Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vysoký pulz

    , Autor: Katarína_Fiľová_0320113022

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Som v 31. týždni tehotenstva a dnes ráno som mala vysoký pulz okolo 100, tlak bol normálny. Potom som cestovala autom a prišlo mi zle ako pred odpadnutím (potenie, zahmlievanie pred očami, hučanie v ušiach...). Keď sme zastavili, po nejakom čase to prešlo. Chcela by som sa opýtať či mám tento stav nejako riešiť s lekárom (poradňu mám až o 3 týždne) alebo je to v tehotenstve bežné. Prípadne, či sa mám v budúcnosti radšej vyhýbať cestovaniu a podobne. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pulzová frekvencia do 100 je v norme. O tachykardiu sa jedná pri pulzoch nad 100/ min. Spomínaná slabosť mohla byť spôsobená dehydratáciou, ale aj inými možnými príčinami. Takto Vám viac neviem povedať. Určite si to odsledujte, dodržujte hydratáciu 2 litre/ deň, hlavne v tomto letnom období. Pri opakovaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Vysoky pulz srdca v tehotenstve

    , Autor: Barborkajonašova

    Dobry deň chcem sa opytať je to v poriadku že mam tlak 97/64 ale pulz až 120 aj keď nič nerobim komu povedať alebo kam isť s tym?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je vhodné realizovať internistické vyšetrenie, kde internista skontroluje tlak aj pulz a v prípade, že sa niečo nebude pozdávať, sa určí ďalší postup.

  • Betaloc 25 mg

    , Autor: Bella123

    Pán doktor keď už sa pytam na tie lieky ešte by má zaujímal Vás názor na tento liek. Užívam ho dlhodobo na vysoký pulz, pamätám si však že keď mi ho po prvý krát internistka predpísala zaujímala sa či nie som tehotna alebo sa nechystám pretože potom by sme ho museli vysadiť. Keď som jej teraz volala či môžem užívať v tehotenstve povedala že áno, užívam polovicu tabletky večer.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Betaloc sa nemá podávať počas tehotenstva a dojčenia, ak terapeutický prínos nepreváži možné riziko. Ak je u Vás nevyhnutné užívanie lieku v zmenšenej dávke, pokračujte v užívaní podľa odporúčania.

  • Nevolnost, bolest zaludka a hlavy

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý deň.obraciam sa na Vas z otázkou.som v 8.tyzdni.je to druhe tehotenstvo.uz týždeň mam silne bolesti žalúdka aj na dotyk,nevoľnosti aj silne bolesti hlavy.kvôli tomu neviem nič robiť len ležím.jest mi moc nechuti ale snazim sa jest co viem a hlavne sa snazim pit vela vody.na ďalšiu poradňu mam ísť 12.8.pri prvom som nemala žiadne problémy.mozno je to asi normálne len ma to trochu znepokojuje.bola mi zistená tetania a brala som lieky na vysoký pulz.ale ako som zistila ze som tehotná tak som ich prestala brat.prosim poraďte mi ci mam ísť skôr na kontrolu alebo je to vporiadku. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každé tehotenstvo, aj u tej istej ženy, je individuálne, preto nie je vhodné porovnávať predchádzajúce tehotenstvá. Nevoľnosť je, najmä v začiatkoch tehotenstva, pomerne normálna. Takto sa Vám objektívne k stavu neviem vyjadriť. Ak tolerujete stravu aj tekutiny a nezvraciate, či nehnačkujete, stačí si stav odsledovať. K prípadným prejavom tetánie po vysadení liekov sa Vám tak isto takto vyjadriť neviem. Stále však platí, že v prípade ťažkostí alebo nejasností je potrebné navštíviť lekára, či už obvodného gynekológa alebo neurológa.

  • Vysoky pulz v tehotenstve

    , Autor: ivusik25

    Dobrý deň pán Doktor
    Prosím Vás chcem sa spýtať ja som tehotná a beriem lieky od tlaku dopegyt 140mg ale ja mám vysoky pulz a na to beriem isoptin ale pulz je každý deň iný chcem sa spýtať musím sa obávať že by musel byt pôrod skôr alebo nie ja mám strach a som 29+5.
    Ďakujem za skorú odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tým, že budete mať obavy aj tak nič nezmeníte. Skúste sa ukľudniť, užívať lieky podľa odporúčaní. Doma si realizujte selfmonitoring tlaku krvi. Pri tlaku nad 140/90 Torr navštívte Vášho obvodného gynekológa. Ak máte kolísavý pulz, postupujte podľa odporúčaní internistov.