Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Menstruacia

    , Autor: matka95

    Dobrý den, mam problem s mentruaciou a chcem sa opytat na vas nazor, kym pojdem ku svojmu doktorovi, rodila som 22.10.2019 a menstruaciu po porode som mala po 2 mesiacoch, teda od decembra. V decembri a v januari bola menstruacia ako aj pred tehotenstvom, dlzka asi 4 dni, ale vo februari uz menstriacia nebola, teda bolo take slabe krvacanie a ani nie 2 dni, takze neviem, ci to mam povazovat za menstruaciu. A teraz v marci nebola. Tehotensky test som si robila 2x a bol negativny, maleho stale kojim, tak sa chcem opytat, ci mi neviete poradit. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas kojenia sa môže menštruačný cyklus správať rôzne, jeden dva mesiace môže byt pomerne pravidelný a následne môže aj vynechať alebo byť vo forme špinenia. Odsledujte si to. Ak je možné aj tehotenstvo, pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Môžem byt tehotná?

    , Autor: Používateľ

    Minuly týžden 10.2. Som mala pohlavny styk s priatelom. Použili sme pharmatex aj kondóm. Prvý krat ho vytiahol a ejakuloval do kondomu. Išiel sa vymočiť, utreli sme si ruky, o cca 15 minut sme natiahli ďalsi kondom. Znova neejakuloval do mňa ale na brucho. Môžem byť tehotná? Mešká mi menštruácia ( mám nepravidelmy cyklus) a aktuálne mám špinenie 2hý deň ( včera ma prstoval silnejšie priateľ) mám sa obávať tehotenstva ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností a teda predpokladu chráneného pohlavného styku tehotná nebudete. Počínajúce špinenie môže byť aj začiatok menštruácie. Príčin však môže byť viacero. Odsledujte si to.

  • Je to v poriadku?

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den, poslednu menstruaciu som mala 4.1.2024, a v januari som bola iba 1x s manzelom, a to 19.1. Otehotnela som. Na krvi som bola, ked mi menstruacia meskala 5 dni, vyslo 3000HCG.
    Teraz V pondelok 5+3tt som som bola na pohotovosti, pretoze som spinila, a povedali, ze nevidia nic, iba prazdny vak. Spinenie pokracovalo do stvrtka, progesteron som nedostala. Dnes v piatok som 6+0tt, bola som opat na usg, a uz bolo vidno embryjko, ale malo iba 2mm a zatial bez akcie srdca. To spinenie odla mna bolo prave to implementacne, ako rastlo, tak som spinila.

    Ako je mozne, ze pri takom vysokom hcg este nebolo embryjko?

    Podla aplikacie som mala ovulaciu 18.1., co podla mna nie je pravda, ale s manzelom som bola iba 19.1.

    Podla vas sa mohlo vsetko posunut?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, embryo tam bolo za týchto okolností od začiatku. Na to, aby ho však bolo vidieť na USG ľudským okom, aj pri maximálnom zväčšení, musí nárast na dĺžku aspoň pár milimetrov. Hodnota betaHCG 3000 IU/l je na 6 týždeň primeraná. Na to, aby sa dalo embryo dobre odmerať, musí nárasť na dĺžku aspoň niekoľko milimetrov. Samozrejme, presnosť vyšetrenia záleží aj od kvality USG prístroja, ako aj ďalších okolností. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Cvičenie pri snahe o bábätko

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň,

    začali sme sa snažiť o bábätko, minulý rok som prekonala 2x potrat - 1x prestalo biť srdiečko v 9tt, 1x anembryomola. Mame absolvované vyšetrenia aj problém bol zrejme nájdený. Chcem sa spýtať, cvicim uz asi 4 mesiace doma s malou zaťažou. Môžem v cvičení bežne pokračovať alebo je v čase po ovulácii potrebne byť opatrnejšia, pripadne robiť si test nejak skôr? Alebo môžem bežne cvičiť, teda aj na brucho, kým nebude menštruácia meškať?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, “bežné” cvičenie nemá vplyv na otehotnenie, ani na samotné tehotenstvo, takže môžete cvičiť aj naďalej. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr to naozaj zmysel nemá. Odsledujte si to.

  • Vytok

    , Autor: Nana2728

    Dobrý deň, som v 6. Týždni, včera som si nasla na intímke asi o veľkosti eurovky spinenie – hlienovite skôr hmavohnede, bez zápachu nič má neboli. Keď som na toalete tiež si vsimnem akoby som splnila, nie veľa, skôr ako keď mi končila menstruacia a žena už len špiní. Je to normálne alebo mám pre istotu navštíviť gynekologickú? Picham si injekcie na riedenie krvi, pretože som mala trombozu pred 7 rokmi, môže to s tým súvisieť? Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie hnedou krvou, je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Samozrejme, aplikácia nízkomolekulárneho heparínu, či celkovo užívanie liekov na riedenie krvi môže zvýšiť riziko špinenia, hlavne pri zvýšenej praskavosti kapilár, či celkovo ciev. Odsledujte si to. Skúsiť môžete užívať Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí , ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pomaly rastie HCG, špinenie, krv

    , Autor: Lussya

    Dobrý deň pán doktor, prosím Vás o radu, vraj mi pomaly stúpa HCG, v nedeľu 3.12.2023 som mala hodnotu 239 (môj 38 deň cyklu) mávam 28 dňové cykly (vraj môžem byť tak na začiatku 5tt), bola som na pohotovosti, nakoľko sa objavilo krvácanie na toaletnom papieri vždy po utretí, lekár sa vyjadril, že sliznica je vysoko, ale nevidí tam nič (len sivú “výplň maternice” na sone?) vraj možno sa už embrio vyplavilo - možno išlo o biochemické tehotenstvo alebo abort, nakoľko takého hodnoty mávajú ženy už po kyretáži a už by hcg malo len klesať a dostaviť sa menštruácia. V pondelok som ísľa podľa pokynu lekára z pohotovosti do repro centra kam chodím, keďže som po PPS, čiže dňa 4.12.2023 (39 deň cyklu) mi zmerali HCG hodnota 337, urobili mi sono so záverom, že sliznica je vysoko a nevidieť zatiaľ nič, mám prísť na hcg zajtra 8.12.2023, ale včera večer som si utrela krv a dnes ráno som mala krvavú vložku 3/4, aj dnes ešte utieram hnedočervenú-ružovú? (akoby starú?) krv, ale už slabo, na vložke len kúsok otlačené. Telefonivala som do centra nakoľko užívam len progestanelle každý večer a nepredpísali mi ani duphastan ani ascorutin, lebo vraj nemáme ešte 100% potvrdené tehotenstvo, musíme čakať a sledovať hcg, je to podľa Vás správne? Aj to krvácanie? Ešte môžem dúfať v tehotenstvo? Som už po jednom MA (február 2023). Dnes som mala bazálnu teplotu 37 (stále sa drží hore 36,87, 36,93 a pod), mám silné tehotenské testy. Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu ste tehotná, ale zatiaľ nie je na USG tehotenstvo vidieť. Zárodok musí vyrásť, aby ho bolo vidieť. Čo sa týka hnedého alebo ružového špinenia, to je do 16. týždňa tehotenstva veľmi časté. Jedná sa pravdepodobne o tzv. implantačné špinenie, ktoré je spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.