Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,226 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Test

    , Autor: Veronicca

    Dobry den chcela by som sa spitat na vas nazor co si myslite o tomto ci moze ist naozaj o tehotenstvo 18.3 som si pichla ovitrelle 20.3 som bola na inseminacii a teraz poslednych 5dni mi vychadazju pozitivne tehu testy spravila som si aj test Clearblue a test mi to vyhodnotil ako tehotenstvo 2 az 3 tyzden

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže ste si pichli Ovitrelle (hCG hormón), ťažko sa takto vyjadriť, podľa mňa sa jedná o falošne pozitívny test. Tehotenstvo však nie je vylúčené. Je ešte príliš skoro a zbytočné si realizovať tehotenské testy.

Podobné otázky

  • Toxoplazmoza

    , Autor: Baja 21

    Dobrý deň. Robili mi druhý krát test na toxoplazmozu. V prvom trimestri som mala negatívny a teraz mám hraničné výsledky. Sestrička mi povedala že sa nemám báť ale na kontrolu mám ísť až 15.7.. neviete mi prosím k tomu viac niečo povedať.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, neviem, čo znamená pojem hraničné výsledky. Ak sú výsledky stále v norme, ale na hornej hranici, sú stále negatívne. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Pri nejasnostiach sa ich nebojte pýtať.

  • Otehotnenie

    , Autor: Ľubo2

    Dobrý deň,
    Moja partnerka má obavy z toho že je tehotná aj keď úplný pohlavný styk nebol(4krát sa prešlo po povrchu) deň po tom dostala menzes,
    každopádne teraz(týždeň pred menzesom) sa jej zväčšili prsníky a zviditeľnili sa žily, je tehotná? Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nedošlo k vaginálnemu pohlavnému styku, tehotná nebude. Zväčšenie prsníkov je pred menštruáciou normálne, je to súčasť predmenštruačného syndrómu. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môže partnerka realizovať tehotenský test. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach odporúčam navštíviť obvodného gynekológa.

  • Fraxiparine a trisomy test

    , Autor: andariaj_

    Dobrý deň, pán doktor.

    Dnes som absolvovala trisomy test. Do 5prac. dní by som mala obdržať výsledok z testu ale práve som sa dočítala, že tým, že si pichám fraxiparine, tak môže byť vzorka vyhodnotená ako neinformatívna a bude potreba zopakovať odber.

    Stretli ste sa s niečim podobným, že vzorka nebola vyhodnotená po podaní LMWH a bolo treba následne ďalší odber? Fraxiparine som si pichla cca o 7:00 a odber bol vykonaný o 9:00. Nebola som vopred upozornená, že ho mám vynechať.

    Ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, osobne som sa s tým nestretol, pretože pacientky sú na to upozornené. Čo sa týka pravdepodobnosti, momentálne sa frekvencia neinformatívnych výsledkov pohybuje na úrovni 3 %. Vyčkajte na výsledok a podľa toho sa určí ďalší postup.

  • Prvý mesiac tehotenstva a alkohol

    , Autor: GabiKrki

    Dobrý večer pán doktor, chcem sa opýtať…poslednú menštruáciu som mala 19.5. (prvý deň menštruácie) a ovulaciu som mala cca 2.6.2022 (+- 1 deň), kedy som pravdepodobne otehotnela. Vyšli mi dva pozitívne testy 15.6., k lekárovi na potvrdenie idem až 30-toho. Avšak 11.6.(čiže cca 10 dni od oplodnenia) sme mali svadbu a na druhý deň dozvuky zo svadby. To že som tehotná som absolútne netušila a teda padlo aj pár pohárov vina a pár pohárov domácej (na ukľudnenie a večer na uvoľnenie). Na druhý deň, čiže 12-teho padli tiež nejaké tvrdé drinky, ale nie do opitosti. Mám neskutočne výčitky lebo som vážne nič netušila, môže to nejako poškodiť plod? Vážne sa bojím. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v takto skorom týždni tehotenstva to na samotný plod nemá veľký vplyv, čo sa týka poškodenia plodu. Čo sa týka udržania tehotenstva, je to buď-alebo. Neovplyvnili by ste to tým, že by ste nepili alebo boli na svadbe. Ešte však nemáte potvrdené tehotenstvo. Aj tak už nič nezmeníte. Navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa odporúčaní.

  • Pečeňové testy

    , Autor: Monigue

    Dobrý deň,
    som v 36 týždni tehotenstva a výsledky pečeňových testov sú ALP 7.79, GMT 0.11
    V noci má svrbí celé telo. Prosím vás môže to ohroziť vývoj bábätka? Poprípade čo by som mohla užívať? Gynekológ má poslal na infekčné ale ja sa bojím ísť. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, dôležité sú výsledky pečeňových enzýmov AST a ALT. a žlčových kyselín. ALP je v tehotenstve normálne zvýšené. Dôležité je tiež myslieť na HELLP sy, preto je potrebné vyšetriť aj krvný obraz. Iba na základe uvedených výsledkov sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, nenapísali ste patologické hodnoty. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa. Ak má obvodný gynekológ pochybnosti, pacientka sa odosiela na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.