Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesť

    , Autor: Mati204

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať som v 34 tt a posledných par dni ma strašne začali boliet ako keby kosti medzi nohami--ani presne neviem co to je, ale ta bolesť je dosť štipľavá pri každom pohybe výraznejšia. Je to prosim Vás normálne alebo môže to byť nejaký problém?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že hovoríte o lonovej kosti. Je to pomerne časté, panva sa začína mierne rozpínať. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Natiahnutie

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý pán doktor potrebujem sa zase opýtať ležala som dnes na chrbte spala som nohy som mala pokrčené v klačmo v polospánku som sa akoby natiahla keď chcete sa akože natiahnuť aj bruchom brušným svalstvom hneď som zacitila prudku a silnú bolesť zobudila som sa na to a otočila som sa na bok som v 10 tt a chcem sa len spýtať či je takéto natiahnutie sa nebezpečné alebo je to v poriadku a nemusím sa obávať ? Žiaľ to bolo v polospánku a neuvedomovala som si to. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek tomu že ste tehotná, neznamená to automaticky, že sa nesmiete hýbať. V prvom trimestri Vám ešte ani nemusí byť vidieť tehotenské bruško. Ak nie ste na rizikovom tehotenstve, môžete aj cvičiť, aj sa naťahovať. Embryu v maternici to neublíži. Nemusíte sa obávať.

  • hemoroidy

    , Autor: Mimi1809

    Dobry den prajem, pan doktor, potrebujem sa s vami poradit, co robit v pripade velmi bolestiveho vonkajsieho hemoroidu, ktory ma trapi uz treti den. Som momentalne uz 39tt+2 a nalez velmi boli pri akomkolvek pohybe, dotyku. Neviem si predstavit, ze budem s takouto bolestou o chvilu este aj rodit a riesit pocas kontrakcii aj silnu bolest hemoroidu. :( Da sa vobec v poriadku odrodit prirodzene aj v takomto pripade? Ako si mam pomoct, prosim? Mam si nasadit Detralex? Zatial uzivam Factu gel a gel z dubovej kory, no mam pocit, ze sa mi to stale len zhorsuje a vobec sa to nezlepsuje. :( Dakujem krasne za akukolvek radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od rozsahu a veľkosti nálezu. Detralex si nasadiť môžete, štandardne sa užíva dávka 2 tabletky denne. Vhodnejšie je však aplikovať preparáty priamo lokálne. Najlepšia je kombinácia rektálny čapík+ masť. Preparátov je na trhu viacero, napríklad Faktu, Mastu, či Procto-Glyvenol. Každý z týchto preparátov sa vyrába aj vo forme maste aj vo forme čapíkov. Je však potrebné povedať, že aj napriek začatej liečbe sa výsledky dostavia do 12 - 14 dní, takže s najväčšou pravdepodobnosťou sa to dá do poriadku až počas šestonedelia. Odsledujte si to.

  • Silné kychnutie

    , Autor: Florencia 5

    Pár doktor skúsim poslednú otázku a potom sa skúsim menej sledovať haha ale zase som si strašne silno kychla snažila som sa prikrcit ale bolo neskoro tak silno som kychla že ľavé podbruško ma tak silno ostro zapichalo ako keby do mňa bodli že som sa zľakla či je všetko v poriadku. Prešlo to do chvíle tá bolesť a snažím sa vždy sa zohnúť ale len mi napadlo či to nemohlo ublížiť bábätku som v 9 tt. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, kýchaniec aj keby bolo časté, v tomto týždni tehotenstve nemá vplyv ani na predčasné otváranie, ani na vývoj zárodku, ktorý je v maternici dobre chránený. Odsledujte si to.

  • Orgazmus

    , Autor: Florencia 5

    Mám takú ešte jednu otázku pán doktor. Dnes v noci som sa zobudila na to že mám orgazmus dokonca dva krát samozrejme som nič nerobila ani sa o to nesnažila nemáme styk s manželom od kedy som tehotná. Čítala som že snovy orgazmus máva dosť žien v tehotenstve no ja som sa na to dva krát zobudila v noci a aj bolesť v podbrušku. Chcem sa opýtať lebo som na rizikovom 9 tt. Môže to orhrozit nejako bábätko alebo môžem byť v kľude? Ide o to že ja to neviem nejako ovládať keďže spím len že či je nejaký dôvod na obavu alebo nie. Jedná sa čisto o vonkajší orgazmus asi z dôvod väčšieho prekrvenia orgánov. No aj tak mám strach lebo sa to stalo túto noc dva krát ? Prepáčte ak sa pýtam hlúpo

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, orgazmus nemá negatívny vplyv na vyvíjajúci sa plod v maternici, ani nevyvolá pôrod. Nemusíte sa obávať. Ak u Vás tehotenstvo prebieha štandardne, všetky výsledky a nálezy sú v norme, nemusíte sa obmedzovať. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pupok

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor len nadviažem na tú predchádzajúcu tému. V pupku som mala psie chlpy lebo moje psy sú krátkoste ratliky a spávajú so mnou a občas sa mi aj zapichne ich chlp do prsta už sa mi aj stalo že mi to museli vyberať lebo to začalo byť zapálené lebo majú niekde ostré tvrdé chlpy tým že sú krátkoste a majú čierne trvde chĺpky na určitých miestach. občas sa mi dostane ten psi chlp aj do pupku keďže s nimi spím lebo pupok mám do vnútra. Je to iný chlp ako ľudský. Keďže som ich nevedela vybrať prstom lebo boli hlboko vyberala som ich pinzetou vybrala som tri lebo pred tým som cítila bodavu bolesť v oblasti pupka. Ako náhle som to vybrala bolesť ustála no dala som si na tampón vatový dezinfekciu asept a následne bepanten krém pretože som to mala veľmi podráždene a tiez mi odtiaľ vytiekla biela tekutina. Len sa chcem opýtať či takáto manipulácia s pupkom následná dezinfekcia a krém nemôže ublížiť bábätku? Som 8 tt a naozaj sa bojím. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať, všetky použité preparáty a prípravky na dezinfekciu nemajú na tehotenstvo žiadny vplyv.