Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 6 tt

    , Autor: Evkabielka

    Dobrý deň. Poslednú menštruáciu som mala 11.2.teda mala by som byť v 6tt. Vyšiel mi 4x pozitívny test so slabou druhou čiarkou. Podľa výsledkov krvi som tehotná no neviem presne hodnoty. Lekárka však na ultrazvuku absolútne nič nevidela, len zvýšenú sliznicu, ktorá tam bola aj pred týždňom. Je možné že by šlo o mimomaternicove tehotenstvo pripadne ze sa plod nevyvija? Na najbližšiu kontrolu mam ísť 25.3. teda v 7tt. Mam bolesti prsníkov a sem tam podbruška podobne ako pred menštruáciou. Dieťa sme neplánovali a preto sa nám nechce veriť že by tam ozaj bolo. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podstatná je dynamika beta-HCG, ako aj USG kontrola. V prvých týždňoch nemusí byť jednoznačne viditeľné tehotenstvo. Podstatný je deň oplodnenia, ktorý môže byť od poslednej menštruácie vzdialený, môžte teda teoreticky byť aj v 4 - 5 tt. Samozrejme treba myslieť aj na patologické tehotenstvo, ako aj mimomaternicové tehotenstvo. Odsledujte si stav. Pri akýchkoľvek ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Tupá bolesť v pošve

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor som 12+6 tt a trápi ma bolesť v pošve dnes mám takú tupu nepríjemnú bolesť. Včera som bola na sone vaginalnom ale všetko bolo ok. No chcem sa spýtať či je dôvod na obavy alebo takáto bolesť je normálna ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu si myslím, že sa jedná o bolesti spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Je to pomerne časté. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • chýbajúce železo

    , Autor: Sisaaa

    Dobrý deň pán doktor. Bola som na odberoch a zistili mi nízky obsah železa, užívam Femibion 2, obsahuje 14 mg železa, môj gynekológ mi predpísal Sorbifer Durules. Som v 26 tt, môžem tento liek užívať? Nebudem prímať až moc železa?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ani Sorbifer Durules neobsahuje až také množstvo železa. My väčšinou pacientkám predpisujeme preparáty s vyšším obsahom železa (až 250mg v tabletke). Samozrejme, v tehotenstve môžete užívať všetky štandardne dostupné železopreparáty. Ešte v 34. týždni budete mať kontrolné odbery, kde sa zhodnotí efektívnosť liečby, prípadne upraví dávkovanie. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Prudký pohyb

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať som 6 tt+6 dnes som ráno v posteli sa v polospanku vystierala a spravila som veľmi zlý pohyb veľmi ma zapichalo a zabolelo na ľavej strane podbruška tak veľmi to zabolelo že som sa vrátila do pôvodnej polohy dala som si magnezium a všetko vyzerá ok. Nič nebolí len som sa chcela opýtať či sa tým zlým pohybom mohlo niečo pokaziť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto týždni tehotenstva je ešte materncia v malej panve a je minimálne zväčšená. Spomínaným pohybom ste si neublížili, skôr ste si podľa mňa natiahli svaly. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to.

  • Pichanie a bolest

    , Autor: Florencia 5

    No pán doktor tak dala som si magnezium a bolesti aj pichanie ustalo. Ale aj myslím že príčina bola že som prechladla boli sme na terase a sedeli sme vonku nie dlho a aj keď bola kozusina na sedadlách a mala som dlhšiu bundu tak mohla som prechladnúť okrem toho som mala keď som prišla domov permanentne studené nohy a uvažujem že vlastne keď som sa zahriala nohy až tak tie silné bodave a pichave bolesti ustúpili no kríže boleli nesmierne dnes pichanie bolo miernejšie. Ale bolesti ako pri menzese a v krížoch ani nehovorím aj včera neskutočne silné bolesti. No ale chcela som sa spýtať či sa mám pri takomto prechladnutí obávať potratu? Samozrejme že si už budem dávať väčší pozor ale len pre istotu sa opýtam či môžem byť v klude. A moc ďakujem že ste taký ochotný a skvelý doktor ďakujem som 6 tt dnes ráno som bola na kontrolnom hcg a bolo 9842.91 veľmi vám ďakujem za odpoveď za všetko

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, nemusí dôjsť vôbec k potratu. Na prechladnutie je však potrebné dávať si pozor. Pri častom a neliečenom prechladnutí logicky pozitívny efekt na tehotenstvo neočakávajte. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Pichanie

    , Autor: Florencia 5

    Prepáčte pán doktor ja sa ale radšej opýtam ešte raz mňa to pichalo na ľavej strane dole tam kde je vajecnik a cítila som tú bodavu intenzívnu bolesť na ľavom vajecniku. Mala som aj studené nohy a keď som sa zohriala bodavá bolesť postupne ustúpila trvalo to hodinu a pol až dve a potom to odznelo kríže ma boleli tiež ale potom keď už som sa zohriala tiež aj to ustúpilo. Chcela som len vediet či pichanie teda bodavá bolesť v pravidelných intervaloch Niekoľkých sekúnd akoby v ľavom vajecniku je normálna alebo to môže znamenať komplikácie. Ďakujem som 6 tt

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa to neznamená žiadne komplikácie. Ako som Vám už aj napísal možné príčiny, podľa mňa to súvisí s normálnymi tehotenskými zmenami v počiatočných týždňoch tehotenstva. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. V prípade pretrvávania, či zhoršenia ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.