Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,509 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Príznaky

    , Autor: Kukuricka

    Dobrý deň Chcrm sa spytat či môžem mať príznaky na zvracanie už začiatkom možno 3 týždňa ďakujem za odpoveď

Podobné otázky

  • Tehotenske brucho

    , Autor: Jani77

    Dobry den pan doktor, som v 16+3tt a nemam este ziadne brucho. Je to normalne? : ) Vsetci v okoli ma strasia, ze uz by malo byt nieco vidiet. Poradnu som mala minuly tyzden a plod zodpovedal velkosti. Chyta ma len mierna panika, lebo vonkajsie nemam ziadne priznaky (odzneli po prvom trimestri) a necitim sa vobec tehotne a dalsia kontrola az o 4 tyzdne. Som drobnej postavy. 162cm a pri otehotneni 44 kg, t.c. 46. Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môžete byť úplne kľudná. U niektorých žien začne byť vidieť bruško až po 20. týždni tehotenstva. Záleží to od viacerých okolností, od samotnej postavy a konštitúcie, od množstva podkožného tuku, od parametrov panvy, ... Ak boli výsledky vyšetrení a USG v poriadku, nemusíte sa obávať.

  • Listerioza

    , Autor: Lina22

    Listerioza
    Zdravím, pred necelým mesiacom som jedla bryndzu. O dva týždne na to som kus prechladla,mala som len bolesť hrdla jeden deň a potom len zahlienena bez zvýšenej teploty čo mi prešlo do 5 dní cca. Teraz som v prebiehajúcom 31 t tehotenstva a ráno som mala normálnu stolicu a o hodinu na to hnačku a už asi druhý deň mám nutkanie na stolicu ale nejde. Ale ráno normálne mám stolicu stále. Môže sa jednať o listeriozu alebo pri listerioze by som mala iné príznaky, horší priebeh a aj zvýšená teplota by bola? Pri Tom prechladnutích sa nemohlo jednať aj o listeriozu alebo by príznaky pretrvávali a zhoršovalo sa ? Nemám sa na koho s tým obrátiť tak preto sa pýtam. O dva týždne idem na krvné testy, keby niečo bolo tak by to v testoch ukázalo aj keď krvné testy v 32 ty sa robia na pohlavné choroby myslím.. ďakujem. Mám obavy a od vtedy čo som sa dozvedela aké riziko to má tak len sa celý čas sledujem a mám strach ,že možno mám a ubližuje to môjmu malému. Chcela som ísť aj na testy samoplatca na odberné miesto, keďže odvodný povedal ,že z toho listeriozu dostať nemôžem a keby je na SVK tak je to o Tom známe ale nakoniec som nešla keďže som si uvedomila riziko aké môže byť tam keď tam ľudia chodia s hocijakými infekčnými chorobami. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak bola bryndza pasterizovaná, nemusíte sa obávať. Nie každé prechladnutie, či ľahké chrípkové ochorenie je potrebné automaticky spájať s listeriózou. Navyše ste nemali zvýšenú teplotu, ani horúčku. Listerióza sa vyskytuje na celom svete sporadicky, prípadne v malých epidémiách. Na Slovensku je výskyt len sporadický. Za posledných 20 rokov bolo hlásených do 50 prípadov. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, najmä v prípade pretrvávajúcej horúčky, bolestí svalov, nevoľnosti, tráviacich ťažkostí, ako zvracanie, či opakovaná hnačka môžete samozrejme kontaktovať infektológa.

  • preventívna liečba

    , Autor: Jane_123456

    Dobrý deň pán doktor,
    aktuálne som v 26 týždni tehotenstva. Môj manžel mal dávnejšie (apríl) potvrdené ureaplazmy, tak mi teraz urobil môj gynekológ taktiež ster. Mne vyšli ureaplazmy negatívne, resp nepotvrdili sa mi ani žiadne iné baktérie.
    Napriek tomu mi môj gynekológ predpísal antibiotika Klacid 500 (1-0-1; 7 dní), že ich musím užívať preventívne, nakoľko som bola v kontakte s ureaplazmami. Moja otázka znie, je to správny postup? Naozaj musím užívať tieto silné ATB aj keď nemám žiadne príznaky a ster mi vyšiel negatívne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ureaplazma je pohlavne prenosné ochorenie, ktoré môže a nemusí spôsobovať ťažkosti. Štandardne sa po prejavení príznakov alebo potvrdení infekcie u jedného z partnerov predpisuje liečba aj pre druhého partnera, aby sa zabezpečilo to, že si partneri nebudú medzi sebou infekciu prenášať. V niektorých prípadoch sa však ureplazmová infekcia nelieči. Ak ste mali negatívny výter na ureaplazmu a nemáte žiadne ťažkosti, rozhodnutie užívať liečbu je na Vás, aj keď Vám liečba bola odporúčaná správne.

  • Vypary z nafty

    , Autor: Petronella9595

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, ohľadom mojej situácie. V 10. týždni tehotenstva som išla autom, počas cesty sme zistili, že sa v kufri prevrátila nádoba s naftou, výpary rýchlo naplnili celé auto. Celá situácia, až kým som vystúpila, trvala cca 10 minút. Mohlo takéto vdychovanie nafty ublížiť bábätku? Som z toho v neustálom strese. Pocas jazdy mi bolo zle. Po vystúpení z auta, som nemala žiadne príznaky otravy. Veľmi si vážim Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, jednorazové a krátkodobé vystavenie výparom nafty by nemalo mať vplyv na tehotenstvo. Nemusíte sa znepokojovať.

  • Plod je o 2 tyzdne mensi

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den pan Dr, myslite si ze mam este najaku sancu ze bude vsetko v poriadku ak som bola na prvom vysetreni v tehotentve a podla MS som mala byt 8+1 ale ultrazvuk ukazal iba 6+1?
    Moja pani Dr. okomentovala ze vidi pekny pravidelny gestacny vak a v nom embryo ktore namerala vo velkosti cca iba 4mm, srdiecko este nepotvrdila. Prietok krvi tam videla.
    Cyklus mavam viac menej pravidelny 28-31 dnovy. Avsak prave pocas tohto mesiaca kde doslo k oplodneniu sme boli na dovolenke v zahranici, cize mohla sa ovulacia posunut z dôvodu cestovania, zmena stravy, prostredia a nejaky ten stres okolo toho.
    Vôbec nespinim, priznaky tehotenstva stale mam, dokonca za posledne dva tyzdne este silnejsie, vytok mam biely,mliecny co som sa docitala ze je v tehotenstve povazovany za zdravy.
    Za kolko dni od tohto prveho ultrazvuk odporucate dalsi?
    V marci som uz prekonala jeden MA a nasledny kyret, neviem ci to ma vplyv na tuto tehotnost.

    Dakujem za vasu odpoved.
    Pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je možné, že ovulácia bola posunutá a z tohto dôvodu nesedí datácia tehotenstva podľa poslednej menštruácie. Kontrolné USG vyšetrenie sa v prípade, že sa jedná o žiadané tehotenstvo a pacientka nemá žiadne ťažkosti, odporúča realizovať po 7 - 10 dňoch od posledného. Už by malo byť jasne vidieť akciu srdca. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.