Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotensky test

    , Autor: Bella1303

    Dobry den pan Doktor, chcem sa spytat v pondelok 24.2 mi vkladali 5 dnovu blastocystu. Je mozne ze dnes je uz test slabo pozitivny? Od HCG injekcie to neni lebo to bolo uz v stresu negativne. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky to možné je. Je však ešte veľmi skoro na realizovanie si tehotenských testov. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Ide o tehotenské priznaky?

    , Autor: 6602ZUZI

    Dobry den.

    Mam 42 rokov, jedno dieta a s manzelom sa pokúšame o bábätko. Menstruaciu mam pravidelnú. Tento mesiac sme sa snazili pred aj pocas plodnych dni. Menstruacia ma prist o 2 dni. Uz 2-3 dni mam bolesti v podbrušku. Viac na pravej strane. Nie je to bolest ako pri menstruacii ale taka bodava ktora trva cca 5min, prejde a zas sa vrati o par min. Alebo zacne necakane pichnutim v podbrusku. Zacali mi aj vyrazne vypadavat vlasy za poslednych 10dni. Tehotenske testy mi vysli este so slabou druhou čiarkou. V mojom veku sa snazim byt od zaciatku opatrna ak by malo ist o tehotenstvo. Aky je vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tyzden tehotenstva ako zistit

    , Autor: Dhs

    Dobry den,
    chcela by som sa informovat ako sa vlastne pocita tyzden tehotenstva v ktorom som, na internete som nasla informacie ze sa to pocita od prveho dna posledneho menstruacneho cyklu, ale ked som si povodne robila tehotensky test “Clearblue” tak mi tam vysiel vysledok 2-3 tyzdne, test som robila 28.aprila takze priblizne od 8.aprila som tehotna (alebo som vtedy pocala), ale prvy den poslednej menstruacie bol 5.marca co je teda dost velky rozdiel. Tak by som sa chcela informovat ako to vlastne je. Ci som teda v 16. tyzdni alebo len v 12. Dakujem za informacie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neorientujte sa veľmi podľa toho, čo Vám ukazuje tehotenský test. Termín pôrodu, ako aj teda datácia tehotenstva sa ráta podľa dvoch parametrov. Prvým je posledná menštruácia, teda prvý deň poslednej menštruácie, druhým USG vyšetrenie. Ak ste mali prvý deň poslednej menštruácie 5.3.2024, k dnešnému dňu to vychádza 16+1, teda prvý deň 17. týždňa tehotenstva. Ak bol menštruačný cyklus nepravidelný, prípadne ovulácia posunutá, je to nepresné. Každopádne je nevyhnuté navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám na základe USG vyšetrenia potvrdí tehotenstvo, ako aj stanoví datáciu tehotenstva, založí tehotenský preukaz a odporučí ďalšie vyšetrenia.

  • Pozitívny tehotenský test

    , Autor: 990123

    Dobrý deň,
    S partnerom sa pokúšame o bábätko a ja si neustále sledujem ovuláčné dni. Podľa mojich výpočtov, aj na základe ovulačných testov, som mala ovuláciu minulý týždeň vo švrtok-piatok (4-5 dní dozadu). Dnes som si bola zabehať a keďže behavám pravidelne a dnes sa mi extrémne ťažko behalo, tak som si po príchode domov spravila clearblue tehotenský test. Vyšiel pozitívne, zobrazilo sa plusko s číslami 1-2.
    Je možné, že tak skoro po ovulácii by test vyšiel pozitívne? Dlhu dobu som brala antikoncepciu, ale už 3 mesiace ju neberiem a odkedy ju neberiem tak tie 3 mesiace som mala 21 dňové cykly, takže teoreticky menštruáciu očakávam o cca 3 dni. Je možné, že by som mohla byť tehotná už tak skoro po ovulácii alebo je lepšie radšej počkať s návštevou lekára až kým neprejde doba kedy by som mala mať menštruáciu?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny počas ovulácie. Nevylučujem však, že ste tehotná. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to.

  • Leukocyty

    , Autor: Veronika2801

    Dobrý deň pred týždňom mi bol odobraný moč dnes mi prišli výsledky že mám zvýšené leukocyty v piatok som si robila tehotenský test ráno clearblue ktorý mi vyšiel +1-2 takže pozitívny dnes ráno som test zopakovala ale clearblue nie digitálny a objavila sa neskôr slabá druhá čiarka a to isté mi vyšlo aj na obyčajnom pepino papierikovom teste aj keď tiež slabšie ja sa ale chcem opýtať.... Môže zapal močových ciest skresliť výsledok tehotenského testu? Alebo sa Hcg vyplavuje len pokiaľ je žena tehotná? Mam teraz dilemu či som tehotná... Medzitým mam veľmi citlivé prsníky bolesti v podbrušku napätie v krížoch neustálu chuť do jedla a trápi ma už aj mykoza... Na ktorú si mam kúpiť preparáty v lekarni.. Ak sa to nezlepsi mam prísť.. Termín na potvrdenie tehotenstva mi dali 25.7...len ma desí fakt či môže infekcia ovplyvniť ten tehotenský test.. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, bakteriálny zápal močových ciest môže spôsobiť aj falošne pozitívny tehotenský test. Nemusíte byť tehotná. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva sa realizuje odber krvi na beta HCG.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Vg1234

    Dobry den chcem sa tu po informovať otom ze mi meškala menstruacia tak som si spravila test (clear blue digitálny ) bol pozitívny mala som tam 1-2 to znamená 3-4 týždne tehotenstva prvý test som si robila 31.5 volala som gynekologické a ona ma obiednala hneď o dva dni išla som a spravila mi vnútorný ultrazvuk nevidela tam nic okrem slznici vraj je väčšia ako bola minule. Tak mi spravila HCG krvné testy nie boly na 10 ze vraj negatívne.. tak som si spravila zase tehotenský test obicajni a mala som jednu silnú a jednu slabšiu… dnes som si zase spravila tehotenský test (clear blue digitálny ) zase pozitívny (1-2) neviem mozno chibny test… je možnosť ze to tehotenstvo tam je ? Bojím sa ze to dopadne zle

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr to naozaj nemá zmysel. Iba sa zneistíte a znepokojíte. Na USG nebude aj tak nič vidieť, aj keď si test urobíte skôr. BetaHCG 10 je pozitívna hodnota. Môže sa však jednať aj o mikropotrat. Možností je viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite je potrebné odsledovať dynamiku betaHCG, ako aj USG nález. Ak nemáte žiadne ťažkosti, najmä bolesti, či silné krvácanie, odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.