšiu kontrolu mam až o týždeň a dovtedy neviem čo robiť, mam obavy že to dopadne zle. Je ešte možné že sa na ultrazvuku niečo objaví a vedeli by ste mi povedať aspoň o aký týždeň tehotenstva môže ísť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva, najčastejšie do hneda, je pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom (budúcou placentou). Ak je na USG naozaj viditeľný YS (žltkový vačok), musí byť prítomné aj embryo. Ak sa jedná o veľmi skóre štádium tehotenstva (3 - 4 týždeň, či menej), nemusí byť ešte vidieť embryonálne štruktúry. Zárodok musí vyrásť na okom viditeľnú veľkosť aspoň pár milimetrov. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, je vhodné realizovať kontrolné USG o 7 až 10 dní. Keďže som nevidel nález, ani nepoznám žiadne ďalšie informácie a okolnosti, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Je to v poriadku?

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den, poslednu menstruaciu som mala 4.1.2024, a v januari som bola iba 1x s manzelom, a to 19.1. Otehotnela som. Na krvi som bola, ked mi menstruacia meskala 5 dni, vyslo 3000HCG.
    Teraz V pondelok 5+3tt som som bola na pohotovosti, pretoze som spinila, a povedali, ze nevidia nic, iba prazdny vak. Spinenie pokracovalo do stvrtka, progesteron som nedostala. Dnes v piatok som 6+0tt, bola som opat na usg, a uz bolo vidno embryjko, ale malo iba 2mm a zatial bez akcie srdca. To spinenie odla mna bolo prave to implementacne, ako rastlo, tak som spinila.

    Ako je mozne, ze pri takom vysokom hcg este nebolo embryjko?

    Podla aplikacie som mala ovulaciu 18.1., co podla mna nie je pravda, ale s manzelom som bola iba 19.1.

    Podla vas sa mohlo vsetko posunut?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, embryo tam bolo za týchto okolností od začiatku. Na to, aby ho však bolo vidieť na USG ľudským okom, aj pri maximálnom zväčšení, musí nárast na dĺžku aspoň pár milimetrov. Hodnota betaHCG 3000 IU/l je na 6 týždeň primeraná. Na to, aby sa dalo embryo dobre odmerať, musí nárasť na dĺžku aspoň niekoľko milimetrov. Samozrejme, presnosť vyšetrenia záleží aj od kvality USG prístroja, ako aj ďalších okolností. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Kedy sa napaja embryo na krvny obeh matky?

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den,

    V ktorom tyzdni sa napaja embryo na krvny obeh matky? Je pravda, ze prvych 21 dni absolutne nema ziadny vplyv vonkajsie prostredie na embryo? Ja som na siedmy den od oplodnenia cca uzila antidepresiva - xanax - 0,5mg. Vypocitala som, bola som presne 3+0tt.

    Mohol uskodit na delenie buniek? Alebo na buducu nervovu sustavu? Alebo je to naozaj este v ramci bezpecneho obdobia? Schvalne to takto priroda zariadila? Alebo mozem sa zacat bat.

    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to tak, prvé, najmä tri týždne, sú v zásade “všetko alebo nič” to znamená, že vonkajšie vplyvy nemajú žiadny alebo naopak zásadný vplyv na embryo. Jednorazové užitie Xanaxu v takejto dávke nemá na tehotenstvo vplyv. Nemusíte sa obávať, ani sa báť.

  • prázdy gestačný vak

    , Autor: MiLiva

    Dobrý deň, zaujímal by ma Váš názor. Podľa poslednej MS by som mala byť v 7tt + 1. Doktor však na ultrazvuku nevidel plod v gestačnom vaku. Na základe ultrazvuku trvá tehotenstvo nejaký ten 5tt. Zvažuje anembryomolu. Je ešte nejaká nádej, že by plod sa mohol ukázať? kontrolu mám o týždeň. Do kedy je najlepšie čakať na ukázanie sa plodu v prípade, že ho nevidieť? Mám sa radšej začať zmierovať s možnosťou, že bude nevyhnutná kyretáž? Čo môže sposobiť, že plod sa môže pomalšie vyvíjať alebo vôbec nevývíjať. Jedno dieťa už mám a bolo všetko v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a tehotenstvo je chcené, vhodné je realizovať kontrolné USG o 7 až 10 dní. V prípade, že nebudú viditeľné embryonálne štruktúry, stav sa vyhodnotí ako anembryomolla, čo je forma zamlčaného potratu (Missed Abortion). Už aj teraz sa dá zmerať veľkosť GS, teda gestačného vačku, v ktorom sa embryo nachádza. Ak hodnota GS zodpovedá 5. týždňu tehotenstva, embryo ešte nemusí byť vidieť. Ak Vám bude diagnostikovaný zamlčaný potrat, organizmu môže trvať týždne, kým si uvedomí, že tehotenstvo je patologické, preto bude vhodnejšie odsatie obsahu dutiny maternice v celkovej anestéze vrámci jednodňovej chirurgie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.