Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vitamíny

    , Autor: Katarína_Fiľová_0320113022

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, ktoré vitamíny odporúčate pri plánovaní tehotenstva a následne počas tehotenstva. Stačí užívať kyselinu listovú alebo je potrebné aj niečo iné? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že nie ste vegetariánka, či vegánka a konzumujete všetku potravu, stačí užívanie kyseliny listovej v dávke 400ug denne.

Podobné otázky

  • Dojcenie a fastum gel

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den, kojim a som po cisarskom. Strasne ma boli lava strana esicko nemozem ani chodit. Vybija mi bolest. Co viem na to pouzit? Beriem ibuprofen a mastim fastum gelom. Mozem ho pouzivat? Poznate pripadne lepsi krem/gel/lieky/vitaminy? Mala som aj obstrek ale tym ze bez kortokoidov kedze kojim tak velmi nepomohol. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to skôr otázka pre ortopéda, rehabilitačného lekára, či fyzioterapeuta, ale Fastum gél používať môžete. Vyskúšať môžete aj homeo krém Traumeel.

  • DeVit 2000 a kyselina listova

    , Autor: nandeska

    Dobry den,

    chcem sa opytat na uzivanie vitaminovych doplnkov v prvom trimestri tehotenstva. Moj gynekolog mi odporucal len kyselinu listovu - no odporucanu dennu davku mi nepodeval. Aka je odporucana hodnota kedze udaje v zdrojoch sa lisia.

    Je mozne v prvom trimestri brat aj vitamin D, konkretne znacky DeVit 2000? Nenasla som informacie o tom ci sa tento produkt moze brat v tehotenstve.

    Dakujem za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardná odporúčaná denná dávka kyseliny listovej je 400ug, čo zodpovedá väčšinou jednej tabletke. Spomínaný vitamín D môžete užívať. Väčšinou však ženy užívajú tehotenské vitamíny, napríklad Femibion, či LadyVita, ktoré obsahujú celú škálu všetkých potrebných vitamínov, aj vitamín B9 (kyselinu listovú), aj vitamín D.

  • Užívanie vitamínov v čase prechorenie

    , Autor: JPM

    Dobrý deň
    Chcela by som sa spýtať ,som ba začiatku tehotenstva , prvé týždne . A som predhorena, aké vitamíny môžem užívať? A celkovo aj mimo obdobia choroby ,okrem femibion
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už užívate denne tehotenské vitamíny, nie je vždy výhodné to s vitamínmi preháňať. Dôležité je dodržiavať pitný režim, dostatočnú hydratáciu, aspoň 2 litre tekutín, najlepšie čaju, džúsu, neperlivej vody, denne. Môžete si na pár dní doplniť vitamín C , D, či zinok.

  • Herpes

    , Autor: Florencia 5

    A je dôvod sa obávať toho herpesu ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať. Herpes je vírus, ktorý už máte v sebe dlhšie, teraz vplyvom napríklad poklesu imunity mohlo dôjsť k jeho znovuobjaveniu. Odsledujte si to. Užívajte vitamíny, ak ich ešte neužívate a dodržujte dostatočný pitný režim.

  • 3. tehotenstvo

    , Autor: Marta13

    Dobry den,

    s manzelom planujeme tretie dieta po 30tke. Mame uz dve deti do 4 rokov. Doteraz bezproblemove tehotenstva aj porody. Je mozne ze po 30tke uz mozu nastat nejake komplikacie napriek tomu ze predosle tehotenstva boli v poriadku? Mame uzivat nejake vyzivove doplnky este pred otehotnenim? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na treťorodičku ste stále mladá, takže sa nemusíte obávať. Rizikový vek sa považuje vek 35 rokov a viac. Úplne postačí užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne 2 mesiace pred plánovaním tehotenstva a 3 mesiace tehotenstva, prípadne môžete začať užívať tehotenské vitamíny, ktoré už obsahujú aj kyselinu listovú, napríklad Femibion 1.