Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,760 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • zvyseny fibrinogen

    , Autor: martina_001

    Dobrý deň p. Dr., som v 21 tt. Gynekologičke sa niečo nezdalo, tak mi vzala krv a vyšiel mi fibrinogén 5,3. Vraj mám ísť na hematológiu. Chcem sa opýtať, je to veľmi vysoká hodnota a treba sa niečoho obávať? Ide o to, že ostatné výsledky v rámci koagulácie sú v poriadku a keď som sa chcela objednať k hematologičke, povedala, že by nemala čo liečiť, nakoľko takéto hodnoty sú ok. Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenstvo je prirodzený hyperkoagulačný stav, hodnoty fibrinogénu sú zvýšené štandardne. Uvedená hodnota je v norme, či Vám potvrdila aj hematologička. Ak by bola hodnota cez 8, či 9, bolo by vhodné uvažovať nad aplikáciou nizkomolekulárneho heparínu.

Podobné otázky

  • Mensia vaha

    , Autor: Krasti

    DD p. Doktor,
    V nemocnici mi namerali hodnoty: BPD 88, HC 322, AC 279, FL 70 EFW, PI AU 1,01, PI ACM 0,89 CPR pod 1 prctl tiez. Odpoveda 37+4 tt. Hmotnost 2322 +-322g, Som hospitalizovana, mam za sebou odbery, zvyseny fibrinogen 6,16. 3x denne CTG, dokonca OZTest, ktory vysiel bez reakcie. Prosim co si o tych hodnotych myslite pan doktor, termin mam o 2 tyzdne, zmienovali sa lekari o tom, ze si ma tu nechaju, a porod ked tak vyvolaju mozno skor co sa mi nepaci... Aky, netusim, kedze OZT vysiel bez reakcie. Mam strasny strach, viem, ze si tym nepomozem, ale skor tu este schudnem z toho stresu. Rada by som radu od Vas, tie hodnoty su az tak vyznamne, aby trebalo mat obavy o stav dietata? Chcela som rodit prirodzene, no monitoruju mi tlak, vychadza zatial v norme. Je mozne, ze by dietatko dohnalo este gramy aspon do 3 kg? A takisto sa bojim o prietoky v hlavicke. Prosim poradte.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, čo sa týka odhadovanej veľkosti plodu, plod je menší na daný týždeň tehotenstva. Podľa všetkého je u Vás prítomná placentárna nedostatočnosť a lekári realizovaním OZT (oxytocínový záťažový test) chceli zistiť, či je plod schopný záťaže, teda, či by sa dalo pôrod vyvolať, aby ste porodili spontánne, bez negatívneho vplyvu na plod, alebo bude potrebné tehotenstvo ukončovať cisárskym rezom. Ak bol OZT negatívny, je to v poriadku. Zbytočne sa nestresujte, nemá to význam, ničomu tým nepomôžete. Ak ste v 38. týždni tehotenstva, plod má všetko, čo má mať. Ak však začína placenta zlyhávať a dochádza k centralizácii obehu, je vhodné v dohľadnej dobe dieťa porodiť. Takto je sa však veľmi ťažko bližšie objektívne vyjadriť, keďže nepoznám všetky výsledky vyšetrení. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná. V prípade nejasností sa ich nebojte pýtať.

  • Zvýšený fibrinogén a d dimer

    , Autor: Niki280293

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa opýtať na Váš názor.
    Na kontrolnóm odbere na hematologii mi bolo zistené že v 29tt mam fibrinogen 6 a d dimer 0.57.
    Predpísali mi clexan 0.2 na 6 týždňov avšak druhá pani dr povedala že je to ešte normalna hodnota v tehotenstve. Mám vrodenú trombofilnu poruchu zrážania krvi heterozygot.
    Jeden vraví pichať druhý že nie. Čo by ste mi poradili vy? Ďakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, máte predpísanú najnižšiu možnú dávku nizkomolekulárneho heparínu. Ak máte potvrdený vrodený trombofílny stav, je vhodnejšie aplikovať si nizkomolekularny heparín podľa odporúčania.