Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,266 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Clexane v tehotenstve

    , Autor: Niiikkki

    Dobrý deň pán doktor,
    mám 27 rokov a za sebou 2 potraty (1x MA v 06/2020 a 1x spontánny potrat v 12/2020).
    Po potratoch sme išli do CAR, všetky výsledky som mala v poriadku, nepotvrdila sa ani trombofilná mutácia. Partnerovi sa akurát zlepšil spermiogram po 3-mes. kúre Folandrolu. V Máji sa nám podarilo prirodzene otehotnieť. Pani doktorka v CAR mi predpísala od začiatku tehotenstva Clexane 0,4ml 1x denne a Progesteronove tablety. Clexane mi predpísala preventívne s odporúčaním aby som si ho pichala celé tehotenstvo. Momentálne som v 20+4 tt, bez akýchkoľvek tažkostí. Problém je, že môj gynekológ mi už nechce predpisovať Clexane, keďže nemám hematológom nič potvrdené. Môžem nejako ohroziť bábätko ak ho zo dňa na deň vysadím? Nechcem už nič riskovať a bojím sa.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aplikujete si najnižšiu dávku, aj to preventívne. Ak žena opakovane potratí, niekedy sa pacientke zvykne čisto preventívne nasadiť liečba nízkomolekulárnym heparínom. Takto je mi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Nevidím však dôvod, aby ste nemohli ďalej pokračovať v aplikácii nízkomolekulárnym heparínom. Váš obvodný gynekológ však pozná všetky výsledky vyšetrení a má k dispozícii všetky informácie, preto sa on vie najobjektívnejšie k tomu vyjadriť.