Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rizikové tehotenstvo od 16 tt

    , Autor: Adus56

    Dobrý deň,
    dnes začínam 33 týždeň tehotenstva 32/0. Od 16 tt som na rizikovom tehotenstve kôli skracujucemu sa krčku. V 16 tt som mala krčok 33 mm. Potom každé 2 týždne kontrola a merania krčka cervikometriou boli : 37mm, 39 mm, 35mm, 28mm ( pri tejto hodnote mi bol nasadený macmiror complex kôli výtoku) , druhý raz 28 mm, a minulý piatok som mala nález 24 mm. Bránky sú uzavreté kŕčom nezrelý. Plod nalieha hlavičkou. Samozrejme doma podctivo ležim mám vyvýšenú posteľ plus mam vankúše pod zadkom. Bolesti nemám žiadne ani tlaky. Pri poslednej kontrole mi tvrdlo 3 dní dosť bruško a sem tam cítim sa mrvit malú dosť nizko. CS mám 2. Lekár mi zvýšil magnézium galvanex 4x2 tablety plus mi nasadil nospu 2x1 tabletu a povedal že pri zhoršení pôjdem do nemocnice. Malička mala 31/1 tt váhu 1650g. Moje otázky sú načo je nospa ? A či je možné že to zvládneme do 36 týždňa či je možné rapídne zhoršenie stavu za 3 týždne?? Čo si myslíte o mojom krčku ??? A ešte jedna otázka. Tam kde bábätko čká cítim pravidelný pohyb je hlavička alebo bruško ? Ďakujem krásne a pekný deň želám.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôležitá nie je len samotná dĺžka krčka, ale aktívna časť a prípadný funneling, teda otváranie krčka zvnútra. No-Spa je liek na uvoľnenie kŕčov, v gynekológii sa zvykne používať, hoci sa nepoužíva všade na liečbu hroziaceho predčasného pôrodu. Áno, je možné, že to potiahnete až do termínu. Ak je aktívna časť krčka 24 mm, bez prítomnosti funnelingu, nález je na 32. týždeň pomerne v norme. Samozrejme, je možné, že sa vplyvom, či už infekcie alebo predčasne spustením reakcií na dozrievanie krčka maternice zmení nález na pôrodných cestách. Iba na základe opisu sa Vám však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktujte alebo navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý najlepšie pozná všetky výsledky vyšetrení aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.