Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Styk

    , Autor: Anonym1309

    Dobry den chcem sa opytat mohla moja priatelka otehotniet ,ak som sa nemohol urobit a pocas styku sa mi po pol hodine zvliekil kondom a ostal dnu v pošve bojime sa preto lebo som sa dočital o kvapocke lasky ale pred sexom som si ju vytrel do servitky dal som si kondom a po pol hodine som zistil ze uz ho nemam kde ho mat mam a preto sme sa začsli báť či moze byt v tom ,pocas styku mala plodne dni... aka je šanca že bude tehotná ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám stalo, že z chráneného pohlavného styku sa stal nechtiac nechránený pohlavný styk, tehotenstvo nie je vylúčené.

Podobné otázky

  • Hlienová zátka - riziko infekcie ?

    , Autor: P.........

    Dobrý deň, som 38 týždni tehotenstva a zaujímalo by ma, keďže skoro stale v tehotenstve mam problém z mykózou a nemám hlienovu zátku, tak je tam nejaké riziko pre bábätko teda nejaké nebezpečenstvo pre bábätko keďže už nie je chránené tou zátkou ? Do termínu pôrodu mi zostávajú 2 týždne, a keďže stále keď mi môj gynekológ niečo predpíše už som toho veľa vyskúšala tak mi to pomôže len na chvíľu a hneď je to späť, tento raz mi nedal už nič, vraj už len vydržať do pôrodu. Tak mám strach či to nemôže niečo spôsobiť keďže to už nebudem liečiť, a tež je vhodné mať pohlavný styk po odchode hlienovej zátky ? Ďakujem za vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hlienová zátka chráni plod iba nepriamo a iba do istého týždňa. Je to akoby výplň krčka maternice, ktorá bráni prestupu látok, baktérií a fluóru do vnútra maternice. Ak sa uvoľňuje hlienová zátka v 38. týždni tehotenstva, je to úplne normálne. Plod je stále chránený hlavnou bariérou a tou sú plodové obaly. Ak aj odtečie hlienová zátka, plod je stále dostatočne a plne chránený pred vonkajšími vplyvmi. Pohlavný styk mať môžete. Dôvodom na príjem na pôrodnú sálu je až odtok plodovej vody. Odtečenie hlienovej zátky je v poriadku a úplne normálne v tomto týždni tehotenstva. Nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • menštruácia

    , Autor: Domcik111

    Dobrý deň pán doktor. Už som tu písala ohľadom mojej meškajucej menštruácie. Mám po štátniciach, prekonala som herpesove ochorenie (užívala som herpesin) a taktiež som mala antibiotiká len na nejaké dva či tri dni. Momentálne som odcestovana v zahraničí. Styk tento mesiac bol len 5x a to ešte v posledný deň predchádzajúcej ms a pár dní pred tým ako mi mala ms prísť. Nikdy nie počas plodných dní a vždy s ochranou. Partner ani nevyvrcholil do kondómu vo mne. Dneska ráno som si však robila test a vyšiel mi duch. Ale je to na teste pepino, čítala som veľa debát o tom že ukazujú falošne pozitívne. Od včera ma taktiež aj pobolieva podbruško ako pred ms. Mám však stresy, pretože najbližšie sa k ďalšiemu testu viem dostať tak o týždeň. Myslíte si, že je to len falošný poplach? Čiarka je naozaj vidieť len pod svetlom je veľmi slabá.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku si myslím, že tehotná nie ste. Spomínané stresové obdobie, ako aj preliečovaná infekcia mohla mať vplyv na meškanie menštruácie. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ide o tehotenské priznaky?

    , Autor: 6602ZUZI

    Dobry den.

    Mam 42 rokov, jedno dieta a s manzelom sa pokúšame o bábätko. Menstruaciu mam pravidelnú. Tento mesiac sme sa snazili pred aj pocas plodnych dni. Menstruacia ma prist o 2 dni. Uz 2-3 dni mam bolesti v podbrušku. Viac na pravej strane. Nie je to bolest ako pri menstruacii ale taka bodava ktora trva cca 5min, prejde a zas sa vrati o par min. Alebo zacne necakane pichnutim v podbrusku. Zacali mi aj vyrazne vypadavat vlasy za poslednych 10dni. Tehotenske testy mi vysli este so slabou druhou čiarkou. V mojom veku sa snazim byt od zaciatku opatrna ak by malo ist o tehotenstvo. Aky je vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: DIDI97979797

    Dobrý deň,
    ako často je potrebné mať pohlavný styk, ak chce žena otahotnieť? Je to pravda alebo mýtus,že každé 2-3 dni, kvôli dozretiu spermií? Alebo za aký čas spermia dozrie ?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, najvhodnejšie je pri snažení sa otehotnieť praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie. Praktizovať pohlavný styk každý deň nemá zmysel, práve z dôvodu nezrelosti spermií.

  • Pozitívny tehotenský test

    , Autor: JePaTa

    Dobrý deň, možno to je blbá otázka, ale môj gynekológ je týždeň na dovolenke a chcela by som sa informovať.
    Okolo 10. 11.maja som mala ovuláciu, a aj pohlavný styk počas týchto plodných dní , teraz je tomu 18 dní, menštruácia mi neprišla a mešká už pár dní, no cítila som sa zvláštne, mala som nutkanie urobiť test, ktorý mi vyšiel pozitívny.
    Môže byť test pozitívny aj 17 dní po styku? Sú to predsa len 2 týždne aj pár dní, druhá ciarka bola veľmi slabá, ale bola tam.
    Som necelý rok po pôrode, preto na bábätko ešte pripravená nie som, ale som so vedomá toho, že prerušovaný styk nie je forma antikoncepcie, tak preto sa pýtam, či je možné, aby mi už test ukázal dve čiarky a či je normálne takto skoro mať nafúknuté brucho, a také pocity ako pred menštruáciou.
    Ďakujem pekne, pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test môže byť pozitívny najskôr na 14. až 16. deň od nechráneného pohlavného styku. Nemá ho však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Spomínané pocity patria medzi skoré príznaky tehotenstva. Odsledujte si to. Včasné tehotenstvo, aj napriek pozitívnemu tehotenskému testu, nebude na USG ešte vidieť. Ak nemáte žiadne ťažkosti v zmysle bolestí, krvácania, či častého vracania, pre potvrdenie tehotenstva je najvhodnejšie navštíviť obvodného gynekológa v 6. až 8. týždni tehotenstva. V prípade ťažkosti navštívte Vášho obvodného gynekológa samozrejme skôr.