Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Koronavirus a tehotenstvo

    , Autor: Marry23

    Dobry den,

    podobna otazka tu uz bola, avsak chcela by som sa opytat konkretne na moj pripad. Mam 30,5 roka a s manzelom sme planovali cim skor prve tehotenstvo. Nanestastie prisla situacia s koronavirusom a s tym suvisiaca neistota v tomto smere. Na prvorodicku mam uz pokrocily vek, nerada by som tehotenstvo aj z tohto dovodu odkladala, avsak obavam sa zvyseneho zdravotneho rizika pocas celeho tehotenstva. Preventivnu prehliadku u gynekologa som stihla vo februari a vsetko bolo ok. Su podla Vas moje obavy neopodstatnene a nie je riziko suvisiace s koronavirusom vacsie ako standardne mozne rizika kazdeho tehotenstva? Je mozne pripadne vypisanie na PN od zaciatku pripadneho tehotenstva v dosledku minimalizovania nakazy kazdodennym presunom do/z prace? Dakujem velmi pekne za Vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je pochopiteľná neistota zo strany všetkých ľudí, rovnako aj či už tehotných žien alebo žien plánujúcich tehotenstvo. Treba si uvedomiť, že okrem aktuálne rozoberaných koronavírusov sú okolo nás naďalej aj ostatné vírusy a baktérie, ktoré tu boli, ktoré atakujú náš organizmus. Skúšať otehotnieť môžete. Bez ohľadu na to odporúčam pestrú stravu, dostatok vitamínov, hlavne A,C,D, pohyb. Človek so silnou imunitou a dodržiavaním hygieny a momentálne aj dodržiavaním odporúčaní a opatrení sa nemusí báť.