Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vytok

    , Autor: Ivanka123

    Dobrý deň. Som v 21.tyždni a dnes som zaregistrovala ružovkastý výtok. Je to niečo vážne. Mám ísť k lekárovi? Na poradni som žiaľ ešte nebola ten mesiac pretože môj doktor musí byť 10 dní v karanténe. O prvé bábätko som prišla v 4.mesiaci. ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať o nič vážne, ale takto sa Vám neviem bližšie vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne zastupujúceho gynekológa.

Podobné otázky

  • Viki21

    , Autor: Viki21

    Dobrý deň mám takú otázočku som v 6tt a mám vaginálny výtok ale je to skôr taký biely výtok môže to niečo znamenať alebo ublížiť bábätku. Ďakujem za odpoveď pán doktor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výtoky sú v tehotenstve pomerne časté. Nie každý výtok je patologický. Na zárodok to vplyv nemá. Nemusíte sa obávať. Odsledujte si to.

  • Hematon

    , Autor: Veronika26

    Dobrý deň bola som u doktora nešpinila som par dni iba taky vytok som mala taky priesvitno-žltý..doktor mi napísal do spravy :" hematón pod plod. vajcom je v regresii..znamená regresia ústup?
    A chcela by som sa spýtať ako som spomínala špinenie som nemala par dni ani tmavú-hnedú krv ..a dnes sa kúsok objavila ..samozrejme som.kus viac pochopila aj viac porobila samozrejme a pomalom a kľudnom režime...môže byť ze sa hematom zase začal vyplavovat alebo vstrebávať po par dňoch?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, hematóm v regresii znamená, že sa zmenšuje, teda vstrebáva. Do 16. týždňa tehotenstva sa špinenie môže vyskytovať. Nemusí sa však objavovať každý deň. Je to individuálne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Mokre nohavičky

    , Autor: Abc

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať, či je normálne mat stále, ale ze stále mokre nohavičky. Som.v 20tt a už dlhšie pozorujem mokro. Je to ako voda...Dnes som bola aj na poradni, doktor sa k tomu vyjadril len tak, že plod na dosť vody. Môže to byť vytok alebo odtok plodovej vody?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať iba o vodnatý výtok, ktorý je v tehotenstve pomerne častý. Skúsiť si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si aplikovať vaginálne probiotiká. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Unik plodovej vody 2

    , Autor: Dusana_11

    Dobrý deň,

    Ďakujem pekne za odpoveď. Stalo sa to cca už včera 16:30, odvtedy som mala založené dve popôrodné vložky- jednu na noc a jednu doobeda, kde bol len zaschnutý svetložltý výtok, na dotyk vložka suchá, potom pol dňa klasické nohavičky, tiež suché.
    Chcem sa opýtať na ten ventilový odtok plodovej vody - prosím Vás, ten je nejako nebezpečný, ak sa nezopakuje a voda už neodtečie vôbec ? Lebo veľmi ťažko je ho podľa mňa identifikovať, lebo keď kúsok odtečie a potom nie, nenapadne ženy, že ide o odtok vody.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností. Pri ventilovým odtoku plodovej vody odtečie väčšinou väčšie množstvo plodovej vody, teda žena má mokré nohavičky, či vložku. Na tehotenstvo to nemusí mať vôbec žiaden negatívny vplyv. Záleží však aj od týždňa tehotenstva, ako aj ďalších okolností. Takto sa Vám však neviem objektívne vyjadriť. Nepoznám žiadne okolnosti, nálezy, výsledky vyšetrení, či informácie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, tehotenskú pohotovosť, prípadne, ak ste vo vyššom štádiu tehotenstva (po 34. týždni tehotenstva), zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Serklaž a skracovanie krčka

    , Autor: Macusik 2756

    Dobrý deň chcela by som sa Vás opýtať na váš názor. Som po dvoch potratoch prvý bol v 24. týždni s prognózou abrupcia placenty. A druhý v neukončenom 20. týždni, začala som krvácať a uvoľnila sa mi hlienova zátka a prirodzene som porodila. Vak blán bol už vyklenuty takže ani serklaž nebola možná.
    Teraz som tehotná 21+5, beriem Fraxiparin 0,4 ml, Anopyrin a brala som utrogestan. Mala som robenu preventívnu serklaž v 17 týždni. Zatiaľ bolo všetko v poriadku. Ďalšia kontrola v 21 týždni zistený skrátený krčok na 20 mm. Bábätko sa vyvíja v poriadku a má 450 g. Okamžitá hospitalizácia a nasadený utrogestan 200 ráno a večer po jednej tabletke, magnézium 2 krát denne, guaracuran tiež ráno a večer. Doktori vraveli, že sa steh neprerezava, len bábätko bolo pri príjme otočené hlavičkou na krčok a tlačilo na steh.
    Mám kľudovy režim len posteľ, záchod a sprcha.
    Myslíte, že je možné donosit do schopného týždňa aby mi serklaž vydržala?
    A môže po utrogestane byť ťahavy biely výtok ?
    Ďakujem Vám za radu už som z toho zúfalá.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je možné aj za daných okolností donosiť plod. Áno, spomínaný biely výtok môže byť spôsobený aj Utrogestanom. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky nálezy, výsledky vyšetrení, informácie aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.