Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Sex

    , Autor: Kikušik94

    Dobrý deň chcem sa spýtať som 31 týždni tehotenstva a s mužom sme mali sex a jeho to bolelo tak sme museli prestať..neviem si to vysvetliť lebo keď ma doktor vyšetruje z dola tak dá si niaky gel a vyšetruje ci je z dola všetko v poriadku..pomohlo by niaky gel aby to bolo lepšie aby to muža nebolelo alebo už to nebude lepšie a musíme počkať až do pôrodu? Ďakujem za info

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď to nie je časté, je možné, že pošvové klenby sú vyplnené hlavičkou plodu a pohlavný styk môže byť pre muža nepríjemný, až bolestivý. Skúsiť môžete inú polohu. Neviem sa Vám k tomu bližšie vyjadriť. Pri nejasnostiach sa pýtajte Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná vaginálny nález, ako aj ostatné okolnosti.

Podobné otázky

  • Orgazmus

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý pán doktor viem že som sa už na toto pýtala pred 4 dňami som mala vonkajší orgazmus stačilo že som sa pomasirovala a bolo.... samozrejme dnes som v 10 tt +4 už a stále sa snazime sexu vyhýbať aj používaniu prstov som totiž po IVF samozrejme sa snažím aj abstinovat sexuálne ale niekedy sú tie hormóny silnejšie a niekedy si to telo vypýta ako dnes zase som sa len chvíľu masírovala z vonku a prišiel orgazmus cítim sa dobre po ňom ale chcem len vedieť či je tam nejaké riziko pre dieťa? Či to môže spôsobiť Missed abort? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoviem Vám nič nové. Orgazmus Missed Abortion nespôsobí, nemusíte sa obávať.

  • Orgazmus

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať som po ivf brala som estrofem na udržanie a stále beriem prolutex a progesteronelle. Občas sa mi stáva že mávam orgazmus vo sne na začiatku som často spinila ale už nešpiním a všetko vyzerá v norme. Dnes som sa zobudila zase na orgazmus a keď som poobede driemala ma chytila strašná chuť samozrejme som sa snažila zaspať v polospanku som mala ruky medzi nohami lebo mi bola zima jak som zaspavala. Mala som ale silnú chuť tak som sa len trošku pomasirovala z vonku samozrejme som dostala hneď silný orgazmus že som to cítila aj vnútri. Bolo to príjemné no som v 10 tt veľmi som sa zľakla či tým nemôžem spôsobit Missed abort ??? alebo potrat? Padlo mi to celkom príjemne a síce to bol veľmi silný orgazmus tak hneď som prestala a prebrala sa....sexuálny styk s manželom nemáme práve kvôli riziku potratu no bojím sa že som niečo pokazila. Doteraz sa mi to stávalo občas len v snoch a masturbácii som sa snažila vyhýbať no dnes som mala hroznu chuť a nedalo sa moc odolať....aj keď len z vonku orgazmus prišiel strašne rýchlo ani som sama nečakala. Akože cítim sa trošku lepšie po Tom ale bol veľmi intenzívny aj keď bol len z vonku prosím je dovod na obavy mám utekať na pohotovost? Alebo je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, orgazmus Vám potrat nespôsobí, nemusíte sa obávať. Pohlavný styk je zakázaný vzhľadom k obsahu prostaglandínov v ejakuláte, ktoré spôsobujú dozrievanie a otváranie krčka. Klitoridálny orgazmus by vplyv mať nemal. Odsledujte si to.

  • orgazmus

    , Autor: kikus

    Dobrý deň,som v 34tt a chcem sa spytat ci moze orgazmus(bez sexu ,inou formou)vyvolat porod?alebo ine komplikacie?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, orgazmus nemá negatívny vplyv na plod v maternici, ani nevyvolá pôrod. Nemusíte sa obávať. Ak u Vás tehotenstvo prebieha štandardne, všetky výsledky a nálezy sú v norme a neboli Vám odporúčané žiadne obmedzenia, najmä čo sa týka abstinencie pohlavného styku, nemusíte sa obmedzovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo a styk

    , Autor: pedriiik

    Dobrý deň pán doktor, mám asi takú citlivejšiu otázku. Som zatiaľ na úplnom začiatku tehotenstva a chcem sa spýtať na váš názor či je možné že odkedy som tehotna mi môže spôsobovať problém keď mame s partnerom sex samozrejme si už pozor nedávame ale akoby ma ejakulát začal dráždiť. Myslite že môže byt tým že som tehotna ? Že bude lepšie si zasa začať dávať takzvane pozor aby som už neprišla do kontaktu s ejakulatom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vplyvom hormonálnych zmien, ku ktorým v tehotenstve dochádza môže byť aj zmenená citlivosť na niektoré látky, napríklad aj ejakulát. Môžete vyskúšať prezervatív a odsledovať si to. Neviem sa Vám k tomu takto viac vyjadriť.

  • Krčok

    , Autor: Majusik98

    Dobrý deň pár doktor,
    dnes som bola na poradni v 24 týždni (23+5), lekár mi povedal že mám skrátený krčok, nie o moc ale mám, veľkosť si už nepamätám. Chcem sa opýtať čo robiť aby sa mi krčok neskratil ešte viac alebo aby sa bábätko nevypytalo na svet skôr. Je možné bábätko normálne donosiť? A hlavne čo robiť a nerobiť aby sa neskracoval.
    Tiež mám niekedy tvrdnutia brucha keď ležím na chrbte, stalo sa mi to už pár krát tak že v priebehu 10 minút mi stvrdlo 3x -4x po sebe, lekár povedal že keď tvrdne v pokojovom režime to už nie je dobre, a tiež sa chcem opýtať či je potrebné aj vylúčiť sex počas tehotenstva nakoľko je krčok kratší.
    Je tiež možno v tomto týždni bábätko cítiť menej? Niekedy ho cítim viac krát do dňa niekedy len tak tlmené a menej často.
    Dakujem za rady.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne konkrétne výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a ďalšie informácie, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Vhodné je užívať magnézium, kľudne aj v dávke 3x2 tabletky, dodržiavať kľudový režim a vhodné je aj dodržiavať pohlavnú abstinenciu. Neviem čo Vám bolo na základe výsledkov a nálezov odporúčané Vašim obvodným gynekológom, postupujte podľa toho.