Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvný tlak v tehotenstve

    , Autor: Lydkaaa

    Dobrý deň pán doktor, som v 33. Týždni a celé tehotenstvo mám nízky tlak ( aj pred tehotenstvom som mala). Dodržiavam tretí týždeň kludovy režim kvôli skracujúcemu sa krcku maternice. Posledné dni však pociťujem bolesti hlavy v hornej časti na temene, včera som mala poslednú poradňu u mojej gynekologicky kde mi prvý krát namerali zvýšený tlak a to 130/90 opakovane 2 krát, pre istotu má hneď poslali má interne, kde mi robili EKG a merali tlak, tam mi namerali 100/60 , výsledok krvi z interného bude až v stredu. Internistka mi kázala tri dni doma si sledovať tlak tak som si merala dnes niekoľkokrát a stále bol tlak okolo 119/72, tep okolo 72. Denne beriem 6 tabliet magnerotu. Ale ten tlak v hlave cítim cely deň a je to dosť nepríjemne. Je to iná bolesť hlavy než akú som mala napr keď mám migrénu. Moc na poradni bol negatívny. Sú namerané hodnoty vysoké ? Myslite že je potrebné čakať do pondelka alebo čo môže pomôcť na takú bolesť hlavy? Užiť paralen a počkať? Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, opísané namerané hodnoty tlaku sú v norme. Norma je do 140/90 Torr. Príčin bolestí hlavy môže byť viacero, môžete byť aj dehydratovaná. Za deň sa odporúča vypiť aspoň 1,5 - 2 litre tekutín. Ak navyše pijete kávu, tá odvodňuje, takže na každú šálku kávy je potrebné vypiť 0,5 litra vody. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.