Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,752 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Info

    , Autor:

    Dobry den bola som na ultrazvuku 16tt 5d
    Chcela by som sa spytat na skratky MI 1.1 13 cm?? A Gn

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúceho lekára. MI môže znamenať mechanický index, či mitrálnu insuficienciu. Gn môže znamenať glomerulonefritídu. Takto sa Vám však bližšie vyjadriť neviem.

Podobné otázky

  • Vitamíny a železo v tehotenstve

    , Autor: P.........

    Dobrý deň, dnes som 32+4 týždeň tehotenstva a bolo mi zistené že mám málo železa tak mi doktorka predpísala (maltofer fol dávkovanie 1-0-1) na krabičke som si však všimla že to obsahuje železo 100mg a aj kyselinu listovú 0,35mg. Ja tiež beriem aj femibion 2 a to každý druhý deň, preto by ma zaujímalo či to nevadí keďže aj v týchto vitamínoch je železo a kyselina listová ako keby som si dávala viac krát toľko, nie je to problém že beriem aj to aj to ? A prosím vás do 34+0 sa ma brať utrogestan a potom už nie alebo dokedy ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, nebude to problém, môžete pokojne užívať Maltofer aj Femibion 2. Progesterónový blok sa štandardne užíva do ukončeného 34. týždňa tehotenstva. Nepoznám však žiadny konkrétny nález, ani bližšie okolnosti, či informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Rajo acidko

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať či náhodou nemáte informáciu o Tom či rajo acidko je pasterizovane kúpila som si na žalúdok v obchode aj mi pomohlo ale neviem sa nikde dočítať či je tento výrobok pasterizovany a mám trošku obavy. Chcem sa len spýtať či náhodou neviete či je tento druh mlieka pasterizovany? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, všetky tieto produkty sú pasterizované. Aby ste mali informáciu aj do budúcnosti, pri všetkých produktoch platí, že v prípade, že v zložení nie je uvedená informácia o nepasterizovanom mlieku, považuje sa mlieko v zložení výrobku za pasterizované.

  • Kŕčok v tehotenstve

    , Autor: Simmka

    Dobrý deň v marci 2022 mi robili Leep konizáciu,teraz som v 22tt a lekár mi ešte nekontroloval kŕčok,teda jedine ak cez soni brucha a neviem o tom,nakoľko nemám žiadne údaje ani v tehotenskej knižke. Preto by som sa chcela spýtať,či po Leep konizácií nie je zvýšené riziko na skracovanie a otváranie kŕčka,či sa mám vyslovene dožadovať vyšetrenia. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri LEEP konizácii sa realizuje tzv. plytká konizácia, kedy sa krčok veľmi neskráti. O zvýšenom riziku sa veľmi hovoriť nedá. Nepoznám však okolnosti zákroku, ani všetky informácie, preto je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Samozrejme, vhodné je realizovať vrámci tehotenských poradní aj palpačné vaginálne vyšetrenie, ako aj skontrolovať raz za čas cervikometriu, DCK, teda dĺžku krčka, prípadne, či nie je prítomné vnútorné otváranie.

  • Nízke CRL

    , Autor: Katka1986

    Dobrý deň, dnes som bola na poradni a lekár mi stanovil crl 52 mm. Som po Ivf, vklad 5-dňového embrya som absolvovala 2.4.2024. Podĺa info z CARby som mala byť dnes 12+4.
    Je prosím stanovenie 12+4 správne?
    Ak áno, podľa tabuliek by mal mať plod velmkosť 62 mm.
    Bojím sa toho veľkého rozdielu vo veľkosti. Je prosím takýto rozdiel co veľkosti v poriadku alebo to značí problém?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, stretol som sa už pár krát s tým, že bola rozdielna datácia tehotenstva podľa embryotransferu, kde sa presne poznajú okolnosti a datácia by mala byť najpresnejšia, a USG datáciou tehotenstva. Rozdiel bol iba párdňový. Neviem si to však vysvetliť ani ja. Nemusí to značiť žiaden problém. V prípadoch, s ktorými som sa stretol ja sa narodili úplne zdravé deti. Rozdielna datácia pár dní nemá vplyv na vývoj, ani na samotné tehotenstvo. Je to však paradox.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Vg1234

    Dobry den chcem sa tu po informovať otom ze mi meškala menstruacia tak som si spravila test (clear blue digitálny ) bol pozitívny mala som tam 1-2 to znamená 3-4 týždne tehotenstva prvý test som si robila 31.5 volala som gynekologické a ona ma obiednala hneď o dva dni išla som a spravila mi vnútorný ultrazvuk nevidela tam nic okrem slznici vraj je väčšia ako bola minule. Tak mi spravila HCG krvné testy nie boly na 10 ze vraj negatívne.. tak som si spravila zase tehotenský test obicajni a mala som jednu silnú a jednu slabšiu… dnes som si zase spravila tehotenský test (clear blue digitálny ) zase pozitívny (1-2) neviem mozno chibny test… je možnosť ze to tehotenstvo tam je ? Bojím sa ze to dopadne zle

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr to naozaj nemá zmysel. Iba sa zneistíte a znepokojíte. Na USG nebude aj tak nič vidieť, aj keď si test urobíte skôr. BetaHCG 10 je pozitívna hodnota. Môže sa však jednať aj o mikropotrat. Možností je viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite je potrebné odsledovať dynamiku betaHCG, ako aj USG nález. Ak nemáte žiadne ťažkosti, najmä bolesti, či silné krvácanie, odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.