Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Záver vyšetrenia

    , Autor: Dejkačik

    Dobrý deň,
    Viete mi povedať či znamená "positio pelvinea".
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o ultrazvukový nález na tehotnej maternici, jedná sa o polohu plodu zadočkom.

Podobné otázky

  • Znizeny uE3

    , Autor: Asti

    Dobry den pan doktor. V prvotrimestralnom skriningu mi vysiel malicko nizsi volny betahcg (14,65 a norma je od 15), pappa bolo v norme. Nastastie sa nam podarilo hned na druhy den dostat na sono k odbornikovi dr. Grochalovi a podla jeho slov je nalez na svoj tyzden perfektny. Ma aj program na vyhodnocovanie rizika a tam vysli krasne cisla pre vsetky sledovane trizomie, az 1:6000. Z druhotrim skriningu mam zatial len surove hodnoty. Afp a hcg su v norme ale ue3 bol znizeny (0,69 a norma je od 1,000daco). Interpretacia vsak zatial chyba. Moja gyn mi.k tomu povedala tolko, ze je uz dost nahnevana lebo kazdej druhej tehotnej vychadzaju dajake bludy, vysledky chodia neskoro a potom su vystresovane zbytocne. Na zaklade vysledkov zo sona vravela, ze by sa neobavala a aj ona sama ked mi robila sono, nevidela nic co by sa vymykalo normalu. Na morfo sono ideme znova dr. Grochalovi o 2 tyzdne. Podla Vasich skusenosti...myslite ze skutocne moze ist iba o plany poplach? Nemohla byt nizsia hladina ue3 sposobena nizsou hladinou vitD (uz beriem vyz doplnok)? Ked teda boli na sone v 14tt prakticky vylucene trizomie a razstepy, da sa skutocne predpokladat, ze plod je v ramci sledovanych patologii naozaj v poriadku? Dakujem Vam.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu si myslím, že plod je v poriadku a nie je dôvod na obavy. Myslím, že Vám to bolo aj patrične vysvetlené. samotné hodnoty nemusia nič znamenať. Referenčné rozmedzia sa menia podľa týždňa tehotenstva. Je potrebné počkať na záver vyšetrenia spolu s ultrazvukovým meraním a komplexného vyhodnotenia s prvotrimestrálnym skríningom. Ak si chcete byť úplne istá, môžete absolvovať Trisomy test. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.