Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Alergia

    , Autor: Barrb

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa opýtať, čo je vhodné na liečbu alergie v tehotenstve, mám neznesiteľné svrbenie očí a výtok z nosa, som v 12.tt tehotenstva. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je viacero voľnopredajných preparátov, od nosových sprejov, či výplachov, očných kvapiek, ale vhodnejšie bude navštíviť očného lekára, či alergológa.

Podobné otázky

  • Alergia

    , Autor: Viera1009

    Dobry den,pan doktor,mozem v 5.mesiaci uzivat na zmiernenie alergie homeopatika Rhinallergy? Moj gynekolog ma dovolenku a na alergologicke idem az v auguste. A este by som sa chcela spytat,ci po castejsom kychani mozem mat mierne ubolene podbrusko.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný homeopatický preparát sa môže užívať aj počas tehotenstva. Doteraz nebol zistený žiadny vplyv na tehotné alebo dojčiace ženy. Pri častom kýchaní, kašľaní, či smiatí sa môže byť prítomné pobolievanie podbruška, aj vplyvom napínania svalov prednej steny brušnej, ktoré sú už aj tak vystavené napínaniu sa vplyvom zväčšujúcej sa maternice. Odsledujte si to.

  • Kychanie

    , Autor: Maria1009

    Dobry den,som v 22 tyzdni a trapi ma par dni uz silna alergia,svrbenie oci,nadcha a intenzivne a caste kychanie. K lekarovi som objednana az na auguat.chcem sa spytat,ci taketo caste a intenzivne kychanie moze ublizit babatku alebo priebehu tehotnosti? Uz ma pobolieva bruako z tolkeho kychania. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri dlhodobejšom, nadmerne častom a intenzívnom kýchaní, či kašľaní a oslabenom krčku maternice môže dôjsť za istých okolností k zhoršeniu nálezu na krčku. Za normálnych okolností by mal však krčok maternice bezpečne vydržať. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí s pobolievaním podbruška navštívte Vášho obvodného gynekológa. Na alergiu môžete užívať voľnopredajné antihistaminiká, prípadne, ak ste v sledovaní alergológa, navštívte aj jeho.

  • Antibiotiká

    , Autor: Sonika696

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť či nemajú vplyv na dieťatko antibiotiká V-penicilin bbp 1,2 miu tablety (784mg) ktoré mám užívať každých 8 hodín. Predpísala mi ich všeobecná doktorka nakoľko sa mi prejavila silná alergia- zápal spojiviek, nádcha a dnes ešte aj bolesť ucha. Som v 19 týždni (18t+4).

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, penicilínové antibiotiká sú v tehotenstve bezpečné, ak na nich samozrejme nemá žena alergiu. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného lekára.

  • Aerius, desloratadine

    , Autor: katka-skurilova

    Dobrý deň prajem.
    Som v 6.mes tehotenstva a chytila ma silná rinitida, v noci sa mi veľmi ťažko dycha.
    Môžem si na 3-4 dní nasadiť uč.l
    desloratadine? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, antihistaminikum so spomínanou účinnou látkou môžete užívať, navyše ste už v pokročilejšom týždni tehotenstva. Ak je alergia silná a nie je možné fungovať bez užitia lieku pokračujte v jeho užívaní podľa odporúčaní.

  • Môžem brať antibiotiká a neublížim dieťatku

    , Autor: Kate 34

    Dobrý deň ja mám otázku som v 27tyzdni tehotenstva
    A malá som pozitívne výsledky na zápal priedušiek a aj nos mala som horúčky tak sa chcem opýtať či môžem brať antibiotiká či to neublíži dieťatku je to moje vytúžené bábätko s mužom sa tešíme naň megamox aj hnis mi v moči našli ďakujem za odpoveď a želám pekný deň
    S pozdravom Kate

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, uvedené antibiotikum sa počas tehotenstva môže užívať, ak je to potrebné. Amoksiklav/Augmentin/Medoclav/Megamox predstavuje to isté antibiotikum, má len iný komerčný názov, pretože každé vyrába iný výrobca. V tehotenstve je toto antibiotikum liekom prvej voľby, ak nie je u pacientky alergia alebo rezistencia na vykultivovanú baktériu. Nemusíte sa obávať.