Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pohyby

    , Autor: Nany1311

    Dobrý deň pán doktor , som v 26 tt a znepokojujú ma pohyby bábätka , neviem ako často ich mám cítiť počas dňa , niekedy je akčnejšie ozýva sa cca každé 2 hodiny hlavne keď som v kľude , ale keď som.v práci na 12 tke väčšinou cely deň v pohybe cítim ho až večer aj to nie moc výrazne .placentu mám v predu.
    A ešte by som sa chcela spýtať stáva sa že sa plod zamotá do pupočnej šnúry a už sa mu nedá pomôcť ?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pohyby plodu a ich početnosť počas dňa sú veľmi individuálne. V pokoji ich môžete cítiť viac, ak ste viacej v pohybe, nemusíte ch vnímať až tak. Večer zvykne byť plod akčnejší. Hlavne ak ste prvorodička a podobné situácie ste ešte nezažili. Nemusíte si predstavovať hororové scenáre zamotania plodu do pupočníka. Je pravda, že každý piaty plod má pupočník obtočený okolo krku aspoň raz, alebo okolo končatiny či trupu. Zamotanie ako v pavučine nie je celkom reálne. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Plod nad vchodom v 22 týždni.

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň, som 21tt+4, včera na poradni mi namerali krčok 45 mm bez funnelingu.. lekár keď mi robil sono cez brucho musel ísť dosť nízko aby mohol skontrolovať hlavičku, dnes pozerám v papieroch že mám napísané: hrdlo Zach., uzavreté, cez prednú klenbu veľká časť plodu nad vchodom.
    Chcem sa spýtať, je to v poriadku keď je dieťa takto nízko v tomto týždni? Aj pohyby cítim väčšinou takto nízko, prácu mám že väčšinu času stojím, ale nepovedala že by to bolo rizikové stáť.. je bezpečné mať sex v takejto situaci??
    ešte sa chcem spýtať, mám poznačené že odoberá VK, mám zavolať o výsledky, prosím čoho je to skratka? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu máte výsledky v poriadku. Ak Vám nebol vyslovene odporúčaný kľudový režim, či pohlavná abstinencia, nemusíte sa obmedzovať. Predpokladám, že Vám bol z pošvy odobratý ster na kultivačné vyšetrenie. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky nálezy, okolnosti, informácie, ako aj výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

  • Otočenie plodu,slabšie pohyby

    , Autor: Tatiana1566

    Dobrý deň
    Chcem sa spýtať či je normálne ze som v 27 tt ,a moje dieťa je otočené dolu hlavičkou počas celého tehotenstva ,stále tváričkou do zadu ,pohyby cítim slabšej intenzity tak 3 x do dňa ,ale len kopance . Tlačí mi na krčok , je strašné nízko ,cítim neustále tlaky ,chodím na merania ,neotváram sa čo je dobrá správa,ale stále mám stoho taký nepríjemný pocit že niečo nieje v poriadku ,aké vyšetrenie by som mohla podstúpiť aby som bola kludnejsia ? Moja dr.to neako nerieši .Často mi býva na odpadnutie ,zvracam, horšie vidím ,ale podľa dr sú výsledky krvy v norme . Môže to signalizovať vývojovú vadu ? Bolo vyššie riziko ale na sone v 20 TT nevideli nič neobvyklé .ďakujem za odpovede ,poprípade radu čo mám robiť .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je úplne normálne, že je plod v maternici dlhšiu dobu v jednej polohe. Na druhej strane treba povedať, že plod sa v maternici môže hýbať a otáčať, ale vždy, keď je realizované USG vyšetrenie, môže byť v tej istej polohe a postavení. Je to aj vecou náhody a okolností. Ak sú výsledky, ako aj USG v poriadku, neznepokojujte sa. Čo sa týka nevoľností, sú ženy, ktoré majú nevoľnosti počas celého tehotenstva. Pocit na odpadnutie môže byť aj vplyvom nižšieho tlaku krvi. Nepoznám však žiadne výsledky realizovaných vyšetrení, nálezy, okolností, ani ďalšie potrebné informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás v prípade nejasností eventuálne vie odoslať na konziliárne vyšetrenie do nemocničného zariadenia. Odporúčam realizovať fetálny screening v 30. týždni tehotenstva.

  • Krvácanie v tehotenstve

    , Autor: Lucka_B

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa poradiť ohľadom krvacia v tehotenstve. Aktuálne som v 21.týždni tehotenstva, prvýkrát som zakrvacala asi v 10 týždni, všetko bolo v pohode. Minulý týždeň som ráno otvorila oci a vyšlo zo mna dosť veľa krvi, aj zrazenina. Pár dni ma nechali v nemocnici, všetko bolo v poriadku, akurat mam nižšie placentu. Včera som bola na kontrolu, opäť sa bábätko hýbalo, žiaden hematóm, dosť plodovej vody, no dnes ráno sa mi to opäť zopakovalo, vyšla zo mna krv aj zrazeninka. Teraz už nie je ani naznak po krvi, len akokeby praskla nejaka cievka, možno aj kvôli tomu, že mam nižšie placentu. Moj lekár však dnes neordinuje, momentalne už nie je náznak po krvi, cítim sa ok, nič ma neboli, pohyby cítim aj teraz. Neviem, prečo sa to deje, či sa mám znepokojovať. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krvácanie, či špinenie do 16. ukončeného týždňa tehotenstva najčastejšie súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Čo sa týka špinenia, či zakrvácania v II. trimestri, príčin môže byť viacero, od vcestnej, či nižšie uloženej placenty až po zvýšenú praskavosť cievok krčka maternice. Hematóm sa môže vytvoriť, vstrebať, odkrvácať a môže sa vytvoriť ďalší. Dá sa povedať, že je lepšie, keď sa krv dostane von, ako by sa mala hromadiť v maternici. Tmavá krv je stará krv, ktorá môže z pošvy vytiecť aj po niekoľkých dňoch od krvácania. Jasnočervená krv je čerstvá krv. Nevidel som však nález, nepoznám ani výsledky vyšetrení, či ďalšie informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne, najmä pri silnom krvácaní vyhľadajte gynekologickú pohotovosť.

  • skracovanie krčka

    , Autor: Karin1032024

    Dobrý den, som v 28tt a minuly tyzden stredu mi dr. na kontrole povedala že mam skrátený krcok (aj mi dost tvrdlo brucho, ale ine bolesti. a problémy som nemala len tvrdnutie) a ze musim ist do nemocnice. tam som bola od 14.12-17.12.. dávali mi tam infúzie a 3x denne som brala magnosolv a 1x denne vecer utrogestan do posvy. v nemocnici mi brucho uz netvrdlo no ked ma pustili domov aj napriek tomu ze som mala kľudnejší rezim, tak mi znova tvrdne. isla som dnes k dr naspat a vravela ze maternica aj cervix niesu az tak zle a ze mam pokračovať s liekmi, no mne sa nezdá to tvrdnutie..ked lezim je to ok a ked sa postavim je to brucho tvrdšie a citim taky tlak. na ultrazvuku mi ukazovala dnes nejake mieri ( ani mi to veľmi nevysvetlila) a tam boli ze 43mm ( asi toho krčka) a minulý tyzden som aj dostala foto krčka kde je napisane 27.22mm..CS minulý tyzden som mala 2.
    Myslite ze ked budem mat pokojovy rezim a brať ďalej lieky môžem s babom vydrzat aspon o nieco dlhšie? Dr povedalaa ze aj som chudá tak citim viac tie pohyby ale tie stahy keby “rodim” su take ze mi tak vypukne von brucho.. to nemam len mi stvrdne a neviem uplne co robiť pretože mna v nemocnici ani nevysetrovali len dávali infúzie a počúvali srdce bábätka.. Ale inak babo ma vraj 1100g(zevraj to je v pohode váha) a pohyby citim.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, občasné pobolievanie podbruška, hlavne po stranách, ako aj pichanie v pošve, je najčastejšie spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Maternica sa zväčšuje každým dňom. Ak ste chudá, prípadne ste v minulosti prekonali zápaly v malej panve, môžete zväčšovanie maternice pociťovať intenzívnejšie. nepoznám však výsledky vyšetrení, nálezy, ani ďalšie okolnosti, preto je iba na základe Vami napísaných údajov ťažké sa objektívne vyjadriť. Neviem či je 43 mm celková dĺžka krčka alebo aj funkčná dĺžka. Taktiež neviem, čo znamená hodnota 27.22 mm, či to je funkčná dĺžka, či je prítomné vnútorné otváranie krčka, tzv. funneling, ... Ak v kľudovom režime nemáte ťažkosti, dodržujte kľudový režim. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti bruška

    , Autor: Sunny562

    Dobrý deň, som tehotná v 26tt, chcem sa opýtať ešte pred návštevou gynekológa či je normálne pociťovať tlaky/pichanie ako keby zospodu, môže sa jednať o lonovú kosť alebo to môže mať súvis s uložením bábätka, ktoré je dole hlavou? Občas pociťujem pichanie/bolesť na pravej strane (od podbruška až ku hrudníku, pozorujem to od vtedy ako som sa natiahla na poličku po veci a vtedy ma zabolelo na tej strane. Pohyby bábätka cítim, možno zbytočne sa moc pozorujem, no chcem mať istotu, jedná sa o prvé tehotenstvo. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa každým dňom zväčšuje. Pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve sú spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Je to pomerne časté. Odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.