Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,257 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Clexane

    , Autor: Xejka

    Dobry den , chcem pocut vas nazor, bola som tehotna no v 7tt babetku prestalo byt srdiecko moja gynekologicka ma poslala na hematologicke vysetrenie tam ze je vsetko ok ale ze pri dalsom si budem pichat injekcie tetaz som tehotna asi v 15TT hematologicka mi predpisala injekfie clexane ktore mam brat 9 mesiacov a povedala mi ze ak mi dojdu moja gynekologicka mi ich bude predpisovat a k nej mam prist na kontrolu az 3tyzdne po porode , no moja gynekologicka stym nesuhlasi velmi ze mi jch ma predpisovat hematologicka lebo ze to nieje jej liek ze ona nema stym nic ci co .. a ked som bola pri hematokogicke povedala mi zas ze ona somnou nema nic spolocne ze predpisovat ma gynekologicka ze ina nema nejake vysledky a ja ze ake vyskedky ved mi odoberala krv bola som u nej viac krat na vysetrenia .. no ona si stala za svojim ze mi ich nepredpise tak sa chcem opytat co mam robit teraz ked liek ktory kvoli babetku potrebujem a nema mi ho kto predpisat ? Kto by podla vas mal pravo mi ho predpisat? Bola som aj ori obvodnej ona tiez nic moc som uz zufala.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nízkomolekulárny heparín Vám môže predpísať ako hematológ, tak aj gynekológ, nevidím v tom problém. Ak máte hematologický nález a odporúčanie aplikovať si nízkomolekulrány heparín, Váš obvodný gynekológ Vám ich môže predpísať. Rovnako tak, ak máte absolvovať ešte hematologické kontroly, kde prípadne hematológ upraví dávku, môže Vám predpisovať injekcie hematológ.

Podobné otázky

  • Môže sa špinením prejavovať nejaká skrytá infekcia?

    , Autor: Patrich

    Dobrý deň,

    Momentálne som v 11tt a už 6 týždňov, prakticky od začiatku tehotenstva, špiním. V 6tt mi našli hematóm. Môže sa tak dlho vyplavovať? Je na mieste urobiť ster, aby sa vylúčila infekcia? Okrem špinenia iné problémy nemám. Beriem progestanelle 1-1-2, clexane 0,2.

    Ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva, či už ružovým výtokom alebo naopak tmavohnedou až čiernou krvou, je pomerne časté a súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ak Vám bol diagnostikovaný aj hematóm, môže sa vyplavovať aj dlhšie. Odsledujte si to.

  • Pichanie Clexane

    , Autor: Drakaria

    Dobrý deň, pichám Clexan 0.4 od začiatku tehotenstva a momentálne som v 8. Mesiaci..som zvyknutá pichať do brucha avšak teraz pichám už len po bokoch tam urobím jedine riasu..chcem sa opýtať či je potrebné prejsť na ruky a stehná alebo toto pichanie neohrozuje bábätko. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od množstva podkožného tuku na bruchu. Ak máte dostatok podkožného tuku na bruchu a máte si kam injekcie do podkožia pichať, môže to byť aj oblasť brucha. Plodu to neškodí. Je v maternici dobre chránený. Ak by ste však mali problém vytvoriť zväčšujúcou sa maternicou a napínajúcou sa kožou na bruchu kožnú riasu, vhodné je prejsť na oblasť ramien alebo stehien.

  • D čo v tehotenstve

    , Autor: som

    Dobrý deň,

    Som v 11tt a cca mesiac užívam D vit 2000 , lekárnika som upozornila, že som tehotná. Nie je tato dávka príliš vysoká? Môžem ju naďalej užívať alebo radšej prejsť na nižšiu dávku. Okrem toho užívam utrogestan 2x300, clexane 0,4, kyselinu listovú a magnezium. Je lepšie užívať iné vitamíny? Magnezium užívam na odporučenie internistu.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pokojne môžete užívať preparáty pre tehotné, ktoré obsahujú všetky potrebné vitamíny v potrebnom množstve. Spomínané vitamíny môžete užívať aj samostatne, nekombinujte ich však s ďalšími preparatmi.

  • Môžme sa snažiť ešte prirodzene alebo mame podstúpiť už IUI/IVF

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň.

    Bola som tehotná už 4x. Zdrave, prirodzene počate dieťatko máme z druhého tehotstva. Prvé a štvrté tehotenstvo bola anembryomola. Tretie tehotenstvo bol zamlknutý potrat v 9tt prestalo biť srdiečko.
    Na hemátologii som už v poslednom tehotenstve užívala Clexane. Momentálne idem podstúpiť kortikosteroidnú liečbu- medrolom na 8 týždňov kvôli zvýšenej imunologickej reakcie na partnerove spermie. Partner bol cez leto na spermiogram, kde mu bola diagnostikovaná Oligoasthenoteratozoospermia. Po 4 mesiacoch bol na opakovaný odber a žiaľ výsledky nemá vôbec lepšie. Bral však cca 3 týždne pred odberom antibiotika.

    Všetky tehotenstva sa nám podarili prirodzene, hneď na prvý pokus a nas problém je teda to, že úspešne bolo iba 1 zo 4 tehotenstiev. A teda mam už za sebou 3 potraty.

    Preto sa chcem spýtať, mame sa po absolvovaní mojej liečby snažiť o bábätko prirodzene (manžel užíva folandrol) alebo už je lepšie podstúpiť IUI ci IVF?

    Ďakujem vám pekne za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností a podľa dostupných informácií odporúčam navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde sa Vám budú vedieť najodbornejšie a najobjektívnejšie vyjadriť a stanoviť ďalší postup.

  • Zlomenina nohy v 8mes. a clexane 0.6ml

    , Autor: Mice169

    Dobrý deň. Zlomila som si nohu v členku na začiatku 8.mes. Ako prevenciu mi lekár predpísal Clexane injekcie 0,6ml. Môžu sa brať do konca tehotenstva? Verím, že môj prípad to nebude, ale taká laická otázka, môžu tieto injekcia nejako skomplikovať pôrod, keďže ich účelom je riedenie krvi? Ďakujem za odpoveď ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, injekcie nizkomolekulárneho heparínu si môžete aplikovať do pôrodu, ako aj pokračovať v ich aplikácii aj počas šestonedelia. Pri pôrode nerobia prakticky problém, jedinou kontraindikáciou je podanie epidurálnej analgézie do ôsmich hodín od aplikácie nizkomolekulárneho heparínu. Vo všeobecnosti sa tehotným ženám užívajúcich nízkomolekulárny heparín odporúča neaplikovať si injekciu nizkomolekulárneho heparínu pri pocitoch rozbiehajúcej sa pôrodnej činnosti, či odtoku plodovej vody najmä pre prípad žiadosti podania epidurálnej analgézie.