Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,134 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Macmiror v tehotenstve

    , Autor: Adriana2310

    Dobrý deň,
    chcem sa opýtať ohľadom užívania vaginálnych tabliet Macmiror Complex 500 v tehotenstve. Boli mi predpísané po výsledkoch steru, pričom streptokok je negatívny, ale že sa objavili baktérie z konečníka. Momentálne som v 38 týždni tehotenstva. Nemám žiadne problémy (svrbenie, pálenie a pod.). V príbalovom letáku je napísané, že nie sú vhodné v tehotenstve. Ďalej mi bolo povedané, že môžu narušiť mikroflóru.
    Chcem sa opýtať, či je vhodné ich brať v tomto štádiu tehotenstva pred pôrodom, či neublížia nejako babätku? Respektíve, či je nejaká alternatívna možnosť? Keďže mám pred nimi rešpekt, nakoľko sú to ATB a nikdy som nič podobné neužívala.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Macmiror si môžete aplikovať. Po doužívaní si môžete aplikovať aj vaginálne probiotiká, ktoré upravia pošvovú mikroflóru.

Podobné otázky

  • Macmiror v tehotenstve

    , Autor: bubulina

    Dobry den , prosim Vas o nazor.Som hospitalizovana pre skrateny krcok a "otvaranie" , som v 26.tt. Pri prijme mi bol realizovany ster z posvy, a vysli mi pozitivne E.coli a E. faecalis , mam si vkladat Macmiror. Ale ja nemam problemy, ziadne rezanie,stipanie, vytok -nic.Bojim sa, kvoli dietatku, je to tazke atb , a ked som "otvorena" vsetko prechadza k nemu.Su rozne nazory, aj , ze je to bezny vyskyt posvovej flory. Je naozaj potrebne aj ked nemam najmensi problem uzivat tento liek? Nemozem si kupit nieco ucinne volnopredajne ?
    Dakujem !

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, niekedy je lepšie, aby mala pacientka ťažkosti, ktoré ju privedú k lekárovi, ako keď infekcia prebieha bezpríznakovo, no o to horšie následky to môže mať. Keďže Vám reálne hrozí predčasný pôrod, je to problém, ktorý môže spôsobovať práve infekcia v pošve vplyvom na krčok maternice. K plodu sa antibiotiká nedostanú, plod je chránený plodovými obalmi. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, ani výsledky vyšetrení, USG nálezov a cervikometrie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná. Pri nejasnostiach sa ich nebojte pýtať.

  • Macmiror v tehotenstve

    , Autor: miska-2

    Dobrý deň p. doktorka,
    v prvom rade by som sa chcela poďakovať za predchádzajúcu odpoveď a ukľudnenie. Zároveň by som Vás chcela požiadať o Váš názor, som v 28. týždni tehotenstva a z kultivácie vyšli masívne e.coli. Môj lekár mi predpísal Macmiror 500, preto by som sa chcela opýtať, či je takýto liek vhodný v danom týždni tehotenstva, keďže som nemala žiadne problémy, len sem-tam menší vodový výtok a skôr teraz po užívaní (1 kapsula denne) pociťujem mierne svrbenie. Ešte by som sa chcela informovať, či mierne zvýšené pečeňové testy sú v tehotenstve normálne, alebo radšej to nepodceniť a prípadne to riešiť s lekárom. Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    Macmiror by sa nemal používať do 12. týždňa gravidity, takže vo vašom prípade je daný liek vhodný. V gravidite je nutné vaginálnu infekciu vždy preliečiť, aby sa tak predišlo predčasnému pôrodu či potratu. Držím palce!

  • macmiror v tejotenstve

    , Autor: odbornik6

    Dobry den, gynekolog mi predpisal macmiror. Pomoze mi aj ked si ho dam len 3-krat za sebou? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    aby bola infekcia preliečená a nevrátila sa je potrebné doužívať celé balenie. Macmiror v tehotenstve nie je kontraindikovaný.