Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,181 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Cisársky rez

    , Autor: Nany1311

    Dobrý deň chcem sa spýtat , keď žena po cisárskom reze otehotnie po troch mesiacoch od pôrodu , musí ísť znova na cisársky ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, po cisárskom reze trvá maternici pol roka, teda 6 mesiacov, kým dôjde k úplnému vyhojeniu. Jedná sa teda v tomto prípade o veľmi rizikové tehotenstvo a je na dôkladnom zvážení jeho ďalšie vedenie. Pôrod by som vzhľadom k vysokému riziku prasknutia maternice v jazve viedol cisárskym rezom.

Podobné otázky

  • Cesarsky rez

    , Autor: Natalya091

    Dakujem za odpoved ked že termin pôrodu mam 30.12.2022
    A chcela by som ist na cesarsky rez kedy mi ma zobraly

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, plánovaný cisársky rez sa štandardne realizuje týždeň pred termínom pôrodu. Do pôrodu však ešte máte čas. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Plánovaný cisársky rez

    , Autor: Simonasimpsons

    Dobrý deň, mám mať plánovaný cisársky rez zatiaľ som v 37 tt a ešte stále neviem termín sekcie. Chcela by som sa opýtať či je to v poriadku a či sa to všetko stihne naplánovať. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, neviem, ako to presne funguje v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť. Nemusíte sa však obávať, termín plánovanej sekcie sa väčšinou dáva týždeň pred termínom pôrodu. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Streptokok

    , Autor: DeniI

    Dobrý deň,

    Ďakujem za odpoveď. Prečo teda žena nie je odporúčaná na cisársky rez pri zistení streptokoka ak je taký nebezpečný pre bábätko? Ak žene podajú antibiotiká je teda istota že sa nemôže dieťa nakaziť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, presne tak, ak je podaná antibiotická liečba, je riziko komplikácii minimálne. Už jedna dávka antibiotík má na to vplyv, do polhodiny od podania je látka v obehu plodu.

  • Dvojičky 36tt

    , Autor: MIA91

    Dobrý deň, bola som hospitalizovaná v 35+5 tt s dvojičkami monochoriales biamnales, pretože som začala mať pravideľné kontrakcie a otvárať sa. V nemocnici povedali že je to ešte nízky týždeň a je nutné podať 3 dávky kortikosteroidov. Pokračovanie postupu pôrodu mi teda utlmili no aj napriek tomu som mala stále bolesti a sťahy maternice. Podali mi všetky 3 dávky kortikosteroidov, no naďalej mi pôrod tlmia, a to som akt. 36+0 a deti majú jednu placentu z toho mám najväčšie obavy, keďže tá placenta starne. Dokazala som pochopiť tlmenie kvôli injekciám na pľúca, ale nerozumiem prečo v tom naďalej pokračujú keď pôrod sa mi prirodzene začal a určite nie bez dôvodne. Čo si myslíte vy? Dokedy je vhodný takýto postup? Ja sa nechcem dostať k akútnej sekcii keď nebodaj začnú problémy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, po ukončenom 36. týždni tehotenstva s dvojičkami sa môže plánovať elektívny cisársky rez alebo pri začatí pôrodnej činnosti a možnosti rodiť spontánne podľa okolností, výsledkov a nálezu sa pôrod netlmí. Keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, USG s vaginálnych nálezov, ani bližšie informácie a okolnosti, takto sa nemôžem bližšie objektívne vyjadriť. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa nebojte pýtať lekárov zdravotníckeho zariadenia, v ktorom ste hospitalizovaná. Tí najlepšie poznajú všetky informácie a výsledky a najobjektívnejšie sa môžu a vedia vyjadriť.

  • Cisársky rez

    , Autor: Nany1311

    Pán doktor chcem sa spýtať ako ste písal že 3 mesiace od pôrodu cisárskym rezom je tehotenstvo veľmi rizikové , ako sa postupuje v tejto situácii ? Musí ísť žena na interrupciu ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od nálezu, vyhojenia, hrúbky jazvy a okolností. Je to jedna z možností. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.