Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,031 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • 6 tt

    , Autor:

    Dobrý deň. Poslednú menštruáciu som mala 11.2.teda mala by som byť v 6tt. Vyšiel mi 4x pozitívny test so slabou druhou čiarkou. Podľa výsledkov krvi som tehotná no neviem presne hodnoty. Lekárka však na ultrazvuku absolútne nič nevidela, len zvýšenú sliznicu, ktorá tam bola aj pred týždňom. Je možné že by šlo o mimomaternicove tehotenstvo pripadne ze sa plod nevyvija? Na najbližšiu kontrolu mam ísť 25.3. teda v 7tt. Mam bolesti prsníkov a sem tam podbruška podobne ako pred menštruáciou. Dieťa sme neplánovali a preto sa nám nechce veriť že by tam ozaj bolo. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podstatná je dynamika beta-HCG, ako aj USG kontrola. V prvých týždňoch nemusí byť jednoznačne viditeľné tehotenstvo. Podstatný je deň oplodnenia, ktorý môže byť od poslednej menštruácie vzdialený, môžte teda teoreticky byť aj v 4 - 5 tt. Samozrejme treba myslieť aj na patologické tehotenstvo, ako aj mimomaternicové tehotenstvo. Odsledujte si stav. Pri akýchkoľvek ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Test na cukor v tehotenstve

    , Autor:

    Dobry večer...Prosim vas chcela by som sa opytat?Minuly tyzden som bola na zatazovom teste na cukor v tehotenstve som 26 tt..Pani doktorka mi povedala ze si mam kupit 50 g glukozu naco som ja ale akosi zabudla a muz mi v lekarni kupil 75 g a tu som vlastne vypila

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za normálnych okolností by aj takéto množstvo glukózy nemalo skresliť výsledok oGTT, bolo však potrebné o tom informovať lekára. Keďže nepoznám výsledok vyšetrenia ani ostatné okolnosti, neviem sa Vám k tomu bližšie vyjadriť.

  • Problémy v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň.. momentálne som v 16 tt a doktorke sa na sone nezdalo niečo s hlavičkou akoby sa schovavala az pri lonovej kosti taka zvlastna bola ..poslala ma na morfologicke vyšetrenie buduci tyzden idem raz som už potratila (acranius) myslite ze by sa to mohlo zopakovat ? Podobny problem ? Na genetickom vysetreni sme mali vsetko v poriadku , len teraz zase ten strach..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vylúčiť ani potvrdiť sa to nedá. Je veľmi malá pravdepodobnosť, že by sa zopakoval rovnaký problém. Ide o vývojovú chybu, ktorá nebýva dedičná a ktorá často vzniká na základe nepriaznivého vonkajšieho zásahu. Krvné testy (kombinovaný skríning v 1. trimestri) môžu byť úplne v poriadku a patológiu tohto druhu nezachytia. Ak ste však absolvovali genetické vyšetrenia u genetika a všetky výsledky boli v poriadku, malo by to byť v poriadku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je potrebné, ako Vám bolo aj odporúčané, realizovať morfologické USG vyšetrenie. Postupujte podľa odporúčaní.

  • Infekcia

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa Vás opýtať, som na začiatku 36 tt a v podstate od začiatku tehotenstva mám streptokoka, v 1. Trimestri som sa liečila len probiotikami, v 2. Trimestri mi lekárka predpísala Fluomizin a probiotiká, na kontrole mi zistila k streptokovi aj kvasinky (v pribalovom letáku to bolo uvedené ako častý vedľajší účinok), následne na to mi dala na preliečenie Macmiror, v 34 tt z vyteru už len streptokok, no zas mi predpísala Fluomizin, k streptokovi sa vyjadrila, že je to moja bežná mikroflóra, keďže ho mám celé tehotenstvo, chcem sa opýtať má v tomto prípade význam užívať ďalšie ATB takto pred porodom, keď mi ešte môžu spôsobiť aj ďalšiu infekciu? Ďalšia moja otázka je či môžem s touto infekciou cvičiť s Aniball, lekárka povedala že teraz ešte nemám ale že o týždeň keď urobí ďalší ster a preliecime to si myslí že budem môcť..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Streptococcus agalactiae nemá zmysel v tejto dobe preliečovať. Pri príjme na pôrodnú sálu sa podávajú až do pôrodu antibiotiká, po šestonedelí sa skontroluje výter z pošvy a pri pretrvávajúcom náleze Streptokoka sa nasadí potrebná liečba. S Aniballom cvičiť môžete.

  • Bolesť zubov

    , Autor:

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať som v 36 tt a mám silné bolestí zuba a ďasná u lekára som.objednana až v pondelok môžem užívať Paralen koľko krát denne ? Plus mi v lekárni dali mundisal gel no nejako nepomáha tak viplachujem repikom to asi môžem nie ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môžete užívať Paralen 1 - 2 tabletky každých 4 - 6 hodín. Repíkový čaj môžete aplikovať tiež.

  • Hnedé spinenie po KET 6tt

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor.
    Som 6 tt po KET. Beriem progestenall čipky vaginálne, picham si prolutex rano a clexan vecer. 3 krát denne Estrofem 2x1 mg
    Včera som sa fyzicky trocha namáhala a vecer som si nasla hnedý výtok. K tomu trocha pocity v bruchu ako pred menštruáciou a bolesti v krížoch, občas pichnutie v podbrušku. Dnes rano slabší hnedý výtok ale opäť pocity v brušku ako pred menštruáciou, trocha tlak v krížoch. Myslite že to môžu byt príznaky potratu ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, určite odporúčam nepanikáriť. Do 16. týždňa tehotenstva môže špinenie súvisieť s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom (budúcou placentou). Podľa opisu užívate množstvo preparátov, ktorých časť spôsobuje riedienie krvi s následným možným zašpinením. Odsledujte si to, pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.