Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Euthyrox

    , Autor: ddominkka

    Dobry den,
    pred 6tyzdnami som zacala v tehotenstve uzivat euthyrox 35mg. Teraz mi brali krv a opat kontrola a vraj je potrebne zvysit davku na 50mg, teraz som v 25tt tehotenstva. Nikdy som problem so stitnou zlazou nemala az teraz v tehotenstve. Moze to nejako prosim ublizit babatku? Respektive mozu lieky/stitna zlaza poskodit babatko? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenstvo je pre organizmus matky záťaž, kedy sa môže prejaviť znížená funkcia jedného ale aj viacerých orgánov alebo systémov. Za predpokladu dodržiavania predpísanej liečby to vplyv na plod ani na Vás do budúcnosti nebude mať. Po tehotenstve je nutné opäť hodnoty hormónov štítnej žľazy skontrolovať, stav sa postupne upraví a liečba sa postupne vysadí, aj úplne. Postupujte podľa odporúčaní endokrinológa.

Podobné otázky

  • Vycerpanie a tehotenstvo

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,

    som v 7tt. Už týždeň pociťujem nevoľnosti, extrémne vycerpanie, nechutenstvo, búšenie srdca a únava. Beriem lieky Euthyrox 50mg nakoľko som mala vyššie TSH, anopyrin (od hematologicky) a vkladám Progestenalle. Neviem ísť ani von, nakoľko poriadne nič neprejdem taká vyčerpaná som. Ledva si viem pripraviť jedlo a znova do postele, lebo mi ostane zle a zatočí sa mi hlava.
    Je takýto stav normálny? Viem, že nevoľnosti sú v poriadku, ale trpim aj nechutenstvom a musím sa nútiť jesť a najviac sa bojím tej extrémnej vyčerpanosti.
    Niektoré ženy vedia ako tak fungovať v 1. trimestri, ale ja by som bola úplne stratena keby sa o mna nepostará manžel.
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každá žena prežíva tehotenstvo, najmä prvé týždne, inak. Ak však pociťujete zhoršenie stavu, slabosť, nevoľnosti, pocit na odpadnutie, je vhodné navštíviť minimálne Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle do nemocničného zariadenia na infúznu rehydratačnú liečbu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • glukozovy test

    , Autor: Mimi1809

    Dobry den prajem, moze Euthyrox 50mg ovplyvnit vysledmy glukozoveho oralneho testh, ked si ho dam s vodou nalacno asi hodinu pred prvym odberom krvi, prosim? A naozaj sa pred tym testom nesmie ani pit cistu vodu? Byva mi dost casto zle a mavam nizky tlak.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, užívanie Euthyroxu nemá vplyv na výsledok oGTT. Čistú vodu pred realizáciou oGTT samozrejme piť môžete, je to priam žiadúce, aby Vám nebolo zle a tiež aby sa sestrička netrápila pri odbere krvi. Musíte však byť nalačno, rovnako tak nepite kávu, ani sladené nápoje.

  • Funkcia stitnej zlazy v tehotenstve

    , Autor: Enywhey_Flower

    Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa spýtať na správnu funkciu štítnej žľazy v tehotenstve. Pri prvej kontrole som mala TSH 4,6 a FT4 18,6 užívala som Euthyrox 25. No po kontrole o 2 mesiace mam TSH 1,2 a FT4 17,1 a mam užívať zvýšenú dávku Euthyroxu 50.
    Je to v poriadku ? ( som 15tt )
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štítna žľaza je v tehotenstve zaťažovaná, to ale neznamená, že každá tehotná žena užíva hormóny štítnej žľazy. Vo Vašom prípade Vaša štítna žľaza nestíha a preto je potrebné jej pomôcť užívaním substitučnej liečby. Čo sa týka samotnej dávky, ako aj ďalších výsledkov vyšetrená, je to otázka pre endokrinológa, ktorý Vám vzhľadom k znižujúcej sa hodnote TSH a zvyšujúcej sa hodnote FT4 upravil a navýšil liečbu. Pri nejasnostiach sa ho nebojte pýtať.

  • Tehotenstvo a zvysene protilatky ŠŽ

    , Autor: Kika109

    Dobry den, som tehotna dnes 9+6tt, beriem euthyrox 25 kvoli autoimunitnej thyreoditide, clexane 0,4ml kvoli trombofilnemu stavu zistenemu po missed abortion.
    Momentalne mam problem, vysledky od gynekologicky mam vsetky v poriadku, az na protilatky stitnej zlazy, ktore su zvysene, tsh hormon je v poriadku. Zvysene protilatky som mala aj pri prvom tehotenstve, ktore dopadlo MA. Mam dovod na obavy? Su dolezite protilatky SZ pre babatko?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je logické, že budete mať pozitívne protilátky proti štítnej žľazy, ak máte potvrdené autoimunitné ochorenie štítnej žlazy. Postupujte podľa odporúčaní endokrinológa, realizujte odporúčané pravidelné kontroly, je možné, že bude potrebné časom zvýšiť dávku Euthyroxu.

  • Medrol a funkcia TSH

    , Autor: Lenya

    Dobrý deň pán doktor. Som v 5 týždni tehotenstva, boli mi zistené zvýšené cykotiny a funkcia TSH. Bol mi nasadení Medrol 8mg. Ovplyvňuje tento liek aj funkciu TSH ? Alebo je potrebne ist na vyšetrenie TSH.
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na endokrinológa. Medrol je kortikosteroid, ktorý sa používa na liečbu zápalov a stavov súvisiacich s imunitou. Nepoužíva sa priamo na liečbu vysokých hladín TSH. Vysoké hladiny TSH môžu byť znakom nedostatočnej činnosti štítnej žľazy, teda hypotyreózy. Liečba hypotyreózy zvyčajne zahŕňa užívanie syntetického hormónu štítnej žľazy, ako je levotyroxín (Euthyrox, L-Thyroxin). Pri zvýšenom TSH, vyšetrenom vrámci vstupných tehotenských odberov, pacientku štandardne odosielame na endokrinologické vyšetrenie, kde endokrinológ doplní odbery, nasadí potrebnú liečbu a určí ďalší postup. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám viac neviem takto bližšie objektívne vyjadriť.