Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bankovanie

    , Autor: Lucija

    Dobry den. Som 21+1, mam vyskocenu platnicku, chodim k fyzioterapeutke kazdy tyzden 1x ,cvicim aj doma, no ona mi pri kazdej navsteve dava banky na lytko a klb kedze platnicka tlaci nerv ktory mi ,,striela ,,az do lytka,pomaha to, no pri minulej aj terajsej poradni som mala krv v moci na 1krizik. Moj doktor to neriesi, ze ked nemam ziadne ine problemy.moze to byt tym bankovanim ze mi to viac prekrvi? A napadlo ma ci to nemoze skodit babatku.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že uvedené fyzioterapeutické procedúry Vám spôsobujú mikroskopicky krv v moči. Na plod to vplyv nemá. Skôr si myslím, že zväčšujúca sa maternica tlačí na močovody a to spôsobuje uvedené nálezy krvi v moči. Je potrebné to odsledovať. Pri ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Bankovanie v tehotenstve

    , Autor: Asti

    Dobry den, chcem sa spytat, ci mozem na bankovanie ramien a sije? Aktualne som v 8tt, zatial je vsetko v poriadku ale mna uz dlhsie trapi krcna chrbtica (cervikokranialny sy) a masaze s bankovanim a spravnymi cvikmi mi na to velmi pomahaju. Navyse teraz, ked nemozem na bolest brat nic ine okrem paralenu, ktory na takuto bolest aj tak nezabera, su masaze asi jedinym riesenim. Zatial som nebola, lebo sa bojim. Mam radsej vydrzat aspon do konca prveho trimestra? Velka vdaka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom trimestri by sa mali vykonávať iba veľmi jemné a čiastkové masáže, na krčnej chrbtici a dolných končatinách. Toto je otázka na fyzioterapeuta, ale osobne bankovanie, ani iné formy vákuovej masáže počas tehotenstva veľmi neodporúčam. Bankovanie, či vákuová masáž sú zamerané na maximalizáciu krvného obehu v orgánoch a tkanivách. Pokiaľ viem, môže to ovplyvniť tonus maternice a v dôsledku toho môže dôjsť k potratu, či predčasnému pôrodu. Nie som však fyzioterapeut, takže sa Vám k tomu viac neviem bližšie vyjadriť. Istá forma masáží je však vhodná aj pre tehotné.