Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor som v 16 tt a mam takyto problem uz som vam aj pisala v pond. Mi dr nasadil clotrimazol kvoli vytokom (riedky biely sem tam slabo zlty) svrbenie minimalne celkovo som vybrala 2 tablety pond a vcera, dnes rano som mala slabo krvavy vytok dr ma vysetril ze vsetko je ok ze vytok je uz lepsi, a zevplacenta je este nizko, mohli mi tie krvave vytoky sposobit vaginalne lieky? Este mi predpisal dalej uzivat progesteron 1-0-2(uzivam ich od zac tehoten. Mala som hematom a krvacanie zo zaciatku) teraz mam opat slabo krvavy vytok som si ista ze je to po clotrimazole lebo uz som dlho nekrvacala az ked som si vlozila tie tabl. Mozem neaky kanavit par dni? Dr vravel ze aj 2 tabl clotrimazolu pomozu na mykozu je to mozne ze aj 2 pomozu? Prosim vas o vasu radu a vas nazor na moj problem dakujem vam velmi pekne zavodpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry deň, Clotrimazol sa má v tehotenstve aplikovať bez aplikátora práve kvôli možnému poraneniu sliznice pošvy a zašpineniu. Áno, pri nie silnej infekcii aj krátkodobá liečba môže byť účinná. Kanavit užiť môžete, efekt v tom ale veľmi nevidim. Môžete si skúsiť aplikovať aj vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, ako aj užívať vaginálne probiotiká.

Podobné otázky

  • Krvácanie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som v 16 tt a dnes som začala krvácať (tmavá krv, cca na jednu úplne celú vložku, len zrazu tiekla, nešlo o nejaké slabé špinenie,bez zrazenin), šla som na urgent, všetko je vraj v poriadku, dr mi povedal, že ako sa vydvihuje placenta, tak zrejme praskla nejaká cievka, vraj šlo o starú krv, ktorá bola niekde nahromadená a že mohlo kopnúť aj malé ako sa hýbe a skrátka praskla cievka. Na urgente som už postupne prestávala krvácať, dali mi injekciu dicynone a aj mi pán doktor predpísal Dicynone 500, 2x1 tbl ráno večer vraj pár dní nech ho aspoň beriem (ďalšiu poradňu u svojho gyn. mám vo štvrtok). Mám tento dicynone brať minimálne do štvrtku alebo koľko dní? Ak sa viac krvácanie neobjaví, tak ho môžem len tak vysadiť? Vo štvrtok mám zároveň aj odber na tripple testy, nemôže užívanie Dicynone nejako ovplyvniť výsledky? Je užívanie lieku bezpečné? A ešte otázka, na čo presne tento Dicynone je? Prepáčte za tak veľa otázok... Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, do 16. týždňa tehotenstva je špinenie, či krvácanie, najčastejšie tmavou starou krvou časté. Súvisí to s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Dicynone užívajte až do najbližšej plánovanej poradne u Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe nálezu zhodnotí, či je ešte potrebné Dicynone ďalej užívať alebo nie. Nemusíte sa obávať, Dicynone neovplyvní výsledok Tripple testu, ani neovplyvňuje zrážacie faktory krvi. Účinnou látkou Dicynone je Etamsylát, čo je syntetická látka, ktorá chráni a podporuje pevnosť ciev a zlepšením priľnavosti krvných doštičiek a obnovením odporu stien kapilár je schopný znížiť čas krvácania a krvné straty.

  • Otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Grav.intruaterina ,1 živý plot
    As+,FHR:140/min
    PP+
    CRL:72MM 14+0
    NT 1,2 MM
    NB+
    BRÁNICA +,MM+,CNS bpn. Placenta zadná stena,poloha plodu labilná.
    Chrbtica bpn
    HK 2X+
    DK2X+
    DV BPN
    ODSTUP PUPOCNIKA SPRÁVNY
    ZAVER : GRAV. HEBD, XIV

    Môžete mi to prosím Vás preložiť? ..či je v poriadku
    A veľkosť bábätká ci je tiež v poriadku? :)
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, USG nález máte v poriadku, plod je dlhý 72 mm, pozorované orgány prítomné, v poriadku, placenta je na zadnej stene, chrbtica v poriadku, prítomné dve ruky a dve nohy, odstup veľkých ciev zo srdca v poriadku, odstup pupočníka v poriadku. Záver: 14. týždeň.

  • Cesta v aute

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň,
    Je potrebné navštíviť tehotenskú pohotovosť, ak cestou autom sme museli prudko zabrzdiť, dvakrát chvíľku po sebe , asistent brzdenia to asi vyhodnotil za hrozbu tak prudko zabrzdil. Je takéto zabrzdenie ten tlak, že najprv Vás hodi dopredu a naspäť dozadu nebezpečne pre bábätko v brusku a placentu? (Mám vpredu placentu) a som v 8mesiaci.
    Nič som si nebuchla nemám bolesti Pohyby cítim.

    Vopred dakujem za odpoved.

    A ešte otázka úplne mimo tému ohľadom maltofer a maltofer fol. Je v nich nejaký rozdiel? Prečo mi bola zmenená formulácia železa len tak alebo maltofer fol je lepšie vstrebatelny?

    Nie je nebezpečne uzivat kyselinu listovú v 8 mesiaci?

    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a nepretlačil Vás bezpečnostný pás, ani ste sa o nič nebuchla, myslím si, že to bude v poriadku, ale takto sa Vám samozrejme neviem objektívnejšie vyjadriť. Maltofer fol obsahuje navyše kyselinu listovú, preparát by mal byť ľahšie stráviteľný. Určite v tehotenstve neškodí, nemusíte sa obávať. Pokračujte v užívaní podľa odporúčaní.

  • Prudké zabrzdenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Moja otázka znie či je potrebné navštíviť tehotenskú pohotovosť, v priade ak na ceste sme museli prudko zabrzdiť. Nič som si nebuchla len dvakrát po sebe asistent brzdenia vyhodnotil situáciu za nebezpečnú a prudko zabrzdil. Či sa náhodou mohlo stať niečo bábätku v brusku v prípade toho tlaku, viete tak keď sa zabrzdí tak dopredu a dozadu so mnou pohlo. (Som v 8 mesiaci)

    Pohyby cítim, placentu mám v predu. Nemám bolesti je potrebné niečo riešiť alebo takéto zabrzdenie nepredstavuje riziko.

    Vopred dakujem za odpoved


    A ešte jedna otázočka ohľadom železa aký je rozdiel medzi maltofer a maltofer fol. Ak som mala predtým verziu maltofer a teraz maltofer fol. Je to lepšie vstrebatelne alebo je tam tá kyselina listova len naviac pridávania. Neškodí kyselina listova v 8 mesiaci.?

    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a nepretlačil Vás bezpečnostný pás, ani ste sa o nič nebuchla, myslím si, že to bude v poriadku, ale takto sa Vám samozrejme neviem objektívnejšie vyjadriť. Maltofer fol obsahuje navyše kyselinu listovú, preparát by mal byť ľahšie stráviteľný. Určite v tehotenstve neškodí, nemusíte sa obávať. Pokračujte v užívaní podľa odporúčaní.

  • 35 ukončený týžden možný pôrod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som v nemocnici od 29+6 TT týždňa pre hrozbu predčasného pôrodu kedy mi pri príjme zistili že som na špičku prsta otvorená malý je hlavičkou nízko. Dnes som 34+6 tt a pri štvrtkovej kontrole je môj nález stále nezmenený otvorená na špičku prsta, palpacne krckok 0,5 cm a je vysoko a stále drží ako pri príjme v 30 TT. Cervikometriu už nechcú robiť. Hlavicka dieťatka sa dala zmerať len ťažko keď že je nízko. Mám občasné tvrdnutie bruška hlavne v noci. Mám veľmi chudé bruško cize každý pohyb cítim veľmi intenzívne. Tak isto aj zle spim. Stále si vkladám progestenalle 200 ráno aj vecer 1 tabletu. Moja otázka znie ak by sa malý narodil v tomto termíne aká je šanca že bude v poriadku ???? Je dieťatko už zivota schopné? Ležím v nemocnici kde majú špičkové neonatologické oddelenie. Poprípade dokážem s takýmto nálezom vydržať ešte týždeň? Termín mám 15 septembra.
    Ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zajtra máte ukončený 35. týždeň tehotenstva, takže ak by aj teoreticky nastal pôrod v priebehu týždňa, čo si osobne nemyslím, dieťa by bolo síce ešte predčasne narodené, ale životaschopné. Plod má vyvinuté všetky orgány, rovnako tak už je spustená aj tvorba surfaktantu, ktorá je po 36. týždni už takmer stopercentná. Najhoršie týždne máte za sebou, takže si môžete zčasti veľmi vydýchnuť. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva, čo je vo Vašom prípade už o 8 dní sa nebude jednať ani o predčasný pôrod. Navyše, ak ste v nemocničnom zariadení s perinatologickou a neonatologickou starostlivosťou na vyššej úrovni, môžete byť ešte kľudnejšia. S takýmto nálezom dokážete ešte aj prenášať. Môže sa pokojne stať, že porodíte v termíne, ale aj po termíne pôrodu. Ako sa hovorí, po vojne je každý generál a je lepšie sa báť, ako sa zľaknúť, preto je Vám poskytovaná potrebná starostlivosť a monitoring, ale mnohokrát sa stáva, že pacientka opakovane počas tehotenstva hospitalizovaná pre riziko potratu, či predčasného pôrodu porodí v termíne. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia kde ste hospitalizovaná.