Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • FL

    , Autor: Martina1998

    Dobrý deň,
    som 29+1tt
    dnes mi bol robený ultrazvuk, vsetky merania boli dobre akurat mi doktorka vravela že ma malu stehennu kost 49,7 a zodpovedá 26+5tt
    chcem sa spýtať ci je to nejaký vazny problem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nie je to žiadny vážny problém. Nejedná sa o zaostávanie v raste. Nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo po potrate

    , Autor: DIDI97979797

    Dobrý deň, dňa 25.01.2024 som potratila dieťa v 20 týždni, chcela by som sa Vás opýtať kedy sa môžeme začať snažiť o ďalšie dieťa, keďže som dostala dve rozdielne odpovedene (1. po dvoch až troch cykloch, 2. po prvom menštruačnom cykle). Dôvodom potratu bola vraj neliečená e-coli baktéria, je možné, že sa to stane znova, reps. dá sa tomu v budúcnosti prredísť, aby sa nič podobné nestalo? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ja tiež vo všeobecnosti odporúčam počkať 2
    až 3 mesiace, aby sa telo dalo ako tak do poriadku, nie len fyzicky, ale aj psychicky. Pred otehotnením je vhodné realizovať si kúru vaginálnymi probiotikami na úpravu vaginálnej mikroflóry. Vhodné bude aj častejšie realizovanie kultivačných vyšetrení pošvy, aby sa predišlo nerozpoznaným vaginálnym infekciám. Kontinuálna dlhodobejšia aplikácia vaginálnych probiotík Vám tak isto neuškodí.

  • potrat

    , Autor: Tinka..

    Dobrý deň,
    začala som silnejšie krvácať a pridali sa k tomu bolesti a kŕče v podbrušku, tak som šla na pohotovosť, pán doktor povedal že ide o potrat, že najlepšie bude keď sa telo samé vyčistí, v pondelok mám ísť k obvodnej gynekologičke a že ak budem veľmi krvácať tak mám prísť naspäť na pohotovosť. Nenapadlo mi sa opýtať či môžem užiť nejaké analgetiká/nesteroidné antiflogistiká na zmiernenie bolesti. Prosím Vás je to povolené?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa už nejedná o intaktné tehotenstvo, ale bol Vám diagnostikovaný potrat, môžete užiť akékoľvek analgetikum. Ak by pretrvávalo krvácanie silnej intenzity, prípadne by sa pridružili aj silné bolesti, bude vhodné obsah maternice poodsávať a vyčistiť vo forme krátkeho zákroku. Odsledujte si to.

  • Rastová reštrikcia

    , Autor: Valery33456

    Dobry den, prosim ide o rastovu restrikciu plodu ak su tieto hodnoty a som v 32 tyzdni tehotenstva?
    EFW 1559g
    BPD 74,71
    OFD (HC) 95,05
    HC 274,66
    HC* 267,70
    AC 256,15
    FL 60,50
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď v opisovaných výsledkoch nie sú všetky potrebné údaje a informácie, nemyslím si, že sa jedná o IUGR. Norma je cca 1500 - 1900g. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie sa pýtať vyšetrujúcich lekárovi ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Vaginalne probiotika v tehotenstve

    , Autor: zuZka_Bl

    Dobry den,pred pol rokom som trpela opakovanym zapalom mocoveho mechura a aj vaginalny zapalom ktory bol prelieceny ,ale aj tak mavam stale pocit nekomfortu najcastejsie po pohlavnom styku .Zvyknem si davat vitagyn c alebo probiotika a vtedy sa to ukludni.
    Pred par dnami som zistila ze som tehotna , moj gynekolog mi povedal ze nemam pouzivat vaginalne probiotika.
    Chcela som sa opytat ci to moze dako ohrozit plod lebo mne ten vitagyn c alebo probiotika pomahaju ale moj doktor to dako nechcel pochopit a zamietol to jednoznacne
    Chcela by som teda pocut aj iny nazor, ci to vkladanie vaginalnych probiotik alebo uzivanie vitagynu c moze ublizit plodu alebo je ich aplikacia bezpecna
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám dôvod, pre ktorý by sa vaginálne probiotiká nemohli počas tehotenstva používať. Obsahujú iba prospešné laktobacily, ktoré upravia pošvovú mikroflóru. Na tehotenstvo nemajú vplyv. Samozrejem, sú aj preparáty na predpis, ktoré obsahujú spolu s laktobacilmi aj estrogény. Tieto preparáty sa nemajú používať počas tehotenstva. Avšak voľnopredajné preparáty obsahujúce čisto laktobacily, bez pridania hormónov sa v tehotenstve používať môžu.

  • Nasal inhaler

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor. Ešte mám nadväzujúcu otázku na ten olynth HA. Včera som vám písala že užívam dlhodobo kvapky do nosa v lekárni mi odporučili afrin keďže som závislá a bez kvapiek sa dusím cez deň sa to ešte dá ale v noci neviem spať doslova lapam po dychu včera sa mi afrin minul tak som miesto toho použila olynth HA strekla som ho za deň tri krát v noci som spala ale zobudila som sa na to že sa dusim s tým že som si povedala že skúsim dať šancu ešte morskej soli quixxx a inhalatoru z Thajska s pepermintom. Samozrejme som striekala hodinu a skúšala vdychovať čo najlepšie hodinu som sa trápila až som skoro odpadla že neviem dýchať potom som si prečítala že tento inhalator obsahuje levanduľu kampor eukalyptus mentol methyl a podobne s tým že som sa dočítala že niektoré tieto oleje sa v tehotenstve neodporúčajú vôbec v prvom trimestri som 7+3 samozrejme už si to dávať nebudem toto bolo prvý krát chcela som vyskúšať len morskú sol a nejakú inú alternatívu ako kvapky a aj tak mi to nepomohlo lebo som sa doslova trápila dusením čo som len vstrekovala slanú vodu každú chvíľu a inhalovala som vyčerpaná kompletne tak som si dala olynth HA s kyselinou hyalurónovou hneď sa mi uľavilo samozrejme som musela streknut tri krát lebo tak som mala opuchnutý nos že prvý ani druhý vstrek neprešiel cez dutiny konečne dokážem dýchať od polnoci no mám strach či som nemohla ublížiť bábätku zajtra si zadovážim ten afrin a pozhováram sa so svojím gynekológom že takýto problém so závislosťou na kvapkách je keďže v piatok ma preberá od centra on no chcela som sa u vás upokojit či som mohla vyvolať missed abort alebo potrat tým že som inhalovala tú tyčinku prípadne že som si dala olynth? Veľmi sa bojím....a teraz neviem zaspať z toho že som ublížila bábätku. No chcela som vyskúšať tu soľ ešte a s tým inhalatorom vôbec mi nedošlo že to môže obsahovať oleje ktoré škodia. Samozrejme bolo to jednorázovo len tú hodinu čo som skúšala stále soľ na striedačku s inhalatorom stipalo to veľmi v nose no efekt to žiadny nemalo. Olynth pomohol ako vravím užívam afrin dlhodobo fľaštička mi vydržala dva mesiace čo som tehotná lebo sa snažím nepreháňať no včera a dnes bola záchraná olynnth ha s kyselinou hyalurónovou. Prosím mohla som spôsobiť potrat alebo missed abort alebo ublížiť bábätku? ???? Strašne sa bojím

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, jednorázová aplikácia, či už Olynthu alebo aj spomínaného inhalátora Vám potrat nespôsobí. Vplyv môže mať dlhodobé a nadmerné užívanie. Vhodné bude podľa môjho názoru navštíviť ORL, ako aj alergológa.