Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,387 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Lieky v tehotenstve

    , Autor:

    Pekný deň prajem. Mám strašný strach čo sa týka môjho tehotenstva. Poslednú menštruáciu som mala 21.9. Od 14-23.10 som brala na ecoli v pošve macmiror 200mg ráno večer. 14.10 som si ešte robila test ako som ich začala užívať a bol negatívny. 15.10 má strašne seklo v krížoch že som sa nevedela pohnúť tak mi bola podaná jednorazovo injekcia movalis a 2x som užila diclobene 50mg a aulin. 24.10 som zistila že som tehotná. Mohli mi tieto lieky poškodiť plod? S určitosťou viem že som mohla otehotnieť 8 alebo 9.10 inak nie. Takze to boli prvé dva týždne od oplodnenia čo som brala lieky. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môžete byť kľudná, všetky spomínané lieky sú kontraindikované v III. trimestri tehotenstva a ich použitie v I. a v II. trimestri by nemalo mať vplyv na tehotenstvo.

Podobné otázky

  • Lieky v tehotenstve

    , Autor: Svetlana

    Dobry den pan doktor, cele tehotenstvo uzivam utrogestan, dost dlho aj magnezium, zelezo, vitamin C a kyselinu listovu, doktor mi povedal, ze teraz 4 tyzdne pred terminom uz mam utrogestan a magnezium vysadit, zabudla som sa spytat, železo, kyselinu listovu a vitamin C mozem dalej? Nema to nejajy vplyv na porod alebo tak? Mozu sa tieto v poslednych 4 tyzdnoch? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, železopreparáty, ako aj kyselinu listovú či vitamín C môžete užívať. Nemusíte sa obávať.

  • Lieky v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň p. doktor, v nedeľu 23.2. sme mali nechránený pohlavný styk v čase ovulácie, čiže môžem byť tehotná. Začala mi ale alergia, ktorú mávam každý rok v jarnom období a veľmi silnú, bez liekov to nejde.Chcem sa spýtať, čo je lepšia voľba, dávať si antihistaminiká v tabletkovej forme, mám predpísaný Rupafín (účinná látka je rupatadín) alebo si striekať do nosa lokálny kortikoid Avamys (účinná látka flutikazónfuroát a patrí do skupiny liekov nazývaných glukokortikoidy). Pri prvom tehotenstve som brala Avamys, ten mi úplne stačil aj bez tabletiek lenže to som bola v druhom trimestri, teraz som na začiatku (hypoteticky). Žijeme v zahraničí a tu to nemám s kým konzultovať. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na antihistaminiká v tehotenstve je rôzny názor. V príbalovom letáku Rupafinu je napísané, že je vhodnejšie preventívne sa mu v tehotenstve vyhnúť, ale nepoznám žiadnu štúdiu, ktorá by dokázala vplyv na plod. Rovnako tak čo sa týka Avamysu, počas tehotenstva sa má liek používať len vtedy, ak prínos pre matku prevažuje nad možnými rizikami pre plod alebo dieťa. Niektorí lekári radšej predpisujú Dithiaden alebo Zodac, čo sa týka sprejov do nosa, tak Nasonex. Toto je skôr otázka na alergológa.
    Ak nemáte potvrdené tehotenstvo, lieky zatiaľ užívať môžete.

  • Lieky v tehotenstve

    , Autor:

    Dobry den, Chcela by som sa opytat ci je v poriadku zobrat paralen pocas tehotenstva v pripade vysokej teploty. Ak ano tak kolko tabliet maximalne denne ? Je vacsie riziko pre plod vysoka teplota alebo znizit paralenom ? Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, Paralen počas tehotenstva pri horúčke môžete užívať. Ak Vám postačí 1-2 tablety na deň, nemusíte užívať Paralen častejšie, má byť použitá minimálna účinná dávka po čo najkratšiu dobu a s najnižšiu možnou frekvenciou, ak je potrebné väčšie množstvo tabliet, na pár dní, plod to neovplyvní. Dôležité je zistiť príčinu teploty a následne liečbu ochorenia, počas ktorej by teplota v dohľadnej dobe mala klesať.

  • lieky V tehotenstve

    , Autor: DenisaP

    Dobrý deň,
    Začínam 25. týždeň tehotenstva a ochorela som. Od lekára som dostala erdomed a ešte antibiotiká zinnat 500mg, tie mám začať brat ak sa mi zhorší stav(antibiotiká) . V pribalovych letákov ale píšu, že v tehotenstve by sa nemali brať tieto lieky, tak neviem čo mám robiť. Bojím sa aby som neublizila dieťaťu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    antibiotiká začnete brať až keby sa stav zhoršil, tak ako vám povedal lekár
    takmer všetky liečivá majú v príbalovém letáku napísané, že sa nemajú užívať v gravidite, avšak ak je liečba nutná, prevyšuje to riziká
    dôležitý jke prvý trimester, ten ste už prekonala, čiže ak by to bolo nutné a musela ste HAK nasadiť, nemusíte mať obavy, jedná sa o krátkodobé užívanie a tento typ ATB je relatívne v poriadku, užíva sa i pri iných typoch infekcií v gravidite
    s pozdravom
    s pozdravom

  • lieky v tehotenstve

    , Autor: Monnuss

    Dobrý deň
    som v 26tt a moj gynekológ mi predpísal tieto lieky magnéziové tabletky,sorbifer durules, nystatin čípky,lebo som mala nejakú baktériu v sebe a naposledy mi predpísal Ventolin sirup. Je to prosím Vás normálne brať toľko liekov, ale najviac sa obávam toho sirupu? Prosím vás chcela by som vedieť na čo sa vlastne používa ten sirup v tehotenstve,lebo keď som si prečítala príbalový leták tak som ostala mierne šokovaná lebo sa používa na liečbu dýchacích ciest a astmy ale ja nič také nemám. Doktor ma ubezpečuje, že je všetko v poriadku,všetky výsledky z krvy sú tiež ok, len ja mám nejaký strach, že sa niečo deje. Ďakujem s pozdravom Monika

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    Magnezium a Sorbifer sú lieky, ktoré sa bežne počas gravidity užívajú, každý vo svojej indikačnej skupine. Sorbifer ako náhrada železa a Magnézium na uvoľnenie a zabránenie sťahom maternice. Vo veľmi podobnej indikácii teda ako tokolytikum (uvoľnenie a predchádzanie sťahom maternice) by mohol pomôcť aj Ventolin, no štandardne sa nepoužíva. Nystatin je antimykotikum, teda používa sa na liečbu vaginálnej mykózy. Pán doktor sa veľmi pravdepodobne obáva predčasného pôrodu, spýtajte sa ho na dôvody liekov , ktoré vám predpísal. Určite nejde o nič závažné, skôr ako prevencia, no svoj stav a dôvod užívania liekov musíte poznať.