Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pecenove testy

    , Autor: Žužu790

    Dobry den chcela by som sq spytat som v 23 tydzny a posledne 2 dny ma vsrby telo a ale moj gynekolog mi bral krv na pecenove testy a vsetko bolo poriadku a bojim sa ze sa mi to vrati pri prvom babatku som to mala a nevedela som ze to mam a babatko mi zomrelo musia to byt pecenove testy ? Zajtra idem kvoli tomu doktorovy aby zistil ci su to zas pecenove testy

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčam určite vyšetriť aj amylázy a žlčové kyseliny, nie len pečeňové enzýmy. Navštívte obvodného gynekológa podľa plánu.

Podobné otázky

  • Hepatopatia a doplnky

    , Autor: Karin95

    Dobrý deň, chcem sa opýtať: mám zvýšené pečeňové testy AST 3.31 , ALT - 5.38 , ALP - 2.04 . Tento stav mám už druhý krát, po prekonaní choroby (horúčky) a užívaní paralenu. Užívam lieky flavobion a ursosan. Som 34+5 tt. Môžem užívať ľanové semiačka ako prípravu na pôrod, alebo to môže škodiť pečeni? Taktiež vitamin D ako prevenciu pred ďalším ochorenim? Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívanie hepatoprotektív, ako sú Ursosan, Favobion, či Lagosa, ktorá má dvojnásobné množstvo silymarínu ako Flavobion, je štandardným liečebným postupom. Ak užívate tehotenské vitamíny, nie je potrebné užívať samostatne vitamíny navyše. Ľanovými semiačkami nič nepokazíte, netreba to však s nimi preháňať.

  • Lagosa v tehotenstve

    , Autor: MariV

    Dobrý deň, som v 29tt a mala som mierne zvýšené pečeňové testy. Môj gyn.mi preventívne predpísal Lagosu 1x denne. Chcem sa spýtať či to nie je nebezpečný liek pre bábätko, nakoľko sa v letáku uvádza že v tehotenstve sa nesmie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, Lagosa nebude mať negatívny vplyv na tehotenstvo. Pokračujte v užívaní tohto hepatoprotektíva podľa odporúčaní.

  • Zvyšené pečeňové testy

    , Autor: Naty202

    Dobry den,

    Na poslednej kontrole u svojho gynekologa mi zistili vysoke pecenove testy z dôvodu svrbenia koze. Chcela som sa spytat ci tie testy maju nejaky vplyv na babätko. Som totiz prvorodicka a bojim sa o svoje male ci by jej to nemohlo nejako ublizit dakujem za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že sa jedná o tehotenskú cholestázu. Nepoznám však žiadne ďalšie výsledky vyšetrení, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri neriešení a neliečení by to mohlo mať negatívny vplyv pre Vás a tým pádom aj pre tehotenstvo. Predpokladám, že Vám boli predpísané hepatoprotektíva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Cholesterol

    , Autor: zuz

    Dobrý deň, som v 33tt, na preventívnej prehliadke mi bol zistený zvýšený cholesterol, prvý odber 9,32, kontrolný odber 10,02, TAG 2,20. Viem, že v tehotenstve môžu byť hodnoty zvýšené, nie je to ale až moc? Predtým som s vysokým chol problémy nemala, som celý život chudá, stravujem sa normálne, hýbem sa dosť. Teraz si ma doktori pinkajú, myslela som si že by bolo fajn keby mi niekto zobral krv na pečeňové testy, avšak obvodná ma s tým poslala za gynekológom, gynekológ ma poslal za internistom a už sa bojím zajtrajška kam ma pošle internista....

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vôbec nechápem, prečo Vám bola realizovaná preventívna prehliadka v 33. týždni tehotenstva, ani prečo Vám bolo realizované vyšetrenie cholesterolu. Ste predsa tehotná, v pomerne pokročilom štádiu tehotenstva. Vysoký cholesterol je v tehotenstve normálny. Jeho hladiny ovplyvňujú tehotenské hormóny, a navyše, čo je podstatné, je zdrojom tukov aj pre plod. Hladiny cholesterolu môžu byť vyššie aj v období laktácie. Nemusíte sa znepokojovať. Nie je potrebné to vôbec riešiť. Súvis s pečeňovými enzýmami to nemá. Ak nemáte žiadne ťažkosti, nie je dôvod vyšetrovať ani pečeňové enzýmy, ani bilirubín.

  • Pečeňové testy

    , Autor: Monigue

    Dobrý deň,
    som v 36 týždni tehotenstva a výsledky pečeňových testov sú ALP 7.79, GMT 0.11
    V noci má svrbí celé telo. Prosím vás môže to ohroziť vývoj bábätka? Poprípade čo by som mohla užívať? Gynekológ má poslal na infekčné ale ja sa bojím ísť. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôležité sú výsledky pečeňových enzýmov AST a ALT. a žlčových kyselín. ALP je v tehotenstve normálne zvýšené. Dôležité je tiež myslieť na HELLP sy, preto je potrebné vyšetriť aj krvný obraz. Iba na základe uvedených výsledkov sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, nenapísali ste patologické hodnoty. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa. Ak má obvodný gynekológ pochybnosti, pacientka sa odosiela na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.