Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,279 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zvyšené pečeňové testy

    , Autor: Naty202

    Dobry den,

    Na poslednej kontrole u svojho gynekologa mi zistili vysoke pecenove testy z dôvodu svrbenia koze. Chcela som sa spytat ci tie testy maju nejaky vplyv na babätko. Som totiz prvorodicka a bojim sa o svoje male ci by jej to nemohlo nejako ublizit dakujem za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že sa jedná o tehotenskú cholestázu. Nepoznám však žiadne ďalšie výsledky vyšetrení, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri neriešení a neliečení by to mohlo mať negatívny vplyv pre Vás a tým pádom aj pre tehotenstvo. Predpokladám, že Vám boli predpísané hepatoprotektíva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Hepatopatia a doplnky

    , Autor: Karin95

    Dobrý deň, chcem sa opýtať: mám zvýšené pečeňové testy AST 3.31 , ALT - 5.38 , ALP - 2.04 . Tento stav mám už druhý krát, po prekonaní choroby (horúčky) a užívaní paralenu. Užívam lieky flavobion a ursosan. Som 34+5 tt. Môžem užívať ľanové semiačka ako prípravu na pôrod, alebo to môže škodiť pečeni? Taktiež vitamin D ako prevenciu pred ďalším ochorenim? Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívanie hepatoprotektív, ako sú Ursosan, Favobion, či Lagosa, ktorá má dvojnásobné množstvo silymarínu ako Flavobion, je štandardným liečebným postupom. Ak užívate tehotenské vitamíny, nie je potrebné užívať samostatne vitamíny navyše. Ľanovými semiačkami nič nepokazíte, netreba to však s nimi preháňať.

  • Zvýšené pečeňové testy

    , Autor: Luciluc

    Dobrý deň, som v 24 tt. U internistu mi bol minulý týždeň robený odber krvi, a na moje prekvapenie mi vyšli zvýšené pečeňové testy AST 0.61 (predtým 0.44), GGT 0.72 (predtým 0.34), Cholesterol 6.0 a TAG 2.1 (pred cca 2 mesiacmi som mala všetko v norme). Sú tieto hodnoty z hľadiska tehotenstva normálne? V marci mi zistili žlčové kamene, tak mám obavy či to nemôže súvisieť aj s tým. Okrem toho som mala zvýšené Leukocyty 13.2 (predtým 10.5), do akej hodnoty je to v tehotenstve v poriadku? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, žlčové kamene majú s najväčšou pravdepodobnosťou súvis s mierne zvýšenými pečeňovými enzýmami. V prípade cholecystolitiázy (kameňov v žlčníku) môžu byť zvýšené zápalové markery, ako CRP a leukocyty. V priebehu tehotenstva, najmä druhého a tretieho trimestra môže plod tlačiť na pečeň a žlčové cesty, čo môže spôsobiť zvýšenie pečeňových enzýmov, volá sa to tehotenská cholestáza. Žlčníkové kamene to len zhoršujú. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Pecenove testy

    , Autor: Riana2015

    Dobry den, rada by som sa opytala na vas nazor ohladne vysledkov. Bral mi gynekolog KO kde mi peceneove testy vysli uplne v poriadku. V ten den som bola aj na predoperacnom vysetreni kde mi tak isto brali krv. Vysledky boli robene v tom istom laboratoriu aj v ten isty den mi brali krv s rozdielom cca 2 hodiny. A pri druhom uz mam zvysene pecenove testy a to nasledovne AST 0,59 ALT 0,75 ALP 2,24. Viete mi povedat vas nazor a ci je potrebna liecba. Momentalne som 37+0tt a sekciu mam cca za 10 dni. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnoty pečeňových testov máte hranične zvýšené. Každé laboratórium má svoje referenčné hodnoty a existuje aj laboratórna odchýlka, ktorá mohla spôsobiť mierny rozdiel vo výsledkoch. Ak nemáte žiadne ťažkosti, nie je potrebná žiadna liečba. Pri ťažkostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Zvýšené pečeňové testy

    , Autor: Nates

    Dobrý deň, som v 19tt a dnes som volala na výsledky pečeňových testov a mám ich len mierne zvýšené, no doktorka mi predpísala liek Lagosa. Po prečítaní príbalového letáku som zostala zmätená , keďže sa tam píše , že sa neodporúčajú užívať v tehotenstve . Môžem tento liek aj napriek tomu užívať ? Neohrozim užívaním tohto lieku svoje dieťa ?

  • Zvysene pecenove testy

    , Autor: fishynqa

    Dobry den, momentalne som v 29TT a na poslednej poradni (minuly tyzden) som sa stazovala na svrbenie celeho tela, tak mi vzali krv a pecenove testy vysli mierne zvysene (taketo boli hodnoty: Bi 5,20; AST 0,92+; ALT 1,45+; GMT 0,28; ALP 1,16; zlc. kys. 2,87M). Dostala som vymenny listok na hepatologiu, kam sa mi zatial nepodarilo objednat (skusala som uz 2 roznych lekarov, ale bez uspechu zatial). Lenze som pocula od sestricky z ambulancie rizikovej gravidity v nemocnici, ze pri zvysenych pecenovych testoch, by som mala byt sledovana u nich a oni budu konzultovat s hepatologom ak bude treba a ze teda nemam ja priamo chodit na hepatologiu. Teraz neviem co mam robit. Myslite si, ze toto patri do kompetencie ambulancie rizikovej gravidity alebo priamo na hepatologiu? Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zvýšené pečeňové testy máte s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené mechanickým tlakom plodu na pečeň a žlčové cesty, čo spôsobuje zníženú cirkuláciu žlče pečeňou a k reakcii pečene, teda jedná sa u Vás o tehotenskú hepatopatiu. Je vhodné urobiť zvyšné vyšetrenia, nasadiť hepatoprotektívnu liečbu, užívať či už Lagosu, Ursosan alebo Essentiale. Ak na to nie je dôvod, nie je nutné hepatologické vyšetrenie, ak máte zvýšené len tieto dva pečeňové testy, ale treba to odsledovať. Ak by hepatoprotektívna liečba nezaberala aj po jej prípadnom navýšení a hodnoty testov by naďalej stúpali, je nutná hospitalizácia. Hodnoty u Vás ale nie sú extrémne vysoké, sú jednoznačne na liečbu a pravidelné sledovanie. Ak Vám ešte nebola nasadená potrebná liečba, navštívte Vášho obvodného gynekológa eventuálne tehotenskú ambulanciu nemocnice. Vyriešiť by to však mohol aj Váš obvodný gynekológ.