Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolest hlavy

    , Autor: daika

    Dobrý den, prosim vas poraďte mi som v 8tt ,a už asi tri dni ma bolí strašne hlava,lieky brat nechcem žiadne,tlak mám nízky 105/55,pred týždňom som bola pri gynde a bábätku bilo srdiecko ale slabo,o dva týždne mám ísť na kontrolu,je to v poriadku s tým srdiečkom že ešte bilo slabsie, nasadila mi preistotu duphaston.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám pojem “slabšie bitie srdca”.Sú iba dve možnosti, alebo je akcia srdca prítomná, alebo nie. Čo sa týka bolesti hlavy, odporúčam veľa tekutín, skúste si dať aj kávu.

Podobné otázky

  • Aromatické tyčinky

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor nadviažem ešte na tie tyčinky viem že ste písali že jednorazové 5 min neublíži. Ale ja som tam možno bola aj 10-15 min akože tá aróma tam bola najsilnejšia lebo tých tyčiniek horelo viac ako jedna veľmi som sa toho nadýchala lebo to bolo príliš aromatické až ma bolela hlava ako vravím odišla som hneď ako sa dalo a doma si ľahla potom to prestalo tá bolesť hlavy. Naozaj nemôže ublížiť toto bábätku? Veľmi sa bojím veľmi. Akože bolo to síce jednorazové ale naozaj mám strach.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, neublíži to tehotenstvu, len Vás bolela hlava z nedostatku vzduchu a ťažkých aróm. Do budúcnosti sa však vyhýbajte dlhodobejšiemu a častému pobytu v takomto priestore.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Annie2307

    Dobrý deň pán doktor. Idem si sem po radu. 2.1. som mala menštruáciu, 19.1. sa opäť objavilo krvacanie. O 2 týždne som.navstivila gynekológa, kde mi urobil USG vyšetrenie, maternica v poriadku, no na vaječníku mám folikulárnu cystu. Podľa slov lekára praskne sama s príchodom menštruácie. Môj cyklus trvá 23 dní a ešte menštruáciu nemám. Mam miernu bolest krížov a podbruška, no asi 2 týždne ma pravidelne trápia hlavne ráno zavraty a občasná bolest hlavy. Dnes som si urobila tehotensky test, kde druhá ciarka bola ale iba veľmi slabá. Môžem byť tehotná alebo výsledok mohla skrašliť cysta ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Spomínaná folikulárna cysta môže byť aj tehotenské žlté teliesko. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, ani nálezy, ani všetky informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Kovid v tehotenstve

    , Autor: Vanesa38

    Dobrý večer, doma my vyšiel pozitívny test na kovid. Už 4-ty deň som v ukrutných bolestiach , najprv cele telo, a potom neznesiteľná bolesť hlavy ktorá pretrváva do teraz . Dávam si paralen , na dutiny morskú soľ a kúpila som nejaké homeopatické lieky na vírusové ochorenia krore absolútne nezaberajú plus vitamíny . Paralen tiež už vôbec nezaberá . Mám také bolesti hlavy že nedokazem mať otvorené oči , len tma a ležať . Teploty nemám. Neviem čo mám robiť lekári majú dovolenky a obavám sa toho že na pohotovosti mi povedia že aj tak nič iné z liekov nemôžem , len vydržať . Lenže ja už nevladzem potrebujem niečo od bolesti nedokazem vôbec fungovať. Som pomaly na konci 8 mesiaca tehotenstva . Bojím sa že tento môj stav bude mať aj dopad na bábätko . Čo mám podľa vás robiť ? Dakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôležité je, že nemáte teplotu, keďže tá, paradoxne, predstavuje najväčšiu prekážku pre správny vývoj bábätka. Dôležité je okrem dostatočného pitného režimu zvýšiť príjem vitamínov skupiny C, D, užívať selén a zinok. Paralen môžete užívať v dávke 1 - 2 tabletky denne každých 4 - 6 hodín denne. V lekárni je dostať viacero voľnopredajných preparátov, od pastiliek na hrdlo, sirupov proti kašľu, kvapiek do nosa pre tehotné, či preparátov na podporu imunity, napríklad Imunoglukan. Odporúčam kontaktovať Vášho obvodného lekára.

  • Bolesť hlavy

    , Autor: andyna14

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, o týždeň mám termín pôrodu. 2 dni ma trápi bolesť hlavy (nikdy som to nemávala). Je to bežný jav? Pri prvom tehotenstve som to tiež nemala. Čo sa týka preeklampsie, opuchnutá nie som, tlak som mala dnes 125/85, bežne som mávala počas tehotenstva 110/70. To je asi jediná zmena. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania hlavy môže byť viacero. Môže sa jednať iba o nedostatočnú hydratáciu. Záleží tiež od lokalizácie bolesti hlavy, ako aj od jej intenzity, či vplyvu polohy. Vplyv môže mať do istej miery aj počasie. Opisované tlaky sú oba v norme. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte zdravotnícke zriadenie, kde plánujete rodiť, kde sa môžu realizovať potrebné negynekologické vyšetrenia.

  • Velmi slaby pozitivny hcg test a dojcenie

    , Autor: Kacerik23

    Dobry den, potvrdenu ovulaciu podla testu som mala medzi 31.10-1.11; Lutealnu fazu mavam pravidelnu 12 dni,cize uz 13.11 som ocakavala menstruaciu. Sice este kojim svoje prve 13 mesacne dieta (2x v noci iba viacmenej pre zaspatie a jeho komfort), ale uz 6 mesiacov mam pravidelny 29 dnovy cyklus cize akoby to dojcenie na to nemalo vplyv. Prvy pozitivny velmi slaby tehotensky test som mala az 13 dpo, dnes je 15dpo a linia je stale dost slaba. Sice silnejsia, ale na extra citlivom teste 10mIU by som cakala tmavsiu pozitivnu ciarku. Pri prvom tehotenstve bol silny vysledok uz 10dpo. Dalsia cudna vec je, ze silnejsie pozitivne ciarky mi test ukaze z obedneho mocu oproti rannemu. Je dovod k obavam? Moze mi to nocne kojenie nejako ovplyvnovat alebo uskodit vyvoj plodu? Ku gynekologovi sa dostanem az v 12.tyzdni kedze zijem v UK a tu ma skor nikde nevezmu. Symptomy mam celkom silne, citim jemne pobolievanie brucha,obcas znesitelna ostra bolest po obidvoch stranach vajcovodov, pocit na zvracanie pocas dna, nechut do jedla, silna unava,bolest hlavy. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny, prípadne sa môže jednať aj o tzv. biochemické tehotenstvo. Aj keď nevylučujem, že ste tehotná, je ešte veľmi predčasne to riešiť. Kojiť môžete aj naďalej. Takto sa Vám vsak neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.