Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vysoké CRP

    , Autor: Ivush92

    Dobrý deň prajem, bolo mi zistené vysoké CRP, najprv 57, o týždeň 72 a teraz sa znížilo. Môj gynekológ povedal že to netreba liečiť antibiotikami nakoľko to kleslo, ale nepovedal na akú hodnotu a bude opakovať test o dva týždne, prípadne keď budem mať ťažkosti mám sa ohlásiť. Chcem sa spýtať či je takýto prístup v poriadku a bábätku nič nehrozí. Som v 18tt a cítim sa dobre, nič ma nebolí.
    Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne výsledky realizovaných vyšetrení, ani okolnosti, ani prípadné ťažkosti, ktoré by mohli spôsobiť zvýšenie CRP, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Príčina nemusí byť však gynekologická. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • choroba v tehotenstve

    , Autor: madelein

    dobrý deň, od minulého pondelka sa necítim dobre ( dnes 10. deň), najprv ma bolelo hrdlo 2 dni, následne prišiel kasel ktory pretrváva, neviem vykaslat, uzivam stopkasel sirup, vitaminy, čaje, lezim, su dni ked mam pocit ze je to lepsie, dalsi den sa to zas zhorsi. u dr. som bola 4, robieva mi kontrolne crp, minuly tyzden som mala 24, dnes 18. dnes mi urobila vytery ale vysledky budu az v pondelok. predpisala mi antibiotika, ze leby som sa citila horsie mam si dat, ale nechala to namna ako sa rozhodnem. nakolko nemam vysoke crp neviem co robit, ale kedze sa mi stav nezlepsuje ani po 2 tyzdnoch, rozmyslam ci by nebolo lepsie zacat uzivat…. pri takom silnom kasli sa zacinam bat o maleho, som v 24tt. dychanie aj hrdlo mam ciste. neviem co robit, myslite ze mam uzivat atb, ajked nemam potvrdenu bakteriálnu infekciu? nerada by som brala atb zbyticne… dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnoty CRP svedčia skôr pre vírusovú infekciu, ako pre bakteriálnu infekciu a antibiotiká na vírusovú infekciu nepomôžu. Ak máte pocit, že sa stav zlepšuje, nebolí Vás už hrdlo a dýcha sa Vám dobre, viete počkať do pondelka na výsledky kultivačných vyšetrení. Môžete užívať Paralen v dávke 1 - 2 tabletky každých 6 - 8 hodín. Samozrejme odporúčam dostatočný príjem tekutín, aspoň 2 litre tekutín denne. Takto sa Vám neviem viac bližšie objektívne vyjadriť. Odsleduje si to.

  • Crp

    , Autor: Nunka17

    Dobrý deň pán Doktor, som v 21tt mám zápal stredného ucha, iba dnes mi dali antibiotiká biseptol s crp 75, môže tak vysoké crp usmrtiť plod? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, samotné CRP nespôsobuje ťažkosti, je to iba marker zápalu v organizme. Hodnota CRP je zvýšená, nie je však v stovkovych hodnotách. Nejedná sa teda o sepsu, ktorá by mohla spôsobiť odumretie plodu. Pokračujte v nasadenej liečbe a v odporúčaniach vyšetrujúcich lekárov.

  • Zlaty Stafylokok, CRP 52

    , Autor: Natalia777

    Dobry den p. doktor Kelij,

    som v 13 t gravidity a uz vyse tyzdna bojujem s bakteriou zlaty stafylokok v nose, na liecbu mi bol predpisany pamycon, ktory mi sice zabral, no uplne nevyliecil. Citim sa fajn, teplotu nemam, ani som nemala, mam iba hlienovu nadchu. Na kontrole mi zisitili vysoke CRP 52 a opat pritomnost z. stafylokoka. Prosim Vas je vysoke CRP pre plod az tak nebezpecne, ze je lepsie uzivat ATB Zinnat 500 alebo postacuje pokracovat liecbou Pamycon alebo Bactrobanom, ktory mi bol tiez odporuceny ?

    Dakujem Vam velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti nie je zápal v organizme počas tehotenstva prospešný. Ak nie je postačujúca lokálna liečba a je potrebná celková antibiotická liečba, ktorá sa môže užívať aj počas tehotenstva, za týchto okolností je to asi vhodnejšie.

  • vysoke CRP

    , Autor: katik512

    Dobrý deň,
    rada by som sa opýtala, som v 22.týždni a mám vysoké CRP 64, podozrenie na zápal dutín a bola som v stredu aj na výtere z nosa. Pani doktorka mi predpísala kvapky Pamycon a Bioparox, budem potrebovať aj antibiotiká ale až na základe výsledkov výteru, ktoré však budú až v pondelok. Nemôže zápal ohroziť bábatko, keď nemám žiadne lieky?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    CRP 64nie je až také vysoké, to sa nemusíte zatiaľ obávať
    Bioparox je lokálne ATB v spreji a pamycon je tiež ATB kvapky, tak máte zatiaľ postačujúcu liečbu , nemusíte sa obávať

    s pozdravom

  • atb klacid C

    , Autor: katka299

    Dobry den, prosim poradte mi,
    Minuly tyzden som bola prechladnuta,upchaty nos, neskor sfarbene hlieny, bolesti hlavy vcera mi zacal vytekat z oka zltozeleny hnis. Dnes som pre istotu skocila k lekarovi, spravil crp vysetrenie- vysledok 108 , dostala som atb klacid, bioparox. Do oka si mam vtierat opthalmo-septonex.
    Prosim Vas, nemoze ta infekcia ublizit dietatku? Hlavne ked je take vysoke crp-cko? Som v 33 tt. Dakujem. Katka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    žiadne infekcia nie je počas gravidity prospešná, no na druhej strane ste už v 33 týždni gravidity, a dieťatku by to nemalo ublížiť. Je však nutná dôsledná liečba.