Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,013 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pohyby bábätka

    , Autor: Sarus333

    Dobrý deň pán doktor dnes som 25+3 tt pohyby som cítila už pekne niekedy výrazne a pravidelne ale poslednú dobu necítim take pohyby ako predtým skôr ich cítim ako keby mi kope do močového mechúra alebo niekde dole sem tam do brucha aj keď ležím už nerobí take akrobacie ako predtým na poslednej poradni mi bolo povedané že mam placentu v predu myslite že môže mat vplyv placenta a aj to že sa babatko inak otočilo ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste už v druhej polovici tehotenstva, v II. trimestri, plod už nemá toľko voľného miesta na pohyb, ako mal v I. trimestri. Placenta na prednej stene maternice môže spôsobovať subjektívne slabšie cítenie pohybov, vplyv na polohu plodu to však nemá. Ak bolo na vyšetreniach všetko v poriadku, nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Bolesti bruška

    , Autor: Sunny562

    Dobrý deň, som tehotná v 26tt, chcem sa opýtať ešte pred návštevou gynekológa či je normálne pociťovať tlaky/pichanie ako keby zospodu, môže sa jednať o lonovú kosť alebo to môže mať súvis s uložením bábätka, ktoré je dole hlavou? Občas pociťujem pichanie/bolesť na pravej strane (od podbruška až ku hrudníku, pozorujem to od vtedy ako som sa natiahla na poličku po veci a vtedy ma zabolelo na tej strane. Pohyby bábätka cítim, možno zbytočne sa moc pozorujem, no chcem mať istotu, jedná sa o prvé tehotenstvo. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa každým dňom zväčšuje. Pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve sú spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Je to pomerne časté. Odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Previs po sekcii

    , Autor: Asti

    Dobry den, chcela by som sa poradit...som v 37tt, prvy porod bol sekciou. Zatial bolo vzdy vsetko v poriadku, krcok zavrety, bez tonizacii a kontrakcii. Brusko mi uz spadlo cez tu jazvu po sekcii, co asi nie je ojedinele, ale...vcera som bola velku cast dna na nohach a bolo teplo, prerabame este izbu takze som upratovala. No a dnes rano som zistila ze v tom previse naspodu akoby ostala nejaka voda, je to trosku citlive (to bolo aj dlho po sekcii, prakticky stale, take strpnuto-citlive). Prehmatala som si to, je to len akoby v podkozi, pohyby babatka citim normalne, zvnutra ma nic neboli, brucho netvrdne, nespinim ani nekrvacam. Na poradnu idem vo stvrtok. Dnes uz sa budem len povalovat asi, ale podla Vas, mam si pytat skorsi termin na poradnu? Pripadne pomoze mi si polezat a trosku si to miesto premasirovat? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu mi nie sú celkom jasné Vaše ťažkosti. Je možné, že ste sa viac "naliali" nadmernou záťažou pri upratovaní. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, ale ak sa stav nebude zhoršovať a nemáte žiadne iné ťažkosti, stačí podľa mňa absolvovať tehotenskú poradňu podľa plánu.

  • Vela pohybov

    , Autor: Maria1009

    Dobry den,chcela by som sa spytat,som v 27 tyzdni a dnes citim pohyby babatka velmi casto a silno oproti ostatnym dnom. Je to v poriadku? Alebo takato zvysena aktivita moze znacit problem? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať vôbec o žiadny problém. každý deň je individuálny. Plod v maternici má svoj režim, takže ak Vy spíte, plod sa môže hýbať a naopak, ak Vy ste hore, plod môže spať. Ak sa však stane, že ste obaja hore, prípadne skonzumujete niečo sladké, pohyby môžu byť častejšie. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • pohyby babatka

    , Autor: VL95

    Dobry den pan doktor. Som v 29tt. Je podla Vas prosim v poriadku ak sa posledne dva dni pohyby babatka zvysili a su naozaj intenzivne v noci aj cez den-niekolkokrat do hodiny? Placentna je vraj nizko, no krcok by mal byt podla posledneho vysetrenia v tomto tyzdni uzatvoreny.
    Dakujem Vam za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, intenzita a frekvencia pohybov plodu je veľmi individuálna a záleží od viacerých okolností. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať, Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pichavá bolesť v podbrušku

    , Autor: anita88

    Zdravím pán Dr., aktuálne som v 37. tt. Včera, 31.eho augusta, som bola na poradni a môj gynekológ povedal, že je všetko ok, len jazva po 1. sekcii je dosť tenká a asi opäť budem mať plánovanú sekciu. Od dneska rána cítim pichavú bolesť v podbrušku, cca. 2-3 cm nad jazvou. Bolesti mám pri chôdzi, keď sa pohybujem alebo keď sa chcem otočiť v posteli, v klude (bez pohybu) necítim nič. Bolesti neprejdu ani po odpočívaní. Pohyby bábätka cítim. Môže pichať takto jazva (rodila som pred dvoma rokmi)?
    Ďalšiu poradňu mám 5.eho septembra, mám počkať, alebo radšej ísť piatok na vyšetrenie?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa k stavu nedá bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností je vhodné navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť aj skôr, ako podľa pôvodného plánu.