Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
14,824 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Tehotenstvo

    , Autor: Valentinka155

    Dobry deň od partnera som utiekla preč kvôli týraniu a psichoske mojej a dcerinej. Len som tehotná a rajom to ako rodičom a v práci a som v štádiu že už by som to mala preto niečo podniknúť len mám strach od bývalého že niečo zistí. Preto chcem jediné ísť na cisársky predčasne a dať dieťa na adopciu. Viem že je to moja nezodpovednost ale nemôžem si dovoliť ďalšie dieťa. Čo by ste mi odporučili. Alebo kde ísť a tajné všetko vyriešiť . Ďakujem vopred

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, bez ohľadu na rodinné ako aj sociálne zázemie, nenarodené dieťa za to nemôže. Preto ak nie je medicínsky dôvod na akútne ukončenie tehotenstva alebo predčasné vyvolávanie pôrodu, je potrebné vyčkať do termínu, aby dieťa nebolo predčasne narodené. Keďže nepoznám žiadne okolnosti, ani informácie ohľadom dĺžky tehotenstva, ani výsledky vyšetrení, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Určite však navštívte Vášho obvodného gynekológa. Možnosť utajeného pôrodu, alebo pôrod dieťaťa s následným odovzdaním na adopciu je možné. Tieto záležitosti je potrebné riešiť v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Tehotná

    , Autor: Bozena833

    Dobrý deň môžem sa spýtať 17.4 som spontánne potratila hcg test mi robili 20 mala som už negatívni. Menštruáciu som ešte nemala tak som si robila test a vyšiel mi pozitívny je možné že som tak skoro otehotnela alebo je to s obdobia keď som ešte bola tehu v apríli

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nevidím dôvod na realizáciu tehotenských testov, tie ešte môžu byť pozitívne, v závislosti od okolností. Samozrejme, ak ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Mäso

    , Autor: Naty2510

    Dobrý deň , chcem sa spýtať som v 18tyzdni tehotenstva , zatiaľ všetky výsledky dobre vďaka bohu , na kontroly chodím pravidelne .
    Včera som varila a krajala som surové kuracie maso , o pár hodín keď som si krajala pomaranč aby som si ho vyšťavila a vypila s vodou som si neuvedomila že s tým istým nožíkom som pred pár hodinami krajala to surové kuracie maso . Vodu v pohári som si premiešala tým istým nožikom a vypila som trosku a potom po uvedomeni som to celé vyliala a nedopila
    Myslite že je tam nejaké riziko prenosu nejakej baktérie ? Ďakujem za odpoved vopred .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa mňa sa nemusíte obávať. Baktérie sa normálne nachádzajú všade, na koži, na kuchynskej linke, na nožíku, ... Organizmus by si s tým mal vedieť poradiť. Špeciálnej nákazy ohrozujúcej tehotenstvo by som sa nebál.

  • tehotenstvo

    , Autor: kikus

    Dobry den , som 5+6tt GS velkost 19mm, žltkový vačok 2,8mm ale plodovy terčík nie je vidiet . Je to v poriadku?Trosku ma to znepokojuje .Menštruaciu a plodne dni mam nepravidelné.Bolesti niektore dni v podbrusku ako pred menstraciu ibak vsetko v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa jedná o žiadané tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, je vhodné realizovať kontrolné USG o 7 - 10 dní. S najväčšou pravdepodobnosťou sa však bude jednať o anembryomollu, teda formu potratu, kedy nie sú prítomné plodové štruktúry. Takto sa Vám však k nálezu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Plodový terčik

    , Autor: kikus

    Dobry den , som 5+6tt GS velkost 19mm, žltkový vačok 2,8mm ale plodovy terčík nie je vidiet . Je to v poriadku?Trosku ma to znepokojuje .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa jedná o žiadané tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, je potrebné realizovať kontrolné USG o 10 - 14 dní. Ak na USG nebude vidieť embryonálne štruktúry, jedná sa pravdepodobne o anembryomollu.

  • Možné mimomaternicove tehotenstvo

    , Autor: Lenka9956

    Dobrý deň,
    Mám možné obavy z mimomaternicového tehotenstva. Keď že pred ôsmimi mesiacmi som ho mala. Tehotenský test mi vyšiel úplne slabulinko to bolo dva dni od oneskorenia menštruácie. Potom som začala špiniť a na ďalší deň krvácať. Odobratý bol ľavý vajcovod.

    Teraz odstupom času sme sa pokúsili o bábo a znova robila test po 2 dňoch vynechanej menštruácie. A vyšiel pozitívny so silnými čiarami.. Mám bolesti mierne oboch vaječníkov pichanie sem tam. Časté močenie.
    Bola som na sono u svojej gynekologicky a nebolo vidieť nič ani gestačny vak. Posledná menstruacia bola 8.4.2022.
    Ovulácia bola zrejme 22-23.4.keď že mám pri nej bolesti. Od vtedy ustáli bolesti a pred menštruáciou začali znova.

    Mám už 2rocneho syna pri ktorom bola sekcia rok 2019 potom 22.8.2021 mimomaternicove a 22.2.2022 odobratý žlčník.
    A teraz ten pozitívny test.
    Myslíte že ten gestačny vak s môže ešte objaviť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Na to, aby bolo na USG tehotenstvo vidieť, musí narásť. Od poslednej menštruácie neprešiel ešte ani mesiac, od ovulácie dva týždne. Za týchto okolností na USG nebude ešte vidieť nič. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.