Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,878 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Sekcia

    , Autor:

    Dobri den chcela bi som sa spitat ci možem rodiť prirodzene po sekcii prvi porod 17.11.2019 som v 6tt

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže od prvej sekcie neprešlo ešte ani pol roka, jednoznačne sa jedná o rizikové tehotenstvo, keďže od posledného výkonu prešla pomerne krátka doba a hrozí, že by to maternica nemusela vydržať. Spontánny pôrod jednoznačne neodporúčam.

Podobné otázky

  • Duphaston preventívne

    , Autor:

    Dobrý večer, pán doktor.
    Mám 31 rokov a za sebou 1 úspešné bezproblémové tehotensto (2018, akútna sekcia) a jeden missed abort (júl 2020, v ôsmom týždni som sa vyčistila sama, bez pomoci kyretaze.). Podľa dnešného ultrazvuku som na začiatku siedmeho týždňa, srdiečko bije, nespinim, nič ma nebolí a keď som sa lekára spýtala, či sa moje tehotenstvo berie ako rizikové, zareagoval najskôr prekvapene a potom sa spýtal, či chcem aby mi predpísal Duphaston. Nevedela som, tak sa rozhodol, že mi pre istotu predpíše 2 balenia, 2x denne 1 tabletu. Myslíte si, že je veľké riziko ak by som ho neužívala?
    Ďakujem krásne za skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, Duphaston užívať nemusíte. Jeho užívaním si však nepoškodíte.

  • Tehotenstvo po sekcii

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor,
    v 31. týždni nám v dôsledku HELLP syndrómu zomrelo bábätko a bola mi vykonaná sekcia. Viem, že všeobecné odporúčanie po cisárskom reze je počkať s ďalším tehotenstvom aspoň jeden rok. V nemocnici mi vraveli že treba čakať ,,pol roka až rok”. Zatiaľ po zákroku nemám žiadne komplikácie. Mám 28 rokov. Samozrejme chcem akékoľvek ďalšie postupy podrobne konzultovať so svojím gynekológom. Myslíte si však, že v určitých prípadoch môže lekár zhodnotiť, že opätovné otehotnenie je bezpečné aj skôr ako po 12tich mesiacoch? (+ Je vôbec takéto zhodnotenie pri kontrole rany po sekcii možné?)
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, po cisárskom reze trvá asi pol roka, kým sa stena maternice vyhojí, preto je vhodné otehotnieť najskôr po 6 mesiacoch.

  • Po sekcii

    , Autor: Dana

    Dobry den
    Prosim Vas aky mate nazor na tretie dieta po 2 sekciach?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za istých okolností môže mať žena aj tretiu sekciu. Základné dva aspekty sú, kedy bola robená posledná sekcia a aká je hrúbka steny maternice v mieste jazvy. Ak sa cítite na tretie tehotenstvo a od posledného výkonu ubehli aspoň 2 roky, môžete sa snažiť otehotnieť.

  • prechladnutie a sekcia

    , Autor:

    Dobry den, v pondelok 16.9 ma caka sekcia. Momentalne som v 39tt a som prechladnuta, kasel, hlavne a mierna nadcha a hrdlo. Co si mozem nasadit aby sa to nerozbehlo. Beriem vit.c kolko mg mozem v tehotenstve prosim Vas? A imunoglukan si davam. Mozem aj ten? A este kalciovy sirup. Bude problem urobit sekciu v spinali ak mi prechladnutie neustupi? Nemoze babatku toto moje prechladnutie ublizit? Som z toho nestastna

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínané vitamíny môžete užívať, denne 500 mg stačí, aj tak sa väčšina vylučuje do moču. Imunoglukan aj kalciový sirup užívať môžete, neublížite plodu. Práve pri prechladnutí je vhodnejší spinál nakoľko si dýchate sama. Odporúčam dostatok tekutín, aj 2.5 litra za deň. Päť dní je dostatok času na preliečenie.

  • Štvrtý cisársky rez

    , Autor: katalinka83

    Dobrý deň prajem.
    Mám za sebou 3 pôrody cisárskym rezom (2007, 2009, 2014).
    Chcela by som sa spýtať, či by podľa Vás bola možná ešte jedna sekcia, nakoľko by sme ešte veľmi chceli jedno dieťatko. Tehotenstvá som mala bezproblémové, aj sekcie. A tiež som sa po nich rýchlo zotavila. Myslíte, že by to bolo možné? Samozrejme, ak to dovolí stav jazvy.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
    Katka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenstvo už po dvoch sekciách sa považuje za rizikové. Tehotenstvo po troch sekciách by bolo veľmi rizikové, s veľmi vysokým rizikom prasknutia maternice a straty maternice, možné však je. Osobne by som ho však už neodporúčal. Treba však zobrať do úvahy všetky okolnosti, samozrejme, aj hrúbku jazvy. Rozhodnutie je však na Vás.