Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Crp

    , Autor: Nunka17

    Dobrý deň pán Doktor, som v 21tt mám zápal stredného ucha, iba dnes mi dali antibiotiká biseptol s crp 75, môže tak vysoké crp usmrtiť plod? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, samotné CRP nespôsobuje ťažkosti, je to iba marker zápalu v organizme. Hodnota CRP je zvýšená, nie je však v stovkovych hodnotách. Nejedná sa teda o sepsu, ktorá by mohla spôsobiť odumretie plodu. Pokračujte v nasadenej liečbe a v odporúčaniach vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Bolesti hrdla a zvýšený zápal v 22tt

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň, chcem sa spýtať či mi viete poradiť, od pondelka mám bolesti hrdla, bez teploty doktorka mi aj zistila zápal v tele 65, ale antibiotiká ešte nedávala.. odporučila mi calciovy sirup a Dorithricin no a práve na ten som čítala rozlisne názory či sa odporúča v tehotenstve.. neviete náhodou či je vhodný? bojím sa aby čokoľvek neublížilo dieťaťu, či ten zápal, či nevhodné lieky.. zdá sa mi že aj malý sa viac hýbe, neviem či je to v poriadku že len rastie alebo to môže byť že cíti nepokoj a tiež môže vnímať chorobu... som v 22tt.. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Dorithricin je lokálne antibiotikum, ktoré môžete užívať aj počas tehotenstva. Pri hodnote CRP 65 mg/l je na zvážení nasadenie antibiotík, podľa stavu a nálezu. Zvýšte príjem vitamínov, najmä C a D, dodržujte doststočný pitný režim, aspoň 2 litre tekutín denne. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní alebo zhoršení ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára.

  • CRP 38 v tehotenstve

    , Autor: Maria92

    Dobrý deň, som v 17 tt tehotenstva a dnes som bola h doktorky kde mi CRP vyšlo na 38. Mám strašne bolesti hrdla a nič mi nepomáha. Chorobu mám už 4 deň. Doktorka mi spravila vytery ale výsledky budú až poobede v stredu a podľa toho mi bude vedieť predpísať antibiotiká. Prosím chcem sa spýtať, či hodnota CRP už nie je veľmi vysoká pre plod a či si radšej nemám už teraz vypytat antibiotiká, aby som neohrozila plod alebo mám počkať do stredy.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaná hodnota CRP signalizuje zápal, takže nasadenie antibiotík je v tomto prípade na mieste. Nie je to však extrémne vysoká hodnota, pre ktorú by ste mali byť napríklad hospitalizovaná. Pár dní prebiehajúci zápal by nemal mať zásadné negatívny vplyv na tehotenstvo. Podľa opisu to vyzerá skôr na infekt horných dýchacích ciest. Ak boli výsledky všetkých tehotenských vyšetrení v poriadku a tehotenstvo prebieha bez komplikácií, nevidím dôvod na prílišné obavy. Dodržujte zvýšený pitný režim, aspoň 2 litre tekutín, či čaju denne, na bolesť hrdla je v lekárni k dispozícii viacero voľnopredajných preparátov, ktoré môžete užívať aj počas tehotenstva. Zvýšte si tiež dávku vitamínu C. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného lekára, v prípade tehotenských ťažkostí kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • choroba v tehotenstve

    , Autor: madelein

    dobry den pan doktor, obraciam sa na vas ohľadom poradenstva. uz 3 tyzden tahame chori cela rodina, z vyterov nam vysiel hemofil v nose. syn ma nasadené atb, nakolko on mal horsi stav (zapal oci, usi, kasel, sople, teploty,atd), ja som mala 1 den bolest hrdlo a uz 3. tyzden kaslem. ucho ma bolelo 1 den, uz 2 tyzdne mam v nom zalahnute (bola som na orl, zevraj tam zapal nieje len napuchnuta sliznica a sluchovod, ze by to malo odznieť do 4 tyzdnov). som v 25 tt, moja doktorka mi urobila vytery ale vysledok mi len poslala mailom nakolko ma dovolenku. predpisala mi atb suprax 400mg s tym ze sa mam rozhodnut ci uzivat ci nie. crp mi kleslo za 2 tyzdne z 24 na 9 ( merané vcera v lekarni). necitim sa uz uplne zle ale ani zdravo. aj moj gynekolog je na dovolenke a neviem sa skym poradit. neviem ci mam uzivat teraz po 3 tyzdnoch atb, ked zz mi kleslo aj crp aj sa citim lepsie, alebo pockat ze to vsetko prejde samo.. neviem ci malemu v bruchu viac ubližuje ten bacil ked ho mam premnozeny, alebo skor tie atb.. poradte prosim, co robit. dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám podľa opisu CRP kleslo, ako aj odozneli alebo odoznievajú už príznaky ochorenia, pravdepodobne ste už ochorenie prekonali a nemá veľký vyznam začínať s antibiotickou liečbou. Vhodnejšia by bola podporná liečba v zmysle dostatočnej hydratácie, užívania vitamínov a doplnkov na odhlienenie a pomoc s vykašliavaním. Nie je to však otázka pre gynekológa, ale pre všeobecného lekára, či internistu.

  • choroba v tehotenstve

    , Autor: madelein

    dobrý deň, od minulého pondelka sa necítim dobre ( dnes 10. deň), najprv ma bolelo hrdlo 2 dni, následne prišiel kasel ktory pretrváva, neviem vykaslat, uzivam stopkasel sirup, vitaminy, čaje, lezim, su dni ked mam pocit ze je to lepsie, dalsi den sa to zas zhorsi. u dr. som bola 4, robieva mi kontrolne crp, minuly tyzden som mala 24, dnes 18. dnes mi urobila vytery ale vysledky budu az v pondelok. predpisala mi antibiotika, ze leby som sa citila horsie mam si dat, ale nechala to namna ako sa rozhodnem. nakolko nemam vysoke crp neviem co robit, ale kedze sa mi stav nezlepsuje ani po 2 tyzdnoch, rozmyslam ci by nebolo lepsie zacat uzivat…. pri takom silnom kasli sa zacinam bat o maleho, som v 24tt. dychanie aj hrdlo mam ciste. neviem co robit, myslite ze mam uzivat atb, ajked nemam potvrdenu bakteriálnu infekciu? nerada by som brala atb zbyticne… dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnoty CRP svedčia skôr pre vírusovú infekciu, ako pre bakteriálnu infekciu a antibiotiká na vírusovú infekciu nepomôžu. Ak máte pocit, že sa stav zlepšuje, nebolí Vás už hrdlo a dýcha sa Vám dobre, viete počkať do pondelka na výsledky kultivačných vyšetrení. Môžete užívať Paralen v dávke 1 - 2 tabletky každých 6 - 8 hodín. Samozrejme odporúčam dostatočný príjem tekutín, aspoň 2 litre tekutín denne. Takto sa Vám neviem viac bližšie objektívne vyjadriť. Odsleduje si to.

  • Ružový výtok

    , Autor: KlaudiaDadka

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať.Už viac ako tri týždne bojujem s krvácanim, výtokom. Začalo to mykozou, neskor sa zistilo že mám zápal CRP 25. Boli mi nasadene antibiotika Ospexin na sedem dni plus gynazol, duphastol 2x denne. Po vybrati antibiotik krvacanie ustupilo. Ostal mi však ružovy výtok, netrva cely deň no vždy sa objavi. CRP mam momentálne 15. Teraz som v 16tt. Chcem sa opýtať či je takýto výtok normálny po zápale? Bojím sa či to nejako neohrozuje bábo. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabe krvácanie do 16. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvoriacimi s cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Príčin zvýšeného CRP mohlo byť viacero, nemuselo sa jednať o bakteriálnu infekciu, ale iba o virózu nesúvisiacu so špinením. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani nálezy, výsledky vyšetrení, ako ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností sa nebojte pýtať ošetrujúcich lekárov.