Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
14,838 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Problem

    , Autor: Matadodok

    Dobry den koncim 34 tt a mam zvysenu hodnotu crp ...s tym ze pomenej citim pohyby babetka a posledne dni mam svrbenie z vonkajsej strany posvy a mam tam take biele supinky a exem na ruke ci to moze mat s tym suvis dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ťažko sa mi je takto objektívne vyjadriť bez poznania bližších informácií, okolností, ako aj videnia nálezu. Exém na ruke s CRP nesúvisí. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade akýchkoľvek nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Bolesť v ľavej strane

    , Autor: Linduska22222

    Dobrý deň pán doktor som v 23 tt a posledný týždeň mávam bolesti v pravej strane brucha ako keby vaječník alebo slabina.
    Vyšetrenia všetko v poriadku, nemám žiadne problémy bezproblémové tehotenstvo .
    Len posledný týždeň pociťujem ale keď som v klude tak ma to neboli
    Je to taká bolesť pri chôdzi a vstavani.
    Neberiem žiadne lieky
    Čo by som si mohla dať ? Magnezium ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, maternica sa počas tehotenstva každým dňom zväčšuje, takže dochádza k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo môžete pociťovať ako pobolievanie v podbrušku, či pichanie v pošve alebo v slabinách. Niekedy viac bolí jedna strana, najmä ak ste mali v minulosti častejšie zápaly, či potvrdenú endometriózu. Vyskúšať môžete Magnézium, ako aj Paralen. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Morfologický ultrazvuk

    , Autor: Luciluc

    Dobrý deň, min.týžden (21tt) som absolvovala morfologický ultrazvuk v HC. Pán doktor bol príjemný, niektoré veci pozrel a skontroloval viackrát. Mám však obavy, či bolo všetko skontrolované v dostatočnej miere. Aj pri prvom tehotenstve som bola na morfologickom ultrazvuku, a vtedy iný pán doktor napr. detailne skontroloval srdiečko, čo mi tam teraz chýbalo. Okrem iného vtedy počítal aj pršteky, čomu sa teraz tiež nevenovala pozornosť (aspoň nič nespomenul). Prvý syn má skrytý rázštep chrbtice, na čo som na začiatku upozornila. Prekvapilo ma, keď pán doktor na základe pozorovania hlavičky/mozgu usúdil že rázštep tam nie je. Chýbalo mi napr. detailné skontrolovanie chrbtice či úst. Viackrát sa vrátil k hlave, ukázal na mozog a nejaký priestor vedľa, ktorý by tam v prípade nejaké problému nebol, tak zhodnotil, že je to v poriadku. Nedostala som ani priamu odpoveď na otázku, či je možné vidieť aj skrytý rázštep, kvôli čomu mám ešte väčšie pochybnosti. Pri prvom tehotenstve pán doktor kontroloval chrbticu, viackrát tváričku a nič podobné ako tento pán doktor nespomínal. Mám termín aj u toho istého lekára (Mudr.Slezák z BA )ako pri prvom tehotenstve, ale vychádza to až na 23tt, keďže sa mi podrilo vybaviť skorší termín v HC, išla som tam a tento termín som chcela zrušiť, ale som na vážkach či by som ho predsa len nemala absolvovať ešte aj uňho, hoci neviem, či by to v tak krátkom čase po sebe neuškodilo bábätku. Prosím o Váš názor na vykonaný ultrazvuk. Bola som tam v piatok a odvtedy mi to stále vŕta v hlave a mám stále pochybnosti. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak bol špecializovaný morfologický (genetický) ultrazvuk realizovaný lekárom so špecializáciou maternofetálnej medicíny, nemal by som obavy. K realizovanému vyšetreniu sa Vám takto neviem vyjadriť, ani mi neprináleží ho hodnotiť. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie sa pýtať vyšetrujúcich lekárov.

  • Utrogestan a probiotika

    , Autor: Še

    Dobry den. Som v druhom trimestri, uzivam utrogestan 0-0-2. Mozem kombinovat utrogestan s vaginalnymi probiotikami? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Utrogestan nie je antibiotikum, ale obsahuje hormón progesterón, takže ak nemáte mykózu, ani iný vaginálny dyskomfort, pre ktorý by bola nutná zmena aplikácie utrogestanu na perorálnu, nie je potrebné užívať vaginálne probiotiká. Nie je však problém, ani to nebude mať vplyv na účinok utrogestanu, ak si ráno budete vkladať vaginálne probiotikum a večer utrogestan, zvýši sa Vám však vaginálny výtok.

  • Bakterie

    , Autor: Soni123

    Dobry den,

    Pred otehotnenim som si dala spravit preventivne vysetrenie v reprodukcnej klinike (nemali sme problem len sme si chceli byt isti). Zistili mi tam pritomnost Streptococcus viridans a Staphylococcus epiderminis. Momentalne som tehotna v 12 tyzdni. Chcela by som spytat ci tieto bakterie vedia ohrozit plod? Vysetrenie som si dala robit asi mesiac pred otehotnenim.

    S pozdravom,
    Sona

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínané baktérie sa bežne vyskytujú na koži, slizniciach, v ústach, tráviacom trakte a aj v pošve. Sú súčasťou normálnej fluóry. Nie je potrebné ich liečiť. Nemusíte sa obávať.

  • tehotenstvo

    , Autor: Wirushka

    Dobrý deň p.doktor.
    V januári tohto roka som v 21 týždni tehotenstva prišla o dieťa.Po pôrode sme čakali čo zistia nakoľko tehotenstvo bolo bezproblémové.
    Po rozbore plodu bolo zístené zúženie pupočníka .Chcem sa spýtať či do budúcna to viem nejak ovplyvniť aby sa to znova nestalo a vôbec či bude alebo nebude problém mať zdravé dieťa,
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, stenóza pupočníka je vrodená vývojová vada, ktorú veľmi neviete ovplyvniť. Pri plánovaní tehotenstva odporúčam užívať kyselinu listovú aspoň 2 mesiace pred plánovaným otehotnením, ako aj prvé 3 mesiace tehotenstva.