Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
8,412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • FL

    , Autor:

    Dobrý deň,
    som 29+1tt
    dnes mi bol robený ultrazvuk, vsetky merania boli dobre akurat mi doktorka vravela že ma malu stehennu kost 49,7 a zodpovedá 26+5tt
    chcem sa spýtať ci je to nejaký vazny problem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie, nie je to žiadny vážny problém. Nejedná sa o zaostávanie v raste. Nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Výtok v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň.
    Som v 11tt a dnes ráno som mala hnedý výtok.
    Po odprchovani už len zltohnedy.
    Trpela som kvasinkymi tak som si nasadila Frolagyn čipky ktoré majú jemnu hnedú farbu-7 dni aplikácie čipkov.
    Neviem teda či je výtok spôsobený čipkami , alebo navrhujete navštíviť Dr?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínané čapíky slúžia na úpravu vaginalnej mikroflóry. Ak máte vaginálnu infekciu, je potrebné navštíviť obvodného gynekológa, ktorý na základe výteru z pošvy a vyšetrenia nasadí potrebnú liečbu.

  • Vytok po macmiror

    , Autor:

    Dobry den :)... chcela by som Vas poprosit o radu... pred tyzdnom som bola u lekara na prehliadku v 20tt ..vsetko bolo v poriadku ..na obcasny vytok pri moj Dr. Predpisal vaginalne tablety Macmiror , ze nemusim vybrat cele len ked sa objavi vytok ...po prvej tablete som okrem jasno zlteho vytoku z lieciva mala obcas aj par slabo hnedych a ruzovych hrudiek..dnes je to treti den...predtym som nic take nemala je potrebne ist opat na prehliadku alebo to moze byt z Macmiroru..vdaka za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môže to byť zbytok nerozpustenej vaginálnej globulky, ktorá sa po zmiešaní z pošvovým fluórom môže takto prejaviť. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívite Vášho obvodného gynekológa.

  • Hodnoty na morfologickom ultrazvuku

    , Autor:

    Dobrý deň, bola som v 21/5 na morfologickom ultrazvuku a vyšli mi niektoré hodnoty hraničné. Môj lekár sa k tomu nevyjadril :-( viem, že dobre hodnoty sú keď sú +/- konzistenstné, ale mne vyšlo:
    BPD = 4,51 = 19/4 tt
    HC = 17,94 = 20/3 tt
    FL = 4 = 22/6 tr
    HL = 3,98 = 24/1 tt

    Najmä ten rozdiel medzi BPD a HL je skoro 4 týždne. Čo by to mohlo prosím spôsobiť?
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, výsledné hodnoty sú podľa dĺžky prepočítané a pridelené týždňu tehotenstva. Pri realizovaní biometrického vyšetrenia nikdy všetky hodnoty nezodpovedajú týždňu tehotenstva presne na deň. Rozdiel do 4 týždňov sa považuje za normu, ale porovnávať priemer hlavičky a dĺžku ramennej kosti môže vyznieť dosť skresľujúco. Nemusíte sa obávať. Pri nejasnostiach je vhodné sa pýtať priamo vyšetrujúceho lekára.

  • Zhoršené prietoky

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa opýtať, čakáme jednovaječné dvojčatá mo-bi momentálne som v 28 týždni tehotenstva, konkrétne 27+6. V pondelok 18.05. mi na kontrole namerali prietoky plodu A: RIAU 0,79 / MCA 0,68 /EFW 1360g/HC 276/ AC 251/ FL 54 /BPD 77 a plodu B: RIAU 0,79 / MCA 0,68 / EFW 937g / HC 261 / AC 219 / FL 47 / BPD 73. Oba plody mali dostatok plodovej vody a naplnený močový mechúr. Dali mi odporúčanie na hospitalizáciu z dôvodu Twin to Twin syndrómu a nedostatočným prietokom plodu B, keďže je menší. V utorok v nemocnici 19.05. mi zasa namerali prietoky plodu A: MCA 0,81 / RIAU 0,61/ AC 245 / FL 51 / BPD 74 HC 277 / EFW 1240 a plodu B: MCA 0,73 / RIAU 0,82 / AC 221 / FL 45/ BPD 70/ HC 256 / EFW 912 opäť dostatok plodovej vody oba plody, naplnený mechúr oba a dnes 21.05. znova prietoky plodu B sú MCA 0,76 / RIAU 0,73. Lekár ktorý má dnes vyšetroval povedal, že je prietoky sú v norme a nemyslí si že by to bol Twin to Twin syndróm. Naozaj už neviem čo si mám myslieť. Raz mi hovoria tak raz tak, chcú ma nechať v nemocnici hospitalizovanú až do pôrodu. Prosím Vás, čo si o tom myslíte? Sú to naozaj tak zle prietoky aby som musela byť hospitalizovaná a nedalo sa to kontrolovať a riešiť ambulantne? Je to nebezpečné? Cítim sa naozaj veľmi dobre, pohyby oboch cítim, len neviem čo si mám už myslieť keď každý lekár povie niečo iné. Ďakujem Vám veľmi pekne za radu, už som z tejto situácie naozaj na nervy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je veľmi dôležité rozlíšiť Twin to Twin transfusion syndrome alebo iba o nesymetrický rast plodov. Ak by sa v placente našli cievne spojky, ktoré by spôsobovali chudokrvnosť a zástavu rastu u menšieho plodu a preťaženie srdca plodu u väčšieho plodu, rovnako tak by bola výrazná asymetria v množstve plodovej vody medzi menším a väčším plodom, jednalo by sa o spomínaný syndróm. Z uvedených hodnôt sa nedá jednoznačne vyjadriť. Dôležité je vylúčiť aj placentárnu nedostatočnosť. Keďže nepoznám úplne všetky informácie ani bližšie okolnosti, neviem a nemôžem sa takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Orl problém

    , Autor:

    Dobrý deň,

    Prosím Vás chcem sa opýtať som v 30 TT tehotenstva a mám práve ucho vo vnútri opuchnuté a boľavé na dotyk akoby z prievanu. Boli ma z toho celá práva polka hlavy až nad okom. Dnes som bola u orl lekára a predpísal mi antibiotické kvapky do ucha uniflox, prosím Vás môžem si ich naozaj dávať nakoľko v letáku je že len vo veľmi obmedzenom množstve? Nemôže to nejako ublížiť bábätku? Ďakujem krásne za Vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte akútny problém a otorinolaryngológ Vám spomínané kvapky predpísal, môžete ich užívať. Je to lokálne pôsobiace antibiotikum.