Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,989 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • info

    , Autor:

    Dobrý deň , pán doktor.
    v noci som bola na pohotovsti strašnými krčami v pdobrusku .
    spravili rkv zistili že som tehotná mám hcg 244 hodnotu .
    podla menštr by som mala byť v 5-6 týžni je normálna nízka hodnota hcg ?
    +dali že výsledok
    pul-grav. intrauterinna incipiens-geu (viete vysvetliť prosím očo sa jedná nakoľko na pohotoovsti neboli moc ochotný a nezaoberali sa moc s tým aby mi to vysvetlili )!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hodnota beta HCG je v rozmedzí normy. Na základe vyšetrení nie je jednoznačné, či sa u Vás jedná o fyziologické tehotenstvo, alebo sa jedná o mimomaternicové tehotenstvo. Určite treba stav odsledovať, rovnako tak aj skontrolovať beta HCG, ako aj USG. Pri zhoršení zdravotného stavu, bolestiach, či krvácaní vyhľadajte gynekologickú pohotovosť.

Podobné otázky

  • Váha

    , Autor: Anettka

    dobry den som 32tt a dnes som bola na kontrole a maly ma vahu 1790g prosim Vaas nieje to malo na 32tt?? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v 32. týždni tehotenstva plod váži okolo 1700g - 1900g. Ak boli všetky výsledky USG vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností informovať priamo u vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Prietoky

    , Autor: danielledan

    Dobrý deň,
    pred troma týždňami som bola hospitalizovaná kvôli hraničným prietokom, ktoré sa ale upravili a preto ma prepustili.
    Dnes som bola na kontrole, ktorá ale vraj vyšla znova hraničná (minuly týždeň bola dobrá)
    Doktora mi povedal, že v dvoch kľučkách boli dobre prietoky, v jednej pri hornej hranici normy. Som končiaci 35tt, uviedla mi do správy to, že sú hraničné RI- 0.72 PI 1.22.
    Bábätko má už 2920g vraj (mám tehotensku cukrovku) tak neviem ako prišla na to, že mi tvrdí, že je zle vyživované keď je podľa jej slov už prerastené až.
    Viem, že váhavo je vysoko, ale sú tie prietoky tak zle? Tie dobre mi nezapísala do správy, ale mne tvrdila, že je všetko fajn len nech idem na prietoky do nemocnice lebo tam už idem aj na monitor lebo jej sa zle meralo, cely čas malý kopal, vraj aj pri odhade váhy, ale on už je dva mesiace o týždeň väčší.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, odhadovaná váha plodu 2920g je na 35. končiaci týžden primeraná. Spomínaná hodnota rezistenčného indexu RI je na hornej hranici normy. Záleží však aj od prietokov v ACM, teda v cieve v mozgu plodu a výsledný cerebroplacentárny pomer CPR hodnôt pulzatilného indexu PI v týchto dvoch cievach. Nepoznám však žiadne bližšie výsledky, ani hodnoty, či informácie, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Vypary z nafty

    , Autor: Petronella9595

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, ohľadom mojej situácie. V 10. týždni tehotenstva som išla autom, počas cesty sme zistili, že sa v kufri prevrátila nádoba s naftou, výpary rýchlo naplnili celé auto. Celá situácia, až kým som vystúpila, trvala cca 10 minút. Mohlo takéto vdychovanie nafty ublížiť bábätku? Som z toho v neustálom strese. Pocas jazdy mi bolo zle. Po vystúpení z auta, som nemala žiadne príznaky otravy. Veľmi si vážim Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, jednorazové a krátkodobé vystavenie výparom nafty by nemalo mať vplyv na tehotenstvo. Nemusíte sa znepokojovať.

  • Hrčky po abscese prsníka

    , Autor: BarboraMax

    Dobrý deň,

    Počas šestonedelia som mala abscess v prsníku. Ten mi nakoniec liečili ambulantne a už je vporiadku. Predtým sa mi však vytvorili v prsníku hrčky pravdepodobne sa mi upchali mliekovody. Hrčky mi v prse však ostali aj po tom čo mi vyliečili abscess. Tomu je už 5 mesiacov dozadu. Dúfala som že budem môcť plne dojčiť ale bohužiaľ mám málo mlieka v danom prse pravdepodobne aj kôli pretrvávajúcim hrčkám. Chcela som sa informovať ohľadom toho či existuje liečba na tieto hrčky alebo či by som mala podniknúť nejaké vyšetrenie. Prípadne či je to bežné že po abscese ostanú v prse hrče a je v ňom menej mlieka? Ďakujem za info.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte ešte rozbehnutú laktáciu, môže sa jednať o rozšírené mliekovody, či mliečnu žľazu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám dá výmenný lístok na USG prsníkov. V prípade potreby budete odoslaná do mamárneho centra.

  • Môžem otehotnieť aj takto?

    , Autor: Zuzkaa21

    Dobrý deň, trošku asi kuriózna otázka. Chcela by som sa informovať, či môžem otehotnieť, ak som bola "robená" vibrátorom od spermií deň pred ovulaciou. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, ak bol ejakulát na vibrátore čerstvý, je možné, aby sa spermie dostali do maternice. Tehotenstvo sa nedá vylúčiť.