Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • problém

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, kolegyna je v 20 tt a prišla vystrašená z vyšetrenia, lebo sa zistila kratšia, alebo krátka, neviem presne, stehenná kost u plodu...čo by to mohlo znamenat, aké diagnozy?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôležité sú všetky vyšetrenia a celkové zhodnotenie nálezu. Nemusí sa jednať o žiadnu patológiu a plod môže byť úplne v poriadku. Takto je však nemožné sa bližšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Arko defenses

    , Autor: mum001

    Dobrý deň, pár dní pred otehotnením som dobrala 7 dňovu kúru Arko defenses na posilnenie imunity, chcem sa opýtať či je to v poriadku, nakoľko je tam okrem ineho betaglukan, ktorý sa vraj v tehotenstve užívať nesmie. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, myslím si, že by s tým nemal byť žiaden problém. Podľa mňa sa nemusíte obávať.

  • Upratovanie

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor som 10 tt a mám doma veľký neporiadok som riziková ale potrebovala som si povysávať a umyť dlážku ja viem že by som mala ležať ale cítila som sa dobre a keď ma začalo pichať v podbrušku tak som si ľahla ale príde mi zbytočne platiť upratovacie služby keď povysávať môžem ja. Môže to byť problém alebo je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte ťažkosti, výslekdy vyšetrení a nálezy boli v poriadku a nebudete sa premáhať, nevidím dôvod, aby ste si pomaly nemohli poupratovať.

  • Tehotenstvo a styk

    , Autor: pedriiik

    Dobrý deň pán doktor, mám asi takú citlivejšiu otázku. Som zatiaľ na úplnom začiatku tehotenstva a chcem sa spýtať na váš názor či je možné že odkedy som tehotna mi môže spôsobovať problém keď mame s partnerom sex samozrejme si už pozor nedávame ale akoby ma ejakulát začal dráždiť. Myslite že môže byt tým že som tehotna ? Že bude lepšie si zasa začať dávať takzvane pozor aby som už neprišla do kontaktu s ejakulatom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vplyvom hormonálnych zmien, ku ktorým v tehotenstve dochádza môže byť aj zmenená citlivosť na niektoré látky, napríklad aj ejakulát. Môžete vyskúšať prezervatív a odsledovať si to. Neviem sa Vám k tomu takto viac vyjadriť.

  • Paštéka

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý pán doktor chcem sa spýtať. Som tehotná 7+4tt cca s tým že som mala hroznu chuť na pasteku samozrejme s chlebom kúpila som si bóčikovú lebo vraj tam nie je pečeň. Jedlá som už aj salámu a až keď som sa dozvedela že nesmiem tak som prestala. Ten zoznam čo nemôže tehotná je hrozný lebo pomaly by som umrela od hladu.Nejem pasteky ani salámu každý deň no ale postrasili ma kamošky listeriozou z pasteky aj salamy. Samozrejme nejem to každý deň len som mala hroznu chuť. Mám sa niečoho obávať alebo môžem byť v kľude? Všetko bolo kupované v obchode a vákuovo balené. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že oba výrobky prešli tepelnou úpravou, takže by nemal s tým byť žiadny problém. Rizikovými sú najmä surové a tepelne neopracované výrobky z pofidérneho zdroja.

  • 3. tehotenstvo

    , Autor: Marta13

    Dobry den,

    s manzelom planujeme tretie dieta po 30tke. Mame uz dve deti do 4 rokov. Doteraz bezproblemove tehotenstva aj porody. Je mozne ze po 30tke uz mozu nastat nejake komplikacie napriek tomu ze predosle tehotenstva boli v poriadku? Mame uzivat nejake vyzivove doplnky este pred otehotnenim? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na treťorodičku ste stále mladá, takže sa nemusíte obávať. Rizikový vek sa považuje vek 35 rokov a viac. Úplne postačí užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne 2 mesiace pred plánovaním tehotenstva a 3 mesiace tehotenstva, prípadne môžete začať užívať tehotenské vitamíny, ktoré už obsahujú aj kyselinu listovú, napríklad Femibion 1.