Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,492 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pozitivny test

    , Autor: matulka537

    Dobrý deň.Mala by som na Vás otázku ohľadom pozitívneho tehu testu. Posledný styk bol 8.10.21 Menštruácia prišla 20.10.21 bola klasická normálna. 18.11. som bola u doktorky kde samozrejme nič nevidela , keďže to bolo ešte pred očakávanou menštruáciou. Mala som pocit akoby som bola tehu, sama neviem či si to nahováram alebo čo sa deje

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak Vám v čase realizácie USG vyšetrenia nemeškala menštruácia, na USG tehotenstvo ešte nemohlo byť vidieť. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Pozitívny test , na sone vidieť cysty a tekutinu pri jednom vsjecniku

    , Autor: 1234*

    Dobrý deň, vyšiel mi pozit. Test takze som bola doktorkou privolaná na usg nakoľko je to 2 mesiace po kyrete pre MA. Hcg mi vyšlo 160 čo je vraj vramci štádia tehotnosti v poriadku. Na usg však plodový vak ešte vidieť nebolo, ale videla tam z pravého vsjecnika žlté teliesko ak som to nedoplietla, kt vraj o tehotnosti svedčí. Endometrium 14. Problém však nastáva že na ľavej strane našla nejaký útvar vraj asi cysta a aj tekutinu, podľa nej nie krv ale nejaká tekutina. Nevedela identifikovať . Čítam doma správu a ona tam dala diagnózu o02.0 ktorá má vydesila s popisom pravý vaječníka cystickaa štruktúra 42x23mm a ľavý vaječník pri okraji nehomogéna štruktúra 18x10mm bez kavitacie - fimbr. Ústie tuby s otáznikom Čo to teda môže znamenať ? :( ľ.adnex neistý usg nález v okoli. o dva dni mám ísť na usg asi aj kontrolu hcg no ten nález nie je “pekne napísaný” ale ústne sa nevyjadrila nijak záporne … povedala len že radšej byt obozretný . Teraz neviem co si myslieť či je nejaká nádej že to bude v poriadku alebo nie je to dobre

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe USG nálezu je ťažké sa jednozančne objektívne vyjadriť. Nepoznám dátum poslednej menštruácie, prípadne či ste od zákroku mali menštruáciu. Je potrebné odsledovať dynamiku beta HCG, ako aj USG nález, či Vaše subjektívne ťažkosti. Podľa toho, ako sa bude stav vyvíjať, ako to bude vyzerať na USG, ako sa bude meniť hodnota beta HCG sa dá povedať, či sa jedná o patologické alebo fyziologické tehotenstvo. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Kovid v tehotenstve

    , Autor: Vanesa38

    Dobrý večer, doma my vyšiel pozitívny test na kovid. Už 4-ty deň som v ukrutných bolestiach , najprv cele telo, a potom neznesiteľná bolesť hlavy ktorá pretrváva do teraz . Dávam si paralen , na dutiny morskú soľ a kúpila som nejaké homeopatické lieky na vírusové ochorenia krore absolútne nezaberajú plus vitamíny . Paralen tiež už vôbec nezaberá . Mám také bolesti hlavy že nedokazem mať otvorené oči , len tma a ležať . Teploty nemám. Neviem čo mám robiť lekári majú dovolenky a obavám sa toho že na pohotovosti mi povedia že aj tak nič iné z liekov nemôžem , len vydržať . Lenže ja už nevladzem potrebujem niečo od bolesti nedokazem vôbec fungovať. Som pomaly na konci 8 mesiaca tehotenstva . Bojím sa že tento môj stav bude mať aj dopad na bábätko . Čo mám podľa vás robiť ? Dakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôležité je, že nemáte teplotu, keďže tá, paradoxne, predstavuje najväčšiu prekážku pre správny vývoj bábätka. Dôležité je okrem dostatočného pitného režimu zvýšiť príjem vitamínov skupiny C, D, užívať selén a zinok. Paralen môžete užívať v dávke 1 - 2 tabletky denne každých 4 - 6 hodín denne. V lekárni je dostať viacero voľnopredajných preparátov, od pastiliek na hrdlo, sirupov proti kašľu, kvapiek do nosa pre tehotné, či preparátov na podporu imunity, napríklad Imunoglukan. Odporúčam kontaktovať Vášho obvodného lekára.

  • Možné tehotenstvo

    , Autor: HerbaBianca

    Dobrý deň pán Dr.
    Chcela by som sa opýtať vyšiel mi včera pozitívny test Clear Blue ktorý sa dá robiť aj pred menštruáciou.Nemam tam zatiaľ úplne tmavú čiaru ale dosť vyditelnu.No mám bolesti brucha ako pred menštruáciou.
    Podľa kalendára by som mala zajtra dostať.Je normálne že mám poz.tehu test ale boli ma brucho ako keby som mala dostať?
    Už mám dve detičky ale pri obidvoch som zistila tehu až keď mi dosť meškali
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny, prípadne je možné že sa menštruácia dostaví a jednalo by sa tak iba o tzv. biochemické tehotenstvo. Odsledujte si to. Nevidím dôvod na realizovanie si tehotenského testu, ak Vám prakticky menštruácia ani nemešká. Zbytočne si to komplikujete. Neurobíte s tým teraz aj tak nič. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pozitívny ster na streptokoka v tehotenstve

    , Autor: Si mi

    Dobrý deň, momentálne som v 37tt tehotenstva a zo steru mi vyšiel pozitívny test na streptokoka, ako bude teda prebiehať pôrod?

    A taktiež sa chcem opýtať môžeme mať s partnerom pohlavný styk, keď mám toho streptokoka? Nenakazí sa aj on ? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa bude jednať o vaginálny pôrod, od príjmu na pôrodnú sálu budete až do pôrodu dostávať antibiotiká. GBS (Streptococcus agalactiae) nie je nebezpečný pre Vás, či Vášho partnera, ale pre plod, keďže pri rozvinutí infekcie (napríklad za predpokladu, že žene niekoľko hodín až desiatok hodín, teda dní, odteká plodová voda a nedostáva antibiotiká) môže dôjsť ku vzniku novorodeneckej sepsy, na ktorú môže novorodenec zomrieť. Streptococcus agalactiae sa pomerne často vyskytuje ako bežná súčasť pošvovej mikroflóry a ak nemá žena žiadne ťažkosti, nie je nevyhnutné ho za každú cenu liečiť.

  • Falošná pozitivita tehotenského testu

    , Autor: ZuJa

    Dobrý deň,
    Rada by som sa opýtala, aké príčiny môžu mať za následok falošne pozitívny test a aká je pravdepodobnosť, že test ktorý ukazuje na tehotenstvo je falošne pozitívny?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test môže byť falošne pozitívny vo viacerých prípadoch. Napríklad, môže byť dôsledkom zvýšenia hladiny ľudského choriového gonadotropínu (hCG) v dôsledku ochorení, ako sú cysty na vaječníkoch alebo cysty žltého telieska, ale aj onkologické ochorenie, napríklad vaječníkov. Falošné výsledky testu sa môžu vyskytnúť aj pri abnormalitách obličiek sprevádzaných krvou alebo leukocytmi v moči a infekciách močových ciest. V zriedkavých prípadoch môže byť falošne pozitívny tehotenský test spôsobený ochorením hypofýzy. Ďalšími možnými príčinami falošne pozitívneho tehotenského testu je tehotenský test, ktorý je po dátume expirácie, tak isto, ak nie sú dodržané pokyny na jeho realizáciu. Tak isto treba myslieť aj na tzv. biochemické tehotenstvo. Ďalšiu skupinu tvoria užívané lieky. Napríklad, ak použijete tehotenský test veľmi skoro po užití lieku na liečbu neplodnosti alebo iné lieky, ktoré obsahujú hCG, tie môžu vyvolať falošnú reakciu a pozitívny výsledok tehotenského testu. Niektoré ženy užívajú preparáty s obsahom HCG na chudnutie, tie môžu tiež spôsobiť falošne pozitívny tehotenský test. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti Vašej situácie, ani informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, rovnako tak v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.