Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,250 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Otazka

    , Autor: Patusik.r

    Dobrý deň pán doktor, posledné 2 dni sa necítim dobre. Termín pôrodu mám o týždeň (planovaná sekcia). Príznaky mam bolesť hlavy, slabosť , nameraná teplota je len 37.0-37.1 mám návaly tepla a samozrejme aj čerstvy negatívny Ag test z dneška. Môže to byť len zo stresu? Je to druha sekcia a na poslednej poradni bolo všetko v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môže sa jednať iba o dočasnú slabosť, prechladnutie, či nevoľnosť. Takto sa Vám však neviem objektivnejšie vyjadriť. Oddychujte, dodržujte pitný režim, aspoň 2 litre tekutín denne, užívajte vitamíny, skúsiť môžete užiť Paralen. Odsledujte si to. Nestresujte sa zbytočne.

Podobné otázky

  • Norethisteron tehotenstvo a dvojicky

    , Autor: Leen

    Dobry den, brala som norethisteron vo vyšších h davkach 4dni na 5 ty den som dostala menštruáciu. A nasledne som otehotnela. Momentalne mi meska menstruacia 5dni a mam pozitivny test .. Moja otazka znie moze norethisteron ublížiť dieťatu.. A druha otazka. Mozem mat dvojicky niekde som citala ze po norethisterone je to mozne a uz sa strachujem.. Vopred vdaka za odpoved.. Prajem pekny deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, realizovať si tehotenský test na piaty deň meškajúcej menštruácie nemá zmysel. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. To, či žena bude mať dvojičky záleží na viacerých okolnostiach, Norethisteron to veľmi ovplyvniť nevie. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Septum

    , Autor: anna-2

    Dobrý deň, na začiatku tehotenstva mi bolo diagnostikovane septum. Čo už mi vtedy povedala moja gyn. Že pôjdem cisárskym ja som sa s tym zmierila. Lenže s tym, že babo rástlo a som už v 27tt tak to septum zatlačilo a na ultrazvuku tom ciernobielom (3D nemá) už ho nie je vidieť. A preto moja otázka znie či aj napriek tomu že to septum tam stále je len ho nie je vidieť stále sa odporúča cisársky ? nechcela by som nejako ublížiť babu normálnym pôrodom (samozrejme podľa polohy bábätka ak sa otočí) Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nepoznám USG nález, ani ďalšie okolnosti, ale ak máte diagnostikovanú vrodenú vývojovú chybu uterus septus, a je teda prítomné kompletné septum, pôrod bude vedený cisárskym rezom, najoptimálnejšie týždeň pred termínom pôrodu. Po šestonedelí bude vhodné realizovať diagnostickú hysteroskopiu za účelom ozrejmenia rozsahu septa, prípadne zvážiť možnosti, či jeho odstránenie. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky nálezy, informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • 18tt a clexane

    , Autor: Kuci

    Dobrý deň Pán doktor,

    V januári som bola na hematologii, kde som mala všetky výsledky v poriadku. Ale keďže som vo februári otehotnela išla som na kontrolu ( vo februári a v maji som prekonala Covid ) … na kontrolných výsledkoch mi vyšlo že mám zvýšené : fosfatidyletanolamín - autoprotilatky - 53,598
    a fosfatidylcholín - autoprotilatky - 20,104.
    Viete mi povedať prosím čo to pre mna znamená v tehotenstve? Že nám hustejšiu krv? Či ako to mám chápať, poprípade ako to ohrozuje moje dieťa, keď si mám pichat každý deň clexane až do sestonedelia… vlastne od včera od 18tt.

    Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nasadená liečba nízkomolekulárnym heparínom sa používa štandardne pri diagnostikovaní trombofílneho stavu, ako prevencia trombózy. Za predpokladu pravidelnej aplikácie plodu nič nehrozí. Čo sa týka nastavenej liečby, je to otázka na hematológa, ktorého sa v prípade nejasností nebojte pýtať.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Marta13

    Dobry den,

    momentalne som v 27 tt, druhe tehotenstvo zatial bez komplikacii. Chcela by som sa Vas opytat ohladom osetrenia zubnych kazov pod vplyvom lokalnej anestezy. Je bezpecna pre dieta aj v 8. mesiaci?
    Pred rokom som absolvovala laparoskopicku operaciu slepeho creva. Je mozne po tejto operacii rodit prirodzene?
    A posledna otazka. Je nutne brat kazdy den 1 tabletku magnerotu ak nemam ziadne tvrdnutie brucha ani ine komplikacie? Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, lokálna anestézia v 8. mesiaci tehotenstva nie je problém. Rozsah ošetrenia zubov je však v kompetencii zubára. Laparoskopické odstránenie slepého čreva nie je dôvodom pre cisársky rez. Tabletka Magnerotu denne nemá negatívny vplyv na tehotenstvo. Ak nemáte žiadne ťažkosti, ani kŕče v nohách, potreba užívania je na Vás. Ak Vám užívanie Magnerotu odporučil Váš obvodný gynekológ, konzultujte prípadné vysadenie s ním.

  • Tvrdnutie bruška

    , Autor: NinkaH

    Dobrý deň.
    Už som sem písala ohľadom môjho problému. Skrátený krčkok maternice. U môjho gynekológa mi bolo povedané, že je 1,65 a v nemocnici o týždeň 2,2cm. Môže sa to takto líšiť? A ešte otázka na tvrdnutie bruška. Ide o tvrdnutie keď mám stvrdnutú len časť alebo je to bábätko? Väčšinou je to čas pod prsiami. Pohyby cítim intenzívne.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, USG nález záleží od kvality USG prístroja, ako aj od zručnosti vyšetrujúceho lekára. Krčok maternice sa spätne predĺžiť nedá. Ak máte pocit, že je bruško stvrdnuté iba na jednom mieste, môže to byť v mieste tlaku plodu na stenu maternice. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.