Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Potrat

    , Autor: Jankav

    Dobry den,

    Dnes som bola na kontrole u gyn.a mi oznamila,ze neeviduje cinnost srdiecka u plodu a som potratila. Som v 8tt+3 (posl.mens.19.3.). Poslala ma na kyretaz. Nemam ziadne bolesti,nekrvacam,nic. Plod ma velkost 18.8mm.

    Je mozne,ze cinnost srdiecka moze byt vidiet az v neskorsom tyzdni? (Na roznych forach som sa docitala,ze mali mamicky takuto skusenost).

    Dakujem

    Jana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o Missed Abortion, teda zamlčaný potrat. Nemusíte mať žiadne ťažkosti. V 9. týždni už musí byť jednoznačne viditeľná akcia srdca.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo po potrate

    , Autor: DIDI97979797

    Dobrý deň, dňa 25.01.2024 som potratila dieťa v 20 týždni, chcela by som sa Vás opýtať kedy sa môžeme začať snažiť o ďalšie dieťa, keďže som dostala dve rozdielne odpovedene (1. po dvoch až troch cykloch, 2. po prvom menštruačnom cykle). Dôvodom potratu bola vraj neliečená e-coli baktéria, je možné, že sa to stane znova, reps. dá sa tomu v budúcnosti prredísť, aby sa nič podobné nestalo? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ja tiež vo všeobecnosti odporúčam počkať 2
    až 3 mesiace, aby sa telo dalo ako tak do poriadku, nie len fyzicky, ale aj psychicky. Pred otehotnením je vhodné realizovať si kúru vaginálnymi probiotikami na úpravu vaginálnej mikroflóry. Vhodné bude aj častejšie realizovanie kultivačných vyšetrení pošvy, aby sa predišlo nerozpoznaným vaginálnym infekciám. Kontinuálna dlhodobejšia aplikácia vaginálnych probiotík Vám tak isto neuškodí.

  • potrat

    , Autor: Tinka..

    Dobrý deň,
    začala som silnejšie krvácať a pridali sa k tomu bolesti a kŕče v podbrušku, tak som šla na pohotovosť, pán doktor povedal že ide o potrat, že najlepšie bude keď sa telo samé vyčistí, v pondelok mám ísť k obvodnej gynekologičke a že ak budem veľmi krvácať tak mám prísť naspäť na pohotovosť. Nenapadlo mi sa opýtať či môžem užiť nejaké analgetiká/nesteroidné antiflogistiká na zmiernenie bolesti. Prosím Vás je to povolené?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa už nejedná o intaktné tehotenstvo, ale bol Vám diagnostikovaný potrat, môžete užiť akékoľvek analgetikum. Ak by pretrvávalo krvácanie silnej intenzity, prípadne by sa pridružili aj silné bolesti, bude vhodné obsah maternice poodsávať a vyčistiť vo forme krátkeho zákroku. Odsledujte si to.

  • Orgazmus

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať som po ivf brala som estrofem na udržanie a stále beriem prolutex a progesteronelle. Občas sa mi stáva že mávam orgazmus vo sne na začiatku som často spinila ale už nešpiním a všetko vyzerá v norme. Dnes som sa zobudila zase na orgazmus a keď som poobede driemala ma chytila strašná chuť samozrejme som sa snažila zaspať v polospanku som mala ruky medzi nohami lebo mi bola zima jak som zaspavala. Mala som ale silnú chuť tak som sa len trošku pomasirovala z vonku samozrejme som dostala hneď silný orgazmus že som to cítila aj vnútri. Bolo to príjemné no som v 10 tt veľmi som sa zľakla či tým nemôžem spôsobit Missed abort ??? alebo potrat? Padlo mi to celkom príjemne a síce to bol veľmi silný orgazmus tak hneď som prestala a prebrala sa....sexuálny styk s manželom nemáme práve kvôli riziku potratu no bojím sa že som niečo pokazila. Doteraz sa mi to stávalo občas len v snoch a masturbácii som sa snažila vyhýbať no dnes som mala hroznu chuť a nedalo sa moc odolať....aj keď len z vonku orgazmus prišiel strašne rýchlo ani som sama nečakala. Akože cítim sa trošku lepšie po Tom ale bol veľmi intenzívny aj keď bol len z vonku prosím je dovod na obavy mám utekať na pohotovost? Alebo je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, orgazmus Vám potrat nespôsobí, nemusíte sa obávať. Pohlavný styk je zakázaný vzhľadom k obsahu prostaglandínov v ejakuláte, ktoré spôsobujú dozrievanie a otváranie krčka. Klitoridálny orgazmus by vplyv mať nemal. Odsledujte si to.

  • Tlacenie

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa len opýtať som v 10 tt a občas mi veľmi zapeka nie vždy ale napríklad stane sa že musím dlhšie tlačiť a silno pri veľkej potrebe. Samozrejme potom to už ide ale ťažko. Stáva sa to tak raz do týždňa chcem sa spýtať či je dôvod na obavy? Alebo tlačenie nemôže ublížiť a spôsobiť potrat ? A ešte otázka na hygienu občas keď sa umývam zdola tak mi tam zo sprchy občas silný prúd vojde dnu chcem sa spýtať či to môže niečo pokaziť alebo je to v poriadku ďakujem? Viem že asi hlúpe otázky ale potrebujem uistiť

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ani v jednom prípade tehotenstvu nepoškodíte, nemusíte sa obávať. Odporúčam dostatočný pitný režim, aspoň 1.5 - 2 litre tekutín denne, dostatok vlákniny, ovocia a zeleniny. Odsledujte si to.

  • Hadka

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor pre zmenu som sa zase dnes pohádala s rodinou som 8+3tt a kadečo ma vie vytočiť ale najme blbé pripomienky v nedeľu som sa pohádala tak s manželom že ma bolelo podbrusko a bolo mi zle mala som kŕče potom deň na tosom sa hodila do pohody a všetko bolo ok dnes som sa zase pre zmenu pochytila s rodinou a pri hádke ma zase rozbolelo veľmi v podbrušku snažila som sa čím skôr ukľudniť pobaliť sa a odísť samozrejme som došla domov a už som kľudná len sa chcem spýtať či sa mám obávať o bábätko alebo tie kŕče v hádke ktoré mám sú bežné zo stresu a nervov? Ja len či sa mám obávať potratu keď pri hádke mávam bolesti podbruška teraz už mi je dobre ale v momente keď zvyšujem hlas alebo sa rozculim ma veľmi rozbolí. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, platí to isté, čo som Vám už písal. Hádka Vám potrat, navyše v taktomto nízkom týždni, nespôsobí, ale snažte sa vyhnúť častému rozčuľovaniu.