Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Euthyrox

    , Autor:

    Dobry den,
    pred 6tyzdnami som zacala v tehotenstve uzivat euthyrox 35mg. Teraz mi brali krv a opat kontrola a vraj je potrebne zvysit davku na 50mg, teraz som v 25tt tehotenstva. Nikdy som problem so stitnou zlazou nemala az teraz v tehotenstve. Moze to nejako prosim ublizit babatku? Respektive mozu lieky/stitna zlaza poskodit babatko? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenstvo je pre organizmus matky záťaž, kedy sa môže prejaviť znížená funkcia jedného ale aj viacerých orgánov alebo systémov. Za predpokladu dodržiavania predpísanej liečby to vplyv na plod ani na Vás do budúcnosti nebude mať. Po tehotenstve je nutné opäť hodnoty hormónov štítnej žľazy skontrolovať, stav sa postupne upraví a liečba sa postupne vysadí, aj úplne. Postupujte podľa odporúčaní endokrinológa.

Podobné otázky

  • Znížená funkcia štítnej žľazy

    , Autor:

    Dobrý deň,

    chcela by som sa prosím Vás spýtať. Dňa 6.11.2020 som bola u svojej gynekologičky, kde mi potvrdila graviditu 6 týždeň. Nakoľko som bola v minulosti liečená na štítnu žľazu a užívala euthyrox25( posledné tri roky som lieky už neužívala), odporučila mi sa objednať na endokrinológiu, kde som bola včera a dnes som volala o výsledky: hodnota TSH bola niečo cez 4, pričom mi doktorka povedala, že hodnoty nie sú dobré na tehotenstvo, norma je okolo 2,5 a že je to na tabletky a objednala ma až za dva týždne. Nie je to prosím Vás neskoro v 10 týždni tehotenstva začať užívať tabletky na zníženu funkciu štítnej žľazy? Nemali by sa začať užívať skôr, kvôli vývoju plodu? Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na endokrinológa. Ak pani doktorke stačí kontrola o 2 týždne, asi vie, čo robí. Postupujte podľa odporúčaní endokrinológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň som 17 týždni tehotenstva chcela by som sa opýtať lekár mi nasadil macmirror 500.
    Okrem toho beriem clexan, dufaston, a euthyrox.
    Chcem sa opýtať či je dobre nasadiť aj probiotika gynimum. A ako ich užívať. A chcem sa opýtať keď bábätko malo v 11 týždni TT Crl 10. Je to niečo zlé.
    Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vaginálne probiotiká sú vhodné, začnite však s ich užívaním až po doužívaní Macmiroru. Podľa opisu celkom nerozumiem hodnote CRL, preto sa Vám neviem bližšie vyjadriť.

  • skreslene hodnoty na tehotenskom teste

    , Autor:

    Dobry den, moze uzivanie liekov Norprolac a Euthyrox skreslit vysledky tehotenskeho testu? Test mi vysiel dvakrat pozitivne, menstruacia meska 10 dni. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, liečba hyperprolaktinémie nemá vplyv na výsledok tehotenského testu. Test si zopakujte pri meškaní menštruácie 14 dní, prípadne pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý jednoznačne potvrdí alebo vylúči tehotenstvo.

  • stitna zlaza v tehotenstve

    , Autor: stanka10

    Dobrý deň pan doktor, mám na vás otázku, momentalne som 6+3tt a sestricka z gynekologie mi volala ohľadom výsledkov z krvi. Vraj mam zvýšene hodnoty štitnej zľazy, mam ist na endokrinologiu, ale kedže su sviatky, na endokrinologii pracuju az od 15.1. to už budem v tretom mesiaci. Prosím Vás o radu, či je postačujúce navštíviť endokrinologa až po tomto termíme alebo čo môžem zatiaľ ja urobiť? Ešte predtým, než som otehotnela mi v CAR kazali brat MYOSITOL, ale keď som otehotnela a povedala gyn.,že zatiaľ beriem to, tak mi vravel, že nemam nič brať kým neprídu nové výsledky. + na krabičke píše, že v tehotenstve je nutné branie myositolu konzultovať s gyn., lenže aj ten môj ma dovolenku do 8.1.. čo zatiaľ robiť? ďakujem krásne za odpoveď, veľmi mi pomôžete.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od hodnôt TSH ako aj T4 a pomeru týchto hormónov. Niekedy aj napriek hraničným výsledkom endokrinológovia iba sledujú stav, nenasadzujú ihneď liečbu. Ak ste sa doteraz neliečili na endokrinológii a neužívali L-Thyroxin alebo Euthyrox, je málo pravdepodobné, že Vám bude treba nasadiť vysokú dávku týchto liekov. Možno Vám bude nutné nasadiť aspoň minimálnu dávku Euthyroxu, niekedy len 12,5 ug. Osobne si myslím, že postačí návšteva aj 15.01.2020. Nepoznám však všetky výsledky ani okolnosti, preto sa objektívnejšie neviem bližšie vyjadriť. Myositol je výživový doplnok, obsahujúci vitamín B8 a selén, nemusíte ho už užívať.

  • Biela bodka na jazyku

    , Autor: zizzi

    Dobry den, pan doktor. Neviem sice, komu patri nasledujuca otazka (vseobecny lekar, stomatolog, gynekolog), no chcem sa spytat na bielu bodku na jazyku (aftu?). Niekedy (mimo tehotenstva) sa mi to zvyklo urobit, a aj zmiznut, no odkedy som tehotna mala som ju uz na troch miestach. Je bolestiva pri dotyku. Ziadne biele a ine povlaky na jazyku nemam, trapi ma len toto s jazykom. Zvykne to do par dni zmiznut, no mam pocit, ze sa to potom zopakuje, ale na inom mieste jazyka. Ide o infekciu, alebo to moze byt z liekov? (Uzivam Cyclo3fort, Euthyrox 25, Vitaminy pre tehotne, Clexan 0.2 injekcne, Progesteron vaginalne). Dakujem Vam za odpoved. Pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nevidel som nález, ale s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o afty. Príčin tvorby áft môže byť niekoľko. Skúste si aplikovať HERBADENT gingiválny roztok. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo pretrvávaní ťažkostí navštívte stomatológa.