Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Info

    , Autor:

    Dobry den bola som na ultrazvuku 16tt 5d
    Chcela by som sa spytat na skratky MI 1.1 13 cm?? A Gn

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúceho lekára. MI môže znamenať mechanický index, či mitrálnu insuficienciu. Gn môže znamenať glomerulonefritídu. Takto sa Vám však bližšie vyjadriť neviem.

Podobné otázky

  • Výsledky ultrazvuku

    , Autor: Kika82

    Dobrý deň pán doktor,
    dnes som bola u svojho gynekológa na prehliadke. Som v 34+1tt a chcela by som Vás poprosiť o konzultáciu hodnôt z ultrazvuku či sú v poriadku, vystrašila ma najmä hodnota BPDxFOCD či nie je moc vysoká, či je syn v poriadku? Taktiež mám tehotenskú cukrovku. Hodnoty sú nasledovné:
    BPDxFOCD: 89/36+3
    TADxAPD:304/34+6
    FL:56/34+0
    Poloha plodu: ne (alebo he) - neviem to dobre z knižky prečítať
    RI v a. umbilicalis: 0,63
    Váha plodu 2436g
    Ďakujem Vám veľmi pekne vopred za informácie.
    Prajem Vám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je dôvod na obavy. Plod má už zdedené vlastnosti po Vás, rodičoch. Každý plod, ako aj každý človek, má istý tvar lebky. Niekto má ovalnejšiu, niekto okrúhlejšiu lebku. BPD je parameter šírky lebky. Ak bude mať plod okrúhlejšiu lebku, je širšia do šírky. Je to normálne. USG je v poriadku. Poloha je predpokladám pozdĺžna hlavičkou (Hl), prietoky sú v norme, odhadovaná hmotnosť plodu adekvátna.

  • progestanelle

    , Autor: vesssa

    dobry den,
    Moja otazka znie ak mi bolo progestanelle predpisane preventivne v davke 200mg je to v poriadku? a je v poriadku vkladat si ho do pošvy? (7mesiac) v pribalovom letaku toho velmi nie je.

    velmi mam strach o babatko v brusku ci mu neskodim ak ho beriem preventivne (naprdinovane na zaklade predchadzajucich skusenosti kde som v danom mesiaci uz mala skrateny krcok a otvorena na spic)

    aj taketo preventivne podavanie je v poriadku?

    dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aplikáciou Progestanelle si určite nepoškodíte. Dávka 200mg je štandardnou dávkou. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, nálezy, ani výsledky vyšetrení, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa V8m bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Hmotnosť plodu

    , Autor: Dominika.1

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať.. začala som 16tt a na lekárskej správe som si všimla, že bábätko ma 107g, ale všade čítam, že v tomto týždni by malo mať okolo 70. Nie je to veľa? Začínam stresovať, kto porodí 5kg dieťa ????
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 16. týždni tehotenstva sa realizuje biometria plodu, kde plod zodpovedá istému týždňu tehotenstva. Samozrejme, softvér prepočíta aj odhadovanú hmotnosť plodu, je to však parameter, ktorý sa v tomto týždni nehodnotí. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nevidím žiadny dôvod na obavy. Absolvujte morfologický (genetický) skríning v 20. týždni tehotenstva a následne fetálny skríning v 30. týždni tehotenstva, kde sa už dá hodnotiť odhadovaná hmotnosť plodu.

  • Vyberanie znamienka počas dojčenia

    , Autor: Tani4

    Dobry deň,

    je vhodné dat vyberat znamienko počas dojčénia? Bolo mi odporucene dať ho vybrať co najskôr. Avšak zbamienko sa nachadza na prsniku asi 3 cm od dvorca. Mam obavu či bude mozne dojčit aj po tom.

    Este by ma zaujimalo ci je vhodne absolvovat na odporucenie lekara sono prsnikov pre opakujúci sa zapal v prsnikoch pocas dojčenia a pritomnost zlateho stafylokoka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevidím dôvod, pre ktorý by ste nemohli po vybratí znamienka kojiť. Môžete preventívne v daný deň z daného prsníka mlieko iba odstriekavať. Čo sa týka USG prsníkov počas tehotenstva, neviem za akým účelom má byť realizované. Preventívne vyšetrenie USG prsníkov sa počas tehotenstva, ako aj počas obdobia kojenia nerealizuje pre falošne pozitívny nález. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, nálezy ani ďalšie okolnosti, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Placenta praevia marginalis

    , Autor: Johnya

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť už mesiac som hospitalizovaná v nemocnici pre nízko uloženú placentu (praevia marginalis) pre krvacanie. Podávajú mi liečbu (dicynone,trenolk), ktorá zaberie, no akonáhle mi ju začnú postupne vysádzať vždy sa spustí silne krvacanie. Dnes po mesiaci je krvacanie cely deň akonáhle sa postavím a idem na WC (vychádzajú dosť veľké zrazeniny, ale aj čerstvá krv) a nejako to nechce ustúpiť. Cely mesiac len ležím, hýbem sa minimálne aj napriek tomu, že mi kazali pohybovať sa normalne. Momentálne som 30+2 prosím vás čo by ste urobili inak alebo čo robiť inak, aby sa to zastavilo. Nemám problém odležať si do konca tehotenstva, ale to krvacanie má veľmi trápi. Beriem železo pre nízky hemoglobín

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bohužiaľ, pri tejto diagnóze je špinenie, či slabé krvácanie pomerne časté. Liečba proti krvácaniu a substitúcia železa je základnou štandardnou a prakticky mnohokrát jedinou liečbou. Samozrejme, ak nie sú pridružené aj iné ťažkosti, infekcia, prípadne sa nezaháji kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti plodu. Kľudový režim je určite vhodný, nie vždy však účinný. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, výsledky vyšetrení a ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia kde ste hospitalizovaná, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.