Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
19,868 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krcok maternice

    , Autor: Siminka

    Som druhorodicka som 24 tyzden tehotenstva mam skrateni krcok zvnutra niesom otvorena len z vonka na spic prsta co mi hrozi a co mi pomoze

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s takýmto nálezom môžete vydržať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý najlepšie pozná všetky okolnosti, výsledky vyšetrení.

Podobné otázky

  • Hlienova zátka a otváranie sa

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor,
    chcela by som sa informovať u Vás ohľadom stavu krčka a hlienovej zátky.
    OG má odoslala do nemocnice kvôli menštruačným bolestiam s vystrelovanim do krížov (31+1).
    Nález bol: uterus normotonus, hrdlo zachovalé, uzavreté, guľatá časť plodu nalieha na panvivy vchod, PV neodteka, nekrvaca.
    Cervikometria 35 MM, VB formovana.
    Vystrašila má, že ešte pár dni a mohla by som začať rodiť pri takých bolestiach a preto treba hospitalizáciu a magneziove infúzie na stabilizáciu. V nemocnici sa ma spýtali, že prečo má s takýmto nálezom poslali, vraj to nie je na hospitalizáciu. Po vyšetrení u nich bol nález nasledovný: uterus normotonus, hrdlo 3 CM, vonkajšia branka pre prst, ďalej uzavreté, na vchod nalieha hlavička, PV neodteka, nekrvaca. Cervikometria 30 mm bez vezikulizacie, Valsalv negat.
    Po danom vyšetrení ma poslali domov, že nevidia dôvod aby som zostávala, iba zvýšili dennú dávku magnézia.

    Je možné, že sa začnem otvárať a môže mi odchádzať postupne hlienova zátka, keďže už je tam otvorenie pre prst? Niekedy počas dňa, predovšetkým ráno pozorujem hustý kúsok hlienu a neviem čo to znamená, no mám obavy pretože mám celé tehu problémy s infekciami. Bolesti po Mg neustupili, no trocha sa zmiernili ale pretrvávajú. Prečo jeden nález hovorí o tom, že je hrdlo zatvorené a druhý otvorenie pre prst?
    Bojím sa pôrodu v takom skorom štádiu, keďže dieťa ešte nie je vivinute. Aké má šance na život?
    A aká je denná dávka magnézia pri takýchto bolestiach?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pre začiatok treba povedať, že občasné bolesti v podbrušku, najmä po stranách, ako aj občasné pichavé bolesti v podbrušku, či v pošve súvisia s rastom maternice a s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Ak bolesti nie sú v celom podbrušku a nie sú pravidelné, pri danom náleze nie je dôvod na obavy. Krčok maternice máte dosť dlhý. To, že je vonkajšia bránka pre prst neznamená, že sa otvárate. Ak je krčok 3 - 3,5 cm dlhý a prst je napríklad 1 cm a zvyšok je uzavretý, nie je to žiadny katastrofálny nález. Nevidím dôvod sa znepokojovať a premýšľať nad situáciami, ktoré sa Vás netýkajú. Magnézium môžete užívať v dávke 3x2 tabletky. Pošva aj za normálnych okolností produkuje sekrét, nie je suchá, občas sa preto môže vyskytnúť hlienovitý, ako aj vodnatejší výtok. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak Vám na vyššom pracovisku v nemocničnom zariadení povedali že hospitalizácia nie je nevyhnutná, postupujte podľa odporúčaní. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne tehotenskú pohotovosť v nemocničnom zariadení.

  • Nízky krčok maternice v tehotenstve

    , Autor: Vanesa38

    Dobrý deň, momentálne som 10+4tt. Pred dvoma dňami som bola prvý krát u mojej gynekologičky na poradni. ( prvú som mala v centre asistovanej reprodukcie v 7tt kde mi spravili len sono ) Moja gynekologička mi povedala dve veci s ktorými som sa pri mojom prvom tehotenstve nestretla . Prvá je že mám vraj nižšie krčok a druha že mám maternicu trošku vzadšie. Keď som sa vystrašene opýtala či je niečo z toho pre mňa a bábätko zlé odpovedala mi že nie . No ale stále mi to vŕta hlavou a neviem sa o tom nič dočítať na internete. Môže nízky krčok spôsobiť nejaké komplikácie počas tehotenstva ? Nemala by som byť viacej sledovaná skrz to ? Ak som to nemala pri prvom tehotenstve je možné že pri pôrode sa mi tam dole niečo zmenilo ? Na tu maternicu sa mi vyjadrila že rastom bábätka sa posunie tak ako ma . To je tiež pre mňa novinka. Prosím upokojte ma, že nič z toho nieje vážne. Ešte také malé info, toto bábätko máme po úspešnom 2. IUI nakoľko mám PCOS … prvá dcérka sa nám podarila prirodzene. Od spodu si vkladám progestanell a aj pri tom cítim že si ten krčok viem sama nahmatať . Zdá sa mi to tam dole také viacej uzatvorené. A ešte taká malá podotázka, stačí si progestanell dávať do ukonceneho 12tt ako mi odporučili v centre alebo v mojom prípade radšej pokračovať v užívaní ? Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa sa nemusíte obávať. Samozrejme, po prvom tehotenstve, ako aj pôrode sa toho dosť zmení a už nikdy to nebude také, ako pred prvým tehotenstvom či pôrodom. Krčok uložený nižšie a maternica uložená vyššie sú dva protichodné nálezy. Ak však boli výsledky vyšetrení v poriadku, naozaj nevidím dôvod na obavy. Najobjektívnejšie sa Vám však bude vedieť vyjadriť Váš obvodný gynekológ, ktorý pozná všetky informácie, nálezy, ako aj okolnosti. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať a informovať sa.

  • Kychanie

    , Autor: Maria1009

    Dobry den,som v 22 tyzdni a trapi ma par dni uz silna alergia,svrbenie oci,nadcha a intenzivne a caste kychanie. K lekarovi som objednana az na auguat.chcem sa spytat,ci taketo caste a intenzivne kychanie moze ublizit babatku alebo priebehu tehotnosti? Uz ma pobolieva bruako z tolkeho kychania. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri dlhodobejšom, nadmerne častom a intenzívnom kýchaní, či kašľaní a oslabenom krčku maternice môže dôjsť za istých okolností k zhoršeniu nálezu na krčku. Za normálnych okolností by mal však krčok maternice bezpečne vydržať. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí s pobolievaním podbruška navštívte Vášho obvodného gynekológa. Na alergiu môžete užívať voľnopredajné antihistaminiká, prípadne, ak ste v sledovaní alergológa, navštívte aj jeho.

  • Vyssie CRP a antibiotika

    , Autor: Domi3

    Dobry den,

    Som v 20tt a dostala som nejaku virozu. Citim sa relativne dobre avsak som zahlienena a pokasliavam (nemam dusivy kasel, skor kaslem ked chcem hlieny vykaslat). Som tiez astmaticka a alergicka- od tehotenstva sa mi obe zhorsilo.
    Nakolko citim hlieny na prieduskach isla som k dr, kde mi namerali CRP 28.
    Nasadila mi antibiotika Azitrox 500mg, azitromycin - chcela by som sa opytat ci tento druh atb je bezpecny a ci pri tejto vyske CRP by ste uz nasadzovali antibiotika. A tiez ci caste kaslanie, kychanie a smrkanie moze uskodit babatku.
    Dakujem 

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte virózu, antibiotiká Vám veľmi nepomôžu. Dôležité sú však celkové prejavy a výsledky ďalších parametrov, nie iba CRP. Keďže sú však tehotné rizikovejšie a náchylnejšie na infekcie, je vhodnejšie preliečenie. Užívanie Azitroxu je počas tehotenstva bezpečné. Skúste si aplikovať nosový sprej na báze morskej vody, ktorý Vám zároveň ukľudní sliznice. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Ak nemáte častý a dráždivý dusivý kašeľ, vplyv na krčok maternice to nebude mať. Odsledujte si to.

  • Skrátený krčok

    , Autor: Lienocka2405

    Dobrý deň pán doktor. Chcem sa spýtať či je možné keď dvaja rôzny lekári robia cervikometriu na dvoch odlišných sonách. Či môže byt rozdiel v meraní? Minulý týždeň mi doktorka namerala krčok 3,9 cm plus funneling v tvare V. Poslala ma na rizikovú ambulanciu+ nasadila liečbu magnezium, kludovy režim a progestenalle 2 tabletky denne do posvy. Dnes po 6 dňoch liečby mi iná doktorka na inom sone namerala krčok 3.1 cm bez funnelingu. Nejde mi do hlavy že by sa mi skrátil až o toľko v priebehu 6 dní. Nakoľko v 11 týždni mi doktorka robila cervikometriu tá bola 5 cm, a bez opatrení a ležania a liekov sa mi skrátil na 3.9 cm za 11 týždňov. Čo mi namerala prvá a tá istá lekárka. A že by sa mi skrátil o skoro 1 cm za 6 dní a nevidela ani funneling sa mi nezdá. O týždeň mám kontrolu a až sa mi zase skrátil krčok tak sa bude zvažovať serkláž nakoľko som ešte len 22+1 TG.

    Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri meraní DCK a realizácie cervikometrie je veľmi dôležité rozlišovať, čo je krčok maternice a čo už rozvíjajúci sa dolný segment maternice, čo niekedy môže byť aj falošne merané ako krčok maternice. Samozrejme, vplyv na hodnotenie nálezu má aj kvalita USG prístroja. Nález DCK 31 mm bez funnelingu v 23. týždni tehotenstva nie je indikáciou na cerclage. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.