Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
17,339 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Otazka

    , Autor: Ju-linka

    Dobrý deň, chcem sa opýtať robila som si 27.8.test a vyšiel mi pozitívny, doktorovi som volala tak vie o tom na kontrolu idem 8.9. A dneska vlastne mi začal taky hnedý výtok nie je ho veľa len kus ale je. A ma aj boli spodok bruska ako na menštruáciu. Tak mi viete prosím poradiť čo sa deje? Volala som doktorovi ale mi nedvíha telefón. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Do 16. týždňa tehotenstva sa tvoria cievne prepojenia medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou, špinenie môže byť aj z toho. Je to pomerne časté. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Papp test pozitivny

    , Autor: Ivka2023

    Dobrý deň pán doktor,
    K menstruacii po prvom porode nedoslo takze termin druheho porodu je urceny podla uzv vysetrenia a velkosti plodu a to 2.10.2023. V tom case budem mat 29 rokov. Momentalne som v 13+2tt. Z odberu 14.3 a uzv merania CRL 43,25mm (11+1) PAPP-A 0,48iu/L Freebeta-hCG 101,9 iu/L zvysene riziko downovho syndromu 1v30 len podla veku matky. Definitivne zhodnotenie az po odbere v 2. Trimestry integrovanym testom. Moj gynekolog ma 3d4d uzv a tvrdi ze morfologicky vyzeralo vsetko ok. Otazka znie bolo by vhodne navstivit aj ineho odbornika na 1trimestralny screening ? Pripadne ako by ste postupovali? Dakujem za vas cas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, PTS (prvotrimestrálny screening), ktorý patrí medzi špeciálne skríningové vyšetrenia nerealizuje každý gynekológ, ale gynekológ s atestáciou a certifikátom FMF. Ak Vám PTS realizoval Váš obvodný gynekológ, ktorý nemá spomínanú atestáciu z maternofetálnej medicíny a FMF certifikát, je vhodné realizovať PTS u kompetentného špecialistu. Ak ste dnes 11+1, máte ešte možnosť sa na špecializované vyšetrenie objednať. Prvotrimestrálny screening sa realizuje od 11. do ukončeného 14. týždňa tehotenstva. Následne je potrebné vyšetrenie Triple testu v 16. až 17. týždni tehotenstva. Ak si chcete byť ešte istejšia, viete si dať realizovať TRISOMY test, ktorý sa však hradí v plnej cene. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, ani výsledky vyšetrení, či nálezy, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Medrol a funkcia TSH

    , Autor: Lenya

    Dobrý deň pán doktor. Som v 5 týždni tehotenstva, boli mi zistené zvýšené cykotiny a funkcia TSH. Bol mi nasadení Medrol 8mg. Ovplyvňuje tento liek aj funkciu TSH ? Alebo je potrebne ist na vyšetrenie TSH.
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na endokrinológa. Medrol je kortikosteroid, ktorý sa používa na liečbu zápalov a stavov súvisiacich s imunitou. Nepoužíva sa priamo na liečbu vysokých hladín TSH. Vysoké hladiny TSH môžu byť znakom nedostatočnej činnosti štítnej žľazy, teda hypotyreózy. Liečba hypotyreózy zvyčajne zahŕňa užívanie syntetického hormónu štítnej žľazy, ako je levotyroxín (Euthyrox, L-Thyroxin). Pri zvýšenom TSH, vyšetrenom vrámci vstupných tehotenských odberov, pacientku štandardne odosielame na endokrinologické vyšetrenie, kde endokrinológ doplní odbery, nasadí potrebnú liečbu a určí ďalší postup. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám viac neviem takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Pichnutie v podbrušku

    , Autor: Megina

    Dobrý večer,
    možno je to hlúpa otázka, ale rada by som vedela či som malému nemohla nejako ublížiť, keď som prudšie preložila nohu cez nohu a v tom okamihu ma silnejšie pichlo v podbrušku a malý ma výrazne kopol. Bolesť po pár minútach ustúpila. No mám obavy či som ho nejako nestlačila a neporanila…Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, na tehotenstvo to nemalo žiadny negatívny vplyv. Plod je v maternici dobre chránený.

  • Kašeľ v 30tt

    , Autor: Kaja462

    Dobrý deň chcela som sa opýtať čo by ste mi poradili na dusivy kašeľ v tehotenstve už 2 týždne nakoľko už som vyskúšala všeličo čo môžem ale nič nepomohlo (Stodal, stop kašeľ, pollens) a ďalšia otázka nemá to nejaký vplyv na bábätko v bruchu nakoľko sa sťahujú pri kaslani brušné svaly ? Mám dosť obavy aby som si nevyvolala pôrod alebo niečo podobne tým kašľom. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa jedná o dlhšie trvajúci kašeľ, na ktorý Vám nezaberajú bežné voľnopredajné preparáty, bude vhodné realizovať pneumologické vyšetrenie. Záleží aj od príčin a charaktere kašľa. Dôležitý je doststočný príjem tekutín, vhodné su aj mukolytiká. Skúsiť môžete aj voľnopredajné cmúľacie tabletky proti kašľu, bylinkové čaje, napríklad Tatranskú prieduškovú zmes. Otázne je tiež, či u Vás nie je potrebné užívanie antibiotík. Za normálnych okolností kašľanie nespôsobuje otváranie, či skracovanie krčka. Ak boli výsledky vyšetrení, ako aj USG v poriadku, nemusíte sa obávať. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára, ktorý stanoví ďalší postup, prípadne Vás odošle na ďalšie vyšetrenia.

  • Meskajuca menstruacia

    , Autor: Apolenkka

    Dobrý deň, meška mi síce len 2.deň menzes, včera mi na teste vyšli 2 čiarky ta druhá kus slabšia. Pred rokom a pol som mala biochemicke tehotenstvo.
    Robila som si ovulacne testy, ked mi vysiel pozitivny nedavali sme si pozor.
    Moja otazka je ci je mozne, ze som tehotna, mavam pravidelny 28 dnovy cyklus, mam pocit ze sa viac potim, nechuti mi velmi jest, boli ma trosku chrbat a v noci som sem tam pocitovala pichanie na miestach vajecnikov, take jemne pichanie ktore rychlo zmizlo,okrem toho mam pocit, ze mam vytok ale ciry bez krvi, nezapacha a k tomu vsetkemu som nejaka kludna co u mna nie je zvykom ????
    Ku gynekologicke sa este neobjednavam. Na sone by aj tak by nebolo este nic vidno.

    Dakujem za Vas cas a odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizované tehotenské testy môžu byť aj falošne pozitívne. Odsledujte si to.