Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Plánované tehotenstvo

    , Autor: mika

    Dobrý deň, chcem sa opýtať. Plánujeme druhé bábätko ale čáka ma aj preočkovanie v 30.rokoch na tetanus. Je lepšie počkať s preočkovaním alebo takéto očkovanie nemá vplyv na plod ak by sa nám podarilo otehotnieť? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, otehotnieť môžete hocikedy bez súvislosti s týmto očkovaním, dokonca je odporučené očkovanie tehotných s vakcínou záškrt-tetanus-čierny kašeľ, čo sa aj vo vyspelých krajinách, napr. USA, Veľká Británia, ... aj realizuje.

Podobné otázky

  • Neplánovane tehotenstvo

    , Autor: Igiii

    Ešte otázočka , čo znamená ci bola tabletka správne užita ? + myslel som koniec plodných dni , nie ovulácie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, “plodné dni” sú dni, v priebehu ktorých dochádza k ovulácii. Keďže ovulácia nemusí prebiehať na deň presne, ako aj vajíčko aj spermie majú istú životnosť, väčšinou toto obdobie zahŕňa 6 dní. Správne užitie tabletky znamená, či bol užitý vhodný preparát za vhodných okolností vo vhodný čas. Každý z preparátov núdzovej antikoncepcie totiž pôsobí trochu iným mechanizmom účinku. Preto je dôležité, v akej fáze cyklu je preparát užitý, ako aj či už k ovulácii došlo alebo ešte len má prísť. Dôležité je aj včasné užitie. Každý z preparátov núdzovej antikoncepcie má iné časové okno, kedy sa môže použiť. Kombinácia týchto faktorov má vplyv na výsledný účinok núdzovej antikoncepcie.

  • Neplánovane tehotenstvo

    , Autor: Igiii

    Dobrý večer, priateľka mala posledný den ovulácie a nam sa pretrhla ochrana a všimli sme si až keď bolo po. Priateľka zobrala do 13h tabletku, takisto sa lieči na štítnu zliazu + takisto ma menšiu nadváhu. Chcem sa opýtať aká je tam cca šanca že bude/nebude tehotná ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola tabletka núdzovej antikoncepcie užitá včas a správne, pravdepodobnosť tehotenstva je pomerne malá. Záleží však od ďalších viacerých okolností, či už k ovulácii došlo alebo ešte nie, či aký preparát bol použitý.

  • Otehotnenie a vyber mandli

    , Autor: kativa12

    Dobry den. Uz par rokov sa trapim s capmi na mandliach. Vynosila som so skaredymi mandlami dieta. Cakala som kym dcerka trocha bude ako tak sebestacna a ze si ich dam vybrat. Orl dr mi ich odorucila vybrat, ale kvoli covid obdobi sa to presuvalo, potom sme sa stahovali a stale bolo nieco prednejsie. aktualne by sme chceli uz druhe dietatko a ja rozmyslam, ci si dat najprv mandle vybrat, alebo az potom. Nemam velke problemy, aslo je v norme, streptokoka nemam, iba tie capy a mandle su nefunkcne, tak ich odpprucaju dat prec. Takze rozmyslam, ci to este s takymi mandlami vydrzat, kedze planovane tehotenstvo by sa o dost posunulo.... . Pripadne, ak by som si ich dala vybrat, kedy sa mozeme s manzelom zacat snazit o dietatko? Kolko pockat? Staci mesiac (ak budem, samozrejme, fit) alebo treba cakat trebars pol roka???? Nevadi, ze telo bolo v narkoze?
    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vhodnejšie bude si asi najprv vyriešiť problém s mandľami. Po operačnom výkone určite nemusíte čakať pol roka, stačí 4 - 6 týždňov. Narkóza na to nebude mať žiadny vplyv.

  • plánované tehotenstvo a koronavírus

    , Autor: Langi

    Dobrý deň pán doktor, aký je Váš názor na plánované tehotenstvo teraz v čase koronavírusu. Radšej niekoľko mesiacov počkať? Pracujem v rizikovom prostredí- v nemocnici, kde je momentálne vysoké riziko nákazy.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, osobne si myslím, že o 9 kalendárnych mesiacov sa ukáže aj jeden z vedľajších efektov karantény. Podľa mňa nie je dôvod na odkladanie plánovaného tehotenstva. Ak ste samozrejme zdravá. Ak budete mať lepší pocit a tehotenstvo Vám neponáhľa, môžete prečkať pandémiu a následne plánovať tehotenstvo.

  • Plánované tehotenstvo a Ct

    , Autor: madelein

    Dobry den, s manzelom sa uz zopar mesiacov snazime o babatko, zatial neuspesne. Posledne obdobie ma trapi bolest hlavy, tento tyzden mam absolvovat CT vysetrenie mozgu. Bude to akurat +\- v obdobi ovulacie. Chcem sa informovat, po akej dlbe po vysetreni sa mozme pokusat dalej? Kedy to uz bude bezpecne- tj nebudem sa musiet bat ze to nejako ovplyvni plod?- teda ak by sa nam to podarilo... Kazdy mesiac je teraz vzacny a nechceli by sme vynechat par mesiacov... Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aspoň ten mesačný odstup by bol určite vhodný,
    tiež musíte mať samozrejme krytý genitál i vnútorné pohl.orgány počas vyšetrenia
    tiež dop. konzultáciu a prehodnotenie prípadne s avším lekárom-neurológom , kt. vám Ct doporučil, či to je nutné vzhĺadom na vysoko želanú graviditu.
    s pozdravom