Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • MTHFR C677T - tehotenstvo

    , Autor: luciav

    Dobrý deň,

    v roku 2017 som mala missed abort v 6tt po potrate sme boli na genetických a hematologických vyšetreniach vyšlo mi poracha zrážanlivosti krvy MTHFR C677T homozygot- z čoho vyplýva zvýšená pravdepodobnosť NTD. Po potrate som si nasadila femibion 1 na tri mesiace a po 3 mesiacoch som zostala tehotná, počas tehotenstva som vitamíny naďalej užívala vzhľadom na svoju diagnózu. Syn sa narodil zdravý .

    Moja otázka je však nasledovná, vo februári 2021 som vysadila antikoncepciu, bez zámeru otehotniet takže znova som nezačala užívať prevetívne vitamíny.

    Pred týždňom som zistila, že som tehotná a mám obavu, že vzhľadom na to, že som neužívala vitamíny môže mať dieťa defekt neurálnej trubice (sama mám diagnózu spina bifida).

    Aká vysoká pravdepodobnosť je v takomto prípade? Budú poruchy viditeľné už v prvých týždňoch alebo až vo vysokom štádiu tehotenstva? Môžem preistotu znova začať užívať vitamíny aj takto neskoro? alebo tým už aj tak nič nezmením?

    Môže v tomto prípade byť zvýšená pravdepodbnosť opakujúceho sa missed abort?
    dnes (8.6) som bola u svojho gynekológa na sono len gestačný vak najskôr nameral 6mm a neskôr 9mm z iného uhla.
    Týždeň (2.6) predtým na pohotovosti gestačný vak + žĺtkové teliesko veľkosť vačku 4mm .
    Posledná menštruácia 21.4.2021 (ale vzhľadom na to, že jediný styk som mala 13.5 predpokladám, že v tom čase som až mala posunutú ovuláciu)

    Ďakujem za posúdenie a odpoveď
    Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, k miere pravdepodobnosti poškodenia sa Vám nevyjadrí presne nikto, ale neužívanie vitamínov neznamená automaticky poškodenie plodu. Vitamíny sú doplnky výživy, môžete ich začať užívať kedykoľvek, rovnako tak ich môžete prestať užívať kedykoľvek. Dokázané mutácie koagulačných parametrov môžu mať vplyv na vývoj zárodku. Ak sa jedná o veľmi skorý týždeň tehotenstva, na USG ešte nemusí byť vidieť nič. Dôležitá je aj dynamika beta-HCG. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je potrebné USG vyšetrenie skontrolovať aspoň o týždeň.