Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
19,791 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Príznaky

    , Autor: Kukuricka

    Dobrý deň Chcrm sa spytat či môžem mať príznaky na zvracanie už začiatkom možno 3 týždňa ďakujem za odpoveď

Podobné otázky

  • MA vymiznutie príznakov

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň, pán doktor.

    Som v 5 tt aj test ukazuje 3+ s tým že hcg je viac ako 1300. No vymizli mi príznaky ako citlivosť na pachy bolesť v podbrušku ako rozťahovanie maternice a čo sa najviac bojím nebolia má prsia ale že vôbec pred tým ma boleli veľmi aj na dotyk celé dni. Som po ivf užívam prolutex progesteronelle a estrofem po užití progesteronelle včera ma zase začali bolieť prsia aj som mala pocit na menzes a potom nič. Dnes je všetko v poriadku nemám žiadne príznaky stým že na sono mam ísť až 29. Chcela som sa opýtať lebo ma kamarátka postrášila zamlčanym potratom no čo som čítala tak vraj zamlčany potrat skôr býva v neskoršom štádiu tak 7 až 8 mi týždeň a nedá sa to zistiť inak ako ultrazvukom že pokým je len gestacný vak a hcg okolo 1000-2000. Prosím mám sa obávať nekrvacam ani nespinim nič. Len sa chcem opýtať či je možné tak skoro mať MA a či sa mám obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa Vás úplne zbytočne kamarátka vystrašila. K zamlčanému potratu môže dôjsť aj v 20. týždni tehotenstva. Aj keď Vám úplne rozumiem, naozaj nemá zmysel trápiť sa nad niečim, čo neviete ovplyvniť. Na to, aby sa dalo niečo na USG vyhodnotiť, musí to narásť do ľudským okom viditeľného spektra, teda aspoň na niekoľko milimetrov. Sledovanie dynamiky rastu betaHCG má do istej miery zmysel, tiež sa to ale nedá realizovať každý druhý deň počas 5. až 6. týždňov. Ak nemáte žiadne ťažkosti, postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Stres

    , Autor: Florencia 5

    No pán doktor nadviažem na predchádzajúcu otázku vlastne ono by sa dalo povedať že podvedomí stres kvázi mam stále akože nie som stále v strese sú aj situácie kedy som v pohode ale dosť často stresujem lebo veľa sa sledujem a všeobecne som stresová osoba a stále sa testujem už som zvážila a naplánovala si aj návštevu psychológa pretože nechcem ohroziť bábätko ako som písala v predchadzanucej otázke som v 5 tt teda začínam piaty hcg 1300 síce som napísala že dva dni som stresovala solídne ale možno to je aj týždeň čo som v takom strese uzkosti. Akože je pol dňa kedy som v poriadku a potom napríklad spanikárim že nemám príznaky alebo napríklad včera som zjedla kúsok nepasterizovaného syra a z toho som sa veľmi veľmi zľakla a vystresovala potom som sa dozvedela že to je v poriadku lebo aj tak tam bola nejaká tepelná úprava a na pár hodín som bola v poriadku ale nespavam pre ten stres mám búšenie srdca a bojím sa či som nespôsobila potrat týmto týždňovým stresom je to ako na hojdačke pol dňa dobre pol dňa stresy potom deň dobre a potom deň stres ako píšem v pondelok ma čaká psychológ ale asi potrebujem aj od vás počuť také uistenie či som mohla tým stresom spôsobiť potrat alebo je to v poriadku a môžem si to užívať a čakať na sono.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak mávate prejavy až panických atakov, určite je vhodné navštíviť minimálne psychológa. Ja naozaj nevidím dôvod na obavy. Ak mám byť úplne úprimný, do 8. týždňa tehotenstva je to na princípe "všetko alebo nič". To znamená, ak je zárodok silný, prežije, bez ohľadu na vonkajšie stresové faktory. Ak nie je silný, môžete byť úplne v pohode, zdravá, všetko robiť na 110% správne a aj tak môže dôjsť k potratu. Takto to bohužiaľ funguje. Ak však nemáte žiadne tehotenské ťažkosti, buďte v kľude. Psychológa však určite navštívte, pomôže Vám.

  • Príznaky

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň som cca v piatom týždni tehotenstva hcg 1200 čaká ma sono o dva týždne. Mala som doteraz príznaky ale len také jemné bolievali má aj veľmi prsia no dnes nemám žiadne a už ma vôbec nebolia prsia ani na dotyk. Mam sa obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevidím dôvod na obavy. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Absolvujte USG vyšetrenie podľa plánu a odporúčaní.

  • Stratené príznaky

    , Autor: Simmka

    Dobrý deň,som približne v 4-5 tt. Minulý týždeň mi brali krv,výsledok vyšiel pozitívny,len málo hccg. Kontrolu mám naplánovanú budúci týždeň. Od prvej chvíle som vedela,že som tehotná,príznaky ako bolavé a väčšie prsia,návaly tepla,bolesť krížov,časté chodenie na wc,zhoršená pleť...pred dvoma dňami som sa zobudila a nič mi nebolo,nič ma nebolo a teraz sa bojím,aby sme o bábätko neprišli. Je možné,že malinké je v poriadku a ja nemám ani jeden príznak zrazu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je možné, že je úplne všetko v poriadku. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Absolvujte kontrolné vyšetrenie podľa odporúčaní.

  • Parvovirus B19

    , Autor: Berinka

    Dobrý deň pán doktor, bola som si dať zobrať krv na protilátky na parvovirus B19 ( 5.detska choroba) tak ako ste mi poradili, mám už výsledky, len doposiaľ mi ich nikto nevyhodnotil . Prosím, aký je váš názor ?

    IgM =0.122 negatívne
    IgG= 79, 972 pozitívne

    Prvé príznaky (žalúdočné problémy)sa objavili u mňa 11.1. a na krv som bola 16.1 .
    Sú to protilátky z detstva ? Alebo sa za tak krátky čas mohli vytvoriť aj teraz po možnom prekonaní. Som v 18 TT. Ďakujem za vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, akútnu infekciu predstavuje výskyt antivírusových špecifických protilátok IgM detegovateľných v neskorom štádiu virémie (10. až 12. deň po infikovaní). Pozitivita IgM protilátok môže pretrvávať mesiace. Špecifické IgG protilátky sú detegovateľné približne po dvoch týždňoch od infekcie a pretrvávajú roky. Opakované vyšetrenie tehotných pacientiek môže zistiť sérokonverziu IgM, ale tieto protilátky nemusia byť detegované v počiatočnej fáze rozvoja hydropsu plodu. Aj keď si myslím, že ste momentálne neprekonali piatu chorobu, je podľa mňa vhodné odber protilátok zopakovať. Je to však otázka pre infektológa, ktorý sa Vám bude vedieť objektívnejšie vyjadriť.