Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Termín

    , Autor: anna284

    Chcela by som sa opýtať
    Podľa ms som 8+7 týždeň a podľa ultrazvuku 5+4 týždeň
    Je to v pohode mať až tak veľký rozdiel ? Alebo niečo nieje v poriadku
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne ste mali nepravidelný cyklus alebo posunutú ovuláciu. Presnejšie je teda USG datovanie tehotenstva v prvom trimestri. Odporúčam objednať sa na PTS (prvotrimestrálny skríning).

Podobné otázky

  • Tehotenska chrípka

    , Autor: Florencia 5

    A ešte posledná otázka pán doktor mám silnú nádchu a bolesti hrdla používam od začiatku tehotenstva olynth HA na striedačku s Afrinom aj naparujem na ORL mám termín až neskôr takže momentálne fungujem dlhodobo na kvapkách žiaľ bez nich neviem dýchať a dusím sa neviem spávať ani nič morská soľ ani naparovanie mi nepomáha aj keď sa snažím naparovat často efekt to nemá predpokladam že to bude zo závislosti na tých kvapkách. Každopádne sa chcem spýtať užívam aj pastilky do hrdla pre tehotné lebo ma začalo bolieť aj hrdlo. Inak mám len nádchu a chytene hrdlo mám sa obávať o bábätko alebo je chrípka klasika. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotné ženy, ktoré sa nakazia chrípkou, môžu čeliť aj takzvaným kardiopulmonálnym ťažkostiam. Počas tehotenstva sa tehotnej žene každým dňom zväčšuje maternica, následkom čoho sa bránica dostáva do vyšších polôh na úkor pľúc a tak sa žene sťažuje dýchanie. Nekomplikovaný priebeh nachladnutia, či chrípky na tehotenstvo nejaký zásadný vplyv nemá. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach navštívte Vášho obvodného lekára, prípadne plánujte návštevu ORL lekára skôr.

  • Kortikoidy

    , Autor: Nikiiiiiiii

    Dobrý večer. Môžu sa použiť kortikoidy na vývin pľúc DEXAMED 2x počas tehotenstva? Najprv v 26tt teraz mi ich dávajú v 34tt. Stretla som sa na oddelení s prípadmi kde si nečítajú poriadne spisy tak niesom úplne spokojna.
    Ďakujem za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže a aj sa to v niektorých prípadoch pri istých okolnostiach robí. Ako sa hovorí, po vojne je každý generál. Dopredu sa však predvídať stav na 100% nedá. V 26. týždni bol predpokladám pádny dôvod na podanie kortikoidov na prípravu pľúcnej zrelosti plodu. Podanie kortikoidov v tom čase však už nemá účinok v súčasnosti. Lekári predpokladám postupovali podľa odporúčaných postupov, podanie kortikoidov bolo predpokladám opodstatnené vzhľadom k nálezu a okolnostiam. Je však pravda, že ak sa dieťa, ktorému bola podaná kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti, narodí v termíne, môže (nie musí) to mať vplyv na neskorší vývoj. Ak je však situácia, stav a nález taký, že vzhľadom k okolnostiam je prínos podania kortikoidov vyšší, ako riziká, podávanie kortikoidov je opodstatnené. Nepoznám však žiadne bližšie výsledky vyšetrení, nálezy, ani okolnosti, či všetky potrebné informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať lekárov zdravotníckeho zariadenia kde ste hospitalizovaná, ktorí majú k dispozícii potrebné informácie a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Zub mudrosti

    , Autor: Hliva

    Dobry den, som presne na zaciatku 36tt a uz mi pred 3dnami odisla aj hlienova zatka ale ze to vyzera dobre a mala by som potiahnut do terminu. Ozval sa mi ale hore zub mudrosti. Mam to opuchnute a obavam sa ze aj zapalene. Mne sa babätko neotocilo tak to vyzera na cisarsky rez ale teraz neviem ci mi ho urobia ked mam zapal v ustach a len by som ho nejako miernila 2tyzdne co nie je istota ze prejde uplne. Mohla by som ist na cisarsky aj tak? Mozem pripadne ist aj na extrakciu teraz ? Neviem ako von z takejto situacie. Nechcem si vyvolat ani predcasny porod. Vyplachujem si zatial usta repikom a pouzivam bylinnu tinkturu len na poter oblasti.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na posúdenie stavu v dutine ústnej musíte navštíviť zubára, ktorý sa Vám bude vedieť vyjadriť a posúdiť a určiť ďalší postup, či liečbu. Tehotenstvo zastaviť nevieme, takže bez ohľadu na zub, aj indikácia na cisársky rez, naplánuje sa v termíne, v 39. týždni tehotenstva, štandardne 7 až 10 dní pred termínom pôrodu. Ak bude potrebné zub vytrhnúť, pokiaľ to bude možné, vhodnejšie bude odložiť vytrhnutie zubu po pôrode. Je však možné, že bude postačovať lokálna liečba. Je to však otázka pre zubára. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Vysledky screeningu v I. trimestri

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den, chcela by som sa poradit ci mam absolvovat amnio resp. nifty test, kedze mi vysiel pozitivny kombinovany vysledok na T21. Pokusim sa zhrnut vsetky vysledky.
    Mam 38 rokov, som 13t + 3 den, termin porodu je 24.8.
    Nalezy: normalne
    Akcia srdca: zobrazena, srdecna frekvencia: 161 uderov/min.
    CRL: 74,2 mm
    NT: 1,8 mm
    Ductus Venosus PI: 1,240
    Placenta: Chorion bez znamok odlucovania
    Pupocnik: 3 cievy
    Markery chromozomalnych vad: nosni kost: pritomna, trojcipa chlopna Doppler: normalna.
    Anatomie plodu: lebka,mozog,pater, srdce,brusna dutina,zaludok,mocovy mechur, rucky,nozky - vsade je poznamka normalne, zobrazene, je vidiet, IT verifikova.
    Volny beta-hCG: 168,1 IU/I, ekvivalent k 4,785 MoM
    PAPP-A: 3,790 IU/I, ekvivalent k 1,202 MoM
    Uterine artery PI: 2,07 - ekvivalent k 1,370 MoM
    T21: populacne riz.: 1:135, upravene riz.: 1:164
    T18: populacne riz.: 1:346, upravene riz.: 1:6924
    T13: popul.riz. 1:1081, upravene riz: 1:20000
    Preeklampsia pred 34 tyz.: 1:1172
    Rastove retardacie ored 37 tyz.: 1:445
    Amnio by som nechcela a nifty test je velmi drahy, tak by som sa chcela poradit a vediet vas nazor.
    Pri krvnych testov, ktore mi robili k danemu screeningu v 12 tyzdni mi vyslo riziko T21 - 1:350, ale vzhladom na vek 1:140. Ten kombinovany vysiel ako som uviedla uz vyssie.
    Viete mi poradit prosim?
    Dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že vyššie riziko T21 Vám vyšlo práve kvôli veku. Ak si chcete byť istá a byť kľudná, vhodné je realizovať Trisomy test, postačí aj úplne najnižší balíček, a na základe výsledku budete vedieť, či je plod v poriadku. Už len z vekovej indikácie je vhodné Trisomy test realizovať. Ostatné výsledky máte v poriadku. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Výsledky z UTZ v 1. trimestri

    , Autor: viki1307

    Dobrý deň, čo si myslíte o výsledkoch z utz v 1 trimestri.
    13tt+3 podla CRL
    Srdečná frekvencia 158 úderov/min.
    CRL 72,5mm
    NT 1,8mm
    Ductus Venosus PI 0,790
    Srdce normálny nález v 4dutinovej projekcii, normálny nález 3VV
    Uterine artery PI 1,76 Ekvivalentní k 1,130 MoM
    Trizomie 21 populačné riziko 1:700, upravené riziko 1:2999
    Trizomie 18 Pop. riziko 1:1777 upr. riziko 1:5385
    Trizomie 13 Pop. riziko 1:5555 upr. rizilo <1:20000
    Včera mi volali kvôli odberom ktoré mi robili a vyšiel mi Downov syndrom 1:930.
    Myslíte si že sú to zlé výsledky a na základe toho je tam nejaké podozrenie? Doktor pri robení UTZ nespomínal nič, všetko len v poriadku a v norme. No som z tých výsledkov trošku nervózna. Doktor z utz len odporučil utz v 20tt na ktorý som objednaná a idem 4.4. Na Tripple testy idem v utorok 27.2
    Je to veľmi dlhá doba a ten výsledok ma vystrašil. Myslíte že mám ísť ešte pred tým termínom niekde inde na utz ? Myslíte že ten UTZ môže niečo potvrdiť na základe tohto? Neviem čo si mám teraz myslieť a mám strach. Je to moje 2 tehotenstvo a doma mám zdravú 4 ročnú dcérku, pri nej som mala všetko v poriadku.
    Mám 29 rokov, v čase pôrodu 30.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, ak Vám na základe výsledkov PTS vyšlo upravené riziko Downovho syndrómu 1:2999, na základe čoho sa zmenilo na 1:930. Ako osobne si myslím, že plod bude v poriadku. Ak si chcete byť úplne istá, môžete absolvovať Trisomy test, kde si viete dať vyšetriť aj pohlavie plodu. Nevýhodou je, že to stojí 390€, bez zistenia pohlavia 350€. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skonzultujte to aj s Vašim obvodným gynekológom, ktorému by výsledky PTS mali prísť.