Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,181 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Info

    , Autor:

    Dobry den bola som na ultrazvuku 16tt 5d
    Chcela by som sa spytat na skratky MI 1.1 13 cm?? A Gn

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúceho lekára. MI môže znamenať mechanický index, či mitrálnu insuficienciu. Gn môže znamenať glomerulonefritídu. Takto sa Vám však bližšie vyjadriť neviem.

Podobné otázky

  • Fraxiparine a trisomy test

    , Autor: andariaj_

    Dobrý deň, pán doktor.

    Dnes som absolvovala trisomy test. Do 5prac. dní by som mala obdržať výsledok z testu ale práve som sa dočítala, že tým, že si pichám fraxiparine, tak môže byť vzorka vyhodnotená ako neinformatívna a bude potreba zopakovať odber.

    Stretli ste sa s niečim podobným, že vzorka nebola vyhodnotená po podaní LMWH a bolo treba následne ďalší odber? Fraxiparine som si pichla cca o 7:00 a odber bol vykonaný o 9:00. Nebola som vopred upozornená, že ho mám vynechať.

    Ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, osobne som sa s tým nestretol, pretože pacientky sú na to upozornené. Čo sa týka pravdepodobnosti, momentálne sa frekvencia neinformatívnych výsledkov pohybuje na úrovni 3 %. Vyčkajte na výsledok a podľa toho sa určí ďalší postup.

  • Krčok maternice

    , Autor: Nataly186

    Dobrý deň. Momentálne som v 25+1 tt. Podľa ultrazvuku mi bola nameraná dĺžka krčka 3,5 ... Pred mesiacom bola dĺžka krčka 4 cm. Chcem sa opýtať, či toto skrátenie je v poriadku ? a taktiež pred mesiacom som mala vaginálnu infekciu liečenú tabletami Macmiror Complex 500 a po mesiaci mam ju opäť a taktiež je liečená tými istými tabletami. Chcem sa opýtať, či tieto vaginálne infekcie, ktoré mávam môžu mať nejaký vplyv na krčok, na jeho zmenu, skrátenie a podobne ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nie je prítomné vnútorné otváranie krčka maternice (funneling), 35 mm dlhý krčok je v norme. Maternica sa každým dňom zväčšuje a dochádza aj k rozpínaniu dolného segmentu maternice, takže je rozdiel robiť USG vyšetrenie krčka maternice na nerozvinutý dolný segment, ako už na rozvíjajúci dolný segment. Čo sa týka infekcie, neliečená infekcia by mohla mať vplyv na krčok maternice. Nepoznám žiadne bližšie informácie, ani výsledky vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pokračujte v nasadenej liečbe podľa odporúčaní obvodného gynekológa. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov.

  • Ruky nad hlavu a pupočná šnúra

    , Autor: Ejha Fíha

    Dobrý deň, pán doktor. Naozaj hrozí, že keď budem dvíhať ruky nad hlavu (pri vešaní bielizne, vyberaní a odkladaní riadu z horných políc a pod.), tak dieťatku sa môže omotať pupočná šnúra okolo krku? Na internete sú samé protirečiace informácie - niekde sa o tom posmešne píše ako o hlúpej povere, inde pred tým so všetkou vážnosťou vystríhajú, tak neviem, čomu mám veriť. Ďakujem vopred za vysvetlenie, K.S.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, sú isté polohy, ktoré môžu napomôcť zmeniť napríklad postavenie plodu v maternici. Pohyb plodu v maternici však ovplyvniť neviete. Aj keby ste iba nehybne ležali, plod sa v maternici bude pohybovať a otáčať. V II. trimestri, keď má plod ešte dostatok priestoru, môže dôjsť k obtočeniu pupočníka okolo krku, trupu, končatín, ako aj k vzniku uzla na pupočníku. Každé tretie dieťa sa rodí s pupočníkom okolo krku, je to bežný jav. Neovplyvníte to.

  • Staphylococcus aureus a enterococcus faecalis

    , Autor: Adriana555

    Dobrý večer pán doktor, chcem sa opýtať- som v 38+0 tt a z aeróbnej kultivácie v 36 tt mi vyšiel pozitívny stafylokok a enterokok. Môj gynekológ mi na to nedal nič preto sa chcem opýtať, či je to v poriadku keďže pôrod sa blíži a nebude to preliečené. Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vhodnejšie by bolo preliečenie vaginálnymi globulkami Macmiror, ak nie je rezistencia na účinnú látku. Informujte sa vrámci tehotenských poradní v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť.

  • Septum

    , Autor: anna-2

    Dobrý deň, na začiatku tehotenstva mi bolo diagnostikovane septum. Čo už mi vtedy povedala moja gyn. Že pôjdem cisárskym ja som sa s tym zmierila. Lenže s tym, že babo rástlo a som už v 27tt tak to septum zatlačilo a na ultrazvuku tom ciernobielom (3D nemá) už ho nie je vidieť. A preto moja otázka znie či aj napriek tomu že to septum tam stále je len ho nie je vidieť stále sa odporúča cisársky ? nechcela by som nejako ublížiť babu normálnym pôrodom (samozrejme podľa polohy bábätka ak sa otočí) Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nepoznám USG nález, ani ďalšie okolnosti, ale ak máte diagnostikovanú vrodenú vývojovú chybu uterus septus, a je teda prítomné kompletné septum, pôrod bude vedený cisárskym rezom, najoptimálnejšie týždeň pred termínom pôrodu. Po šestonedelí bude vhodné realizovať diagnostickú hysteroskopiu za účelom ozrejmenia rozsahu septa, prípadne zvážiť možnosti, či jeho odstránenie. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky nálezy, informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.